--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iunie 2013, nr. 6 (278), an XXIV (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12

Mai 2013

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 mai: Face o vizită în parohia Osoi, protopopiatul Dej. Vizitează şantierul de construcţie a noii biserici şi biserica monument istoric din localitate. În capela provizorie a parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din cartierul clujean Zorilor, oficiază slujba Deniei din Sfânta şi Marea zi de Joi. Hiroteseşte întru duhovnic pe P.C. Pr. Tudor Alexandru Petrovici din parohia Păniceni, protopopiatul Huedin şi pe P.C. Pr. Daniel Andrei Misaroş din parohia Sărata, protopopiatul Dej. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Este însoţit de P.C. Pr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca şi de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

2 mai: În Catedrala Mitropolitană, săvârşeşte Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia şi sfinţirea pâinii şi a vinului pentru Sfintele Paşti. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Primeşte la Reşedinţa Mitropolitană pe P.S. Părinte Florentin, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Săvârşeşte Denia celor 12 Evanghelii în Catedrala Mitropolitană. Rosteşte cuvântul de învăţătură.

3 mai: Face o vizită pastorală în parohia Săcel, protopopiatul Turda. Săvârşeşte Denia Prohodului Domnului în Catedrala Mitropolitană. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Participă la Denia Prohodului Domnului la Mănăstirea Nicula. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Participă la emisiunea „Jocuri de putere”, moderată de domnul Rareş Bogdan, la postul de televiziune Realitatea TV, emisiune realizată în direct în faţa bisericii monument istoric din incinta mănăstirii.

4 mai: Face o vizită duhovnicească în municipiul Turda.

Vizitează biserica „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca.

5 mai (Sfintele Paşti): Săvârşeşte Slujba Învierii în faţa Catedralei Mitropolitane. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Oficiază Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană. Dă citire Pastoralei trimisă tuturor parohiilor din Arhiepiscopie. Împreună cu P.S. Vasile Someşeanul, oficiază Slujba Celei de-a doua Învieri, cu citirea Evangheliei în 12 limbi, în Catedrala Mitropolitană. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

6 mai: Săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” din Bistriţa. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte iconom stavrofor pe părintele paroh Arghir Vlaşin. Săvârşeşte slujba Punerii Pietrei de Temelie pentru biserica cu hramul „Buna Vestire”, de pe strada Ghinzii din Bistriţa. Rosteşte cuvântul de învăţătură. În biserica din Domneşti, protopopiatul Bistriţa, oficiază Taina Sfântului Botez pentru Andrei, fiul părintelui paroh Lucian Blaga. Rosteşte cuvântul de învăţătură.

7 mai: Săvârşeşte Sfânta Liturghie în parohia Ciucea, protopopiatul Huedin. Rosteşte cuvântul de învăţătură. În Mausoleul din incinta Complexului muzeal „Octavian Goga” din Ciucea, săvârşeşte slujba Parastasului pentru poetul Octavian şi Veturia Goga. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Vizitează Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” din Ciucea. În biserica din Nadăşu, protopopiatul Huedin, oficiază taina Sfântului Botez pentru Teodora, fiica părintelui paroh Marian Văcariu. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de P.C. Pr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca şi de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

8 mai: În Capela Centrului de Îngrijiri Paliative, oficiază o slujbă de Te-Deum cu prilejul începerii activităţii de îngrijire a bolnavilor. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. În Catedrala Mitropolitană, oficiază o slujbă de Te-Deum cu prilejul împlinirii a 14 ani de emisie a postului de radio „Renaşterea”. Rosteşte un cuvânt de felicitare. Cu acest prilej participă şi la Ziua Porţilor Deschise, organizată în studiourile postului de radio. În biserica parohiei Filea de jos, protopopiatul Cluj I, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Dimitrie, fiul părintelui paroh Ciprian Măluţan. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Primeşte la reşedinţă pe ÎPS Părinte Iosif, Arhiepiscopul Parisului şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale.

9 mai: Împreună cu ÎPS Iosif, face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. Împreună cu Mitropolitul Iosif, asistă la slujba Vecerniei oficiate de PS Vasile Someşeanul, pe altarul de vară al Mănăstirii Salva. Cu acest prilej, sfinţeşte Antimisul pentru noua biserică a mănăstirii.

