--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iunie 2013, nr. 6 (278), an XXIV (serie nouă)
Filocalia - supliment
--- pagina: 13

ASCOR pentru Copii

de Tatiana Onilov
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Anul acesta, Ziua Copilului a fost sărbătorită de către ASCOR Cluj timp de trei zile. De pe 31 mai până pe 2 iunie, la Biserica Studenţilor din Campusul Haşdeu s-au desfăşurat evenimente atât pentru toţi copiii acestei comunităţi, cât şi pentru maturii ce s-au bucurat de atmosfera dătătoare de vigoare.

Pentru a păstra tradiţia, de 1 iunie ASCOR Cluj a dedicat câteva acţiuni campaniei Pro Viaţă, militând, în măsura posibilităţilor, pentru naşterea de prunci şi atrăgând încă o dată atenţia asupra creşterii continue a numărului de avorturi care se produc zilnic în România. Pentru a sensibiliza tinerii asupra gravităţii intervenţiei chirurgicale în urma căreia copiii sunt omorâţi în pântecele mamei lor şi asupra consecinţelor distrugătoare ale avortului, ASCOR a proiectat în seara zilei de 31 mai filmul intitulat October Baby. Pelicula bazată pe fapte reale, face cunoscută viaţa unei tinere care a supravieţuit încercării de a fi avortată. Măcinată de întrebări şi nedumeriri, protagonista filmului porneşte într-un periplu, finalitatea căruia se dovedeşte a fi descoperirea mamei sale biologice. În fond, ecranizarea scoate în evidenţă durerile şi sechelele produse de tentativa unei mame de a-şi omorî pruncul.

De asemenea, pentru a pomeni sufletele copiilor sortiţi să moară înainte de a se naşte, dar şi pentru părinţii care au luat crunta decizie de a-i avorta, tinerii de la ASCOR au aprins o cruce de lumânări şi au citit acatistul Sfinţilor 14.000 de prunci ucişi de Irod.

De 1 iunie, de ziua lor, copiii din cadrul comunităţii Bisericii Studenţilor au fost în centrul atenţiei. ASCOR a avut grijă ca micuţii să se bucure de fiecare clipă petrecută în lumina veseliei şi a inocenţei. Pentru ca ziua să fie plină, tinerii din cadrul asociaţiei au deschis seria evenimentelor cu o scenetă duhovnicească intitulată Pic-Poc, regizată de membrii ASCOR. Copiii au urmărit cu mult interes piesa de teatru, au aplaudat şi au fost curioşi să vadă cine se ascunde în spatele cortinei.

Ulterior, rolurile s-au schimbat. În cadrul spectacolului Copii au talent, micuţii, unii mai talentaţi decât alţii, s-au întrecut în a-şi demonstra aptitudinile artistice. S-au spus poezii, s-au cântat cântece, au răsunat melodii interpretate la chitară, flaut, fluier, pian sau alte instrumente muzicale. Aşa cum se întâmplă la un veritabil concert, micile talente au fost răsplătite cu aplauze, cuvinte de laudă şi încurajări, dar şi cu daruri dulci care i-au înveselit cel mai mult pe artiştii în devenire.

Afară, mulţi dintre copii s-au recunoscut în imaginile expuse în cadrul celei de-a 4-a ediţii a Expoziţiei de fotografii organizate de ASCOR de Ziua Copilului. Spre deosebire de anii precedenţi, când expoziţia cuprindea doar poze-portret, anul acesta fotografii Alexandru şi Cristina Rădulescu au pus accentul pe compoziţie, cromatică şi mesaj. „Am vrut ca fotografiile să aibă un caracter artistic, astfel încât expoziţia să fie mai atractivă pentru oamenii din afara comunităţii noastre şi să aibă puterea de a transmite mesajul că viaţa de familie este frumoasă”, a afirmat Cristina Rădulescu, responsabilă de buna organizare a expoziţiei.

Sărbătoarea copilăriei a continuat şi pe 2 iunie. După Liturghia de duminică, în curtea Bisericii Studenţilor s-au vândut prăjituri, torturi şi dulciuri care mai de care. Deliciile au fost făcute şi vândute cu scopul strângerii de bani pentru activităţile misionare de tineret organizate de Radu Copil. „Banii sunt necesari mai ales pentru logistică, materiale, papetărie, articole sportive, cărţi religioase, premii, cheltuieli pentru acţiuni de catehizare, programe parohiale şi şcolare, tabere de vară şi de iarnă pentru copii şi adolescenţi”, a menţionat Radu Copil, membru ASCOR şi responsabil pentru activităţile de tineret în cadrul Arhiepiscopiei Clujului.

În a doua jumătate a zilei de 2 iunie, ASCOR a organizat activităţi şi pentru copiii de la Liceul pentru deficienţi de vedere. Dulciurile, jocurile, ieşirile în parc – toate sunt importante pentru copiii nevăzători. Nimic, însă, nu îi poate alina mai mult decât prezenţa fizică a unor oameni pe care ei îi consideră prieteni şi cărora le dăruiesc în schimb multă afecţiune. Iată de ce, atunci când tinerii de la ASCOR le oferă atenţie, dragoste şi timp pentru a vorbi cu ei, pentru a-i asculta, copilaşii devin mult mai zglobii şi mai luminoşi.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>