10 aprilie: Cu prilejul hramului, împreună cu ÎPS Părinte Iosif, Arhiepiscopul Parisului şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, PS Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord şi PS Părinte Vasile Someşeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, oficiază slujba de sfinţire a noii biserici a Mănăstirii Salva cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Sfinţii Martiri Năsăudeni”. Pe altarul de vară, împreună cu ierarhii prezenţi, oficiază Sfânta Liturghie şi dă citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, trimis cu acest prilej. Din încredinţarea Părintelui Patriarh Daniel, acordă părintelui Arhimandrit Teofil Roman de la Catedrala Mitropolitană, distincţia „Crucea Patriarhală”, maicii stareţe Emanuela Moisa, Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, părintelui protosinghel Teofan Mada, ordinul „Sfântul Ştefan cel Mare”, domnului deputat Ioan Olteanu şi domnului Radu Moldovan, Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Acordă părintelui Dumitru Morar, paroh în localitatea Salva, distincţia „Crucea Transilvană” pentru clerici, iar domnului Gheorghe Onul, primarul comunei Salva şi doamnei Varvara Cotuţiu, donatoarea terenului pe care s-a construit mănăstirea, distincţia „Crucea Transilvană” pentru mireni. În biserica din Telcişor, protopopiatul Năsăud, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Natalia Maria, fiica părintelui paroh Ovidiu Tofan. Rosteşte cuvântul de învăţătură.

11 mai: În satul natal, Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, săvârşeşte slujba de sfinţire a unei Troiţe amplasată în curtea muzeului sătesc. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Pe un podium special amenajat în incinta muzeului, participă la lansarea cărţii „Poveşti din Ţara Codrului”, scrisă de profesorul Traian Rus. Rosteşte o alocuţiune. Face o vizită la Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarţa de Sus. În biserica din Oarţa de Sus, oficiază slujba Vecerniei. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

12 mai: Pe altarul de vară din incinta bisericii „Sfântul Apostol Toma” din Oarţa de Sus, oficiază Sfânta Liturghie cu prilejul hramului. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Iustinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, hirotoneşte întru ieromonah pe ierodiaconul Efrem Gogea, pe seama Mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena”. La finalul Sfintei Liturghii, hiroteseşte duhovnic pe ieromonahul Efrem. În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

13 mai: Face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”.

14 mai: În holul hotelului Metropolis, oficiază o slujbă de Te-Deum. Conferă domnului profesor Vasile Astărăstoae, Preşedintele Colegiului Medicilor din România, distincţia „Crucea Transilvană”. În sala de conferinţe a aceluiaşi hotel participă la cel de-al XII-lea Seminar de Medicină şi Teologie. Rosteşte o alocuţiune. Vizitează cabinetul medical ce funcţionează sub oblăduirea protopopiatului Bistriţa. Vizitează şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”.

15 mai: În capela din Cimitirul Militar din Cluj-Napoca, oficiază slujba înmormântării pentru credincioasa Constantina Dumitraşcu, mama părintelui profesor Nicu Dumitraşcu, preot slujitor la parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul clujean Grigorescu. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia şi susţine o meditaţie despre „Familia Creştină”, o pledoarie împotriva divorţului. În Aula „Nicolae Ivan”, participă la dezbaterea pe tema „Familiei”, organizată de Seminarul Teologic din Cluj-Napoca. Primeşte la reşedinţă pe ÎPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

16 mai: În Aula „Nicolae Colan” a Facultăţii de Teologie, participă la conferinţa preoţească din protopopiatul Cluj I. Este însoţit de P.C. Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Vizitează şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. Oficiază slujba de binecuvântare a Cabinetului Stomatologic din incinta Seminarului Teologic. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

17 mai: În capela din Cimitirul Central, oficiază o slujbă de pomenire la căpătâiul părintelui diacon Iustin Oprişan din Elveţia. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

18 mai: În Aula „Nicolae Ivan”, participă la deschiderea concursului „Bucuria de a fi creştin”, faza eparhială. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. În capela Seminarului Teologic, oficiază slujba Parastasului pentru Iulia Chira. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. În capela spitalului orăşenesc din Câmpia Turzii, oficiază Taina Sfântului Botez pentru Sara Anna, nepoata părintelui slujitor Teodor Bungărdean. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. În Biserica cu hramul „Sfântul Matei” din Cluj-Napoca, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Matei, fiul părintelui paroh Marian Andreica. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. În biserica Mănăstirii „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca, săvârşeşte slujba Tunderii în Monahism pentru maica Ecaterina. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

19 mai: Săvârşeşte slujba de sfinţire a bisericii „Sfântul Nicolae” din Câmpeneşti, protopopiatul Cluj I. Oficiază Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte iconom pe părintele paroh Cosmin Vele. Acordă domnului avocat Călin Budişan, distincţia „Crucea Transilvană”. Este însoţit de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

20 mai: Face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. În biserica Mănăstirii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” de la Dobric, protopopiatul Beclean, oficiază slujba Vecerniei şi a Litiei. Săvârşeşte Taina Sfântului Botez pentru adolescenta Larisa Alina Scurtu din Reteag. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

21 mai (Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena): Cu prilejul hramului, săvârşeşte Sfânta Liturghie pe Altarul de vară din incinta Mănăstirii de la Dobric. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Acordă părintelui duhovnic Siluan Fărcaş rangul de protosinghel. Săvârşeşte slujba punerii Pietrei de Temelie pentru căminul de vârstnici ce urmează să fie construit în incinta mănăstirii. Este însoţit de P.Cuv. Pr. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi de P.C. Pr. Nicolae Buda, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Vizitează şantierul bisericii cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din Beclean şi biserica din parohia Şintereag. Este însoţit de P.C. Pr. Nicolae Buda, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

22 mai: În biserica „Sfântul Nicolae” de pe strada Horea din Cluj-Napoca, oficiază slujba înmormântării pentru părintele Vasile Coţea, preot slujitor la acest sfânt altar. Rosteşte un cuvânt de mângâiere. Face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”.

23 mai: La sediul protopopiatului din Năsăud, se întâlneşte cu domnul Radu Moldovan, Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi cu părinţii protopopi din judeţ. În biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” asistă la o slujbă de Te-Deum. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. În sala de şedinţe a protopopiatului, prezidează conferinţa preoţească din protopopiatul Năsăud. În Aula „Jean Monnet” a Facultăţii de Studii Europene, participă la deschiderea Conferinţei Internaţionale cu tema „Poate să fie Teologia Ortodoxă contextuală?”.

24 mai: Primeşte la reşedinţă pe excelenţa sa, domnul Pande Lazarevski, ambasadorul Macedoniei în ţara noastră.

Asistă la Vecernie, slujeşte Acatistul Învierii Domnului şi rosteşte un cuvânt de învăţătură în Catedrala Mitropolitană.

(continuare p. 12) È

Æ 25 mai: Săvârşeşte slujba de binecuvântare a Altarului de vară şi Sfânta Liturghie în parohia Dumbrăviţa, protopopiatul Beclean. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte iconom stavrofor pe părintele paroh Nicu Claudiu Herinean. Este însoţit de P.C. Pr. Gavriil Vârva, consilierul economic la Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

26 mai: Săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură în parohia Turda Oprişani II. Oficiază slujba de binecuvântare a Aşezământului pentru vârstnici „Acoperământul Maicii Domnului” din această parohie. Acordă părintelui paroh Vasile Ştiopei, distincţia „Crucea Transilvană” pentru clerici. Hiroteseşte întru sachelar pe preoţii de slujire caritativă Florian Marian Simonca şi Remus Daniel Sârb. Acordă distincţia „Crucea Transilvană” domnilor profesori Teofil Lung şi Alexandru Ozunu. În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză. Participă la întâlnirea cu participanţii la Conferinţa Internaţională organizată de domnul profesor Radu Preda.

27 mai: La Reşedinţa Episcopală din Baia-Mare îl vizitează pe ÎPS Iustinian cu prilejul zilei de naştere şi se întâlneşte cu PS Iustin Sigheteanul.

28 mai: În biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, asistă la slujba Te-Deum şi rosteşte un cuvânt de învăţătură În sala de şedinţe a protopopiatului, prezidează conferinţa preoţească din protopopiatul Bistriţa. Este însoţit de P.C. Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Participă la inaugurarea noului sediu al Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” din Bistriţa. Săvârşeşte o slujbă de binecuvântare şi rosteşte un cuvânt de felicitare. În sala de concerte a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, participă la concertul susţinut de corul „Psalmodia Transilvanica”. Este însoţit de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

29 mai: În Aula „Nicolae Ivan”, participă la şedinţa de încheiere a programului catehetic „Alege şcoala”. Face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”.

30 mai: La sediul protopopiatului, prezidează conferinţa preoţească din protopopiatul Beclean. Este însoţit de P.C. Pr. Nicolae Buda, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În sala „Auditorim Maximum” a Casei Universitarilor, participă la conferinţa „S-a dus să-l vadă precum este”, dedicată Arhimandritului Sofronie, susţinută de Ieromonahul Rafail Noica. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Primeşte la reşedinţă pe PS Paisie Lugojeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

31 mai: În curtea Centrului Eparhial participă la festivitatea de absolvire a claselor a XII de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Asistă la Vecernie, slujeşte Acatistul Învierii Domnului şi rosteşte un cuvânt de învăţătură în Catedrala Mitropolitană.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>