--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iulie 2013, nr. 7 (279), an XXIV (serie nouă)
Ştiri
--- pagina: 2

Praznicul Rusaliilor

de Andreea Pâgleşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Biserica Ortodoxă a prăznuit duminică, 23 iunie 2013, Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile, sărbătoare căreia i se mai spune și Cincizecime deoarece evenimentul a avut loc la cincizeci de zile după Învierea Domnului, la zece zile după Înălţarea Domnului cu trupul la cer. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. A slujit alături de Înaltpreasfinția Sa un numeros sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte preoții slujitori de la Catedrala Mitropolitană și preoți profesori de la cele două instituții de învățământ teologic clujean. La sfârşitul Sfintei Liturghii, au fost sfințite spicele de grâu, împărțite ulterior credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie de acest mare praznic.

Tema cuvântului de învăţătură rostit de Înaltpreasfinţitul Arhispiscop şi Mitropolit Andrei, după citirea Sfintei Evanghelii, a fost Darurile Duhului Sfânt, pornind de la cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia” (Galateni 5, 22-23).

În aceeaşi zi, la slujba Vecerniei plecării genunchilor, care a debutat la ora 17, alături de ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei au participat Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, şi Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul. Slujba a fost săvârşită de soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi pe scena special amenajată pe treptele Catedralei Mitropolitane din Piaţa Avram Iancu, înconjuraţi de un număr mare de preoți clujeni împreună cu credincioși ai celor 38 de parohii din municipiu, dar şi din parohiile învecinate Clujului, precum şi de oficialităţi judeţene şi locale.

Cu prilejul marelui praznic al Pogorârii Sfântului Duh, după Vecernia plecării genunchilor a fost organizată tradiționala procesiune de Rusalii. După cum a precizat Mitropolitul Andrei, „Duhul Sfânt este Cel Care pe toate le umple şi El dă viaţă la toate. În ziua de Rusalii, după ce Duhul Sfânt S-a pogorât şi s-a întemeiat în mod văzut Biserica creştină, Apostolii au ieşit în piaţă şi au propovăduit mulţimilor şi mulţimile s-au entuziasmat şi au îmbrăţişat trei mii de oameni creştinismul. Cred că acest fapt, istorisit în Faptele Apostolilor, dă temei manifestărilor publice care se fac la Cincizecime. Şi atunci şi noi, în Cluj, încercăm ca la Vecernia plecării genunchilor să ne rugăm şi pentru roadele câmpului, pentru universul întreg, dar în acelaşi timp să facem şi o procesiune prin Cluj, prin oraş, prin cetate, pentru ca Duhul Sfânt, Dătătorul de viaţă, Care pe toate le plineşte, să covârşească şi cetatea, şi pe locuitorii ei şi, până la urmă, toată Transilvania”.

De la ora 18:30 soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi, alături de sutele de credincioşi prezenţi la slujbă, a pornit în procesiune prin centrul municipiului Cluj Napoca, pe traseul: Piaţa Avram Iancu, Bulevardul 21 Decembrie 1918, Piaţa Unirii şi întoarcere pe Bulevardul Eroilor până în Piaţa Avram Iancu. Pe tot parcursul procesiunii, ierarhii, preoţii şi credincioşii prezenţi au purtat în mâini spice de grâu, icoane, toaca, crucea, felinare şi prapori, cântând Troparul şi Condacul Rusaliilor şi cerând de la Bunul Dumnezeu binecuvântare şi ocrotire asupra oraşului, locuitorilor lui, întregii eparhii, asupra Mitropoliei, Transilvaniei, ţării şi lumii întregi. De-a lungul traseului s-au făcut trei opriri şi s-au rostit ectenii speciale. La finalul acestei procesiuni, credincioşii, în frunte cu soborul de ierarhi şi de preoţi s-au întors în faţa Catedralei Mitropolitane, unde a fost oficiată slujba de sfinţire a apei şi a spicelor de grâu, ce au fost ulterior împărţite celor prezenţi. Au fost rostite totodată rugăciuni pentru ţarină şi pentru mediul înconjurător şi pentru binecuvântarea roadelor pământului.

La finalul slujbei, ÎPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a adresat mulţimii un cuvânt duhovnicesc, în care a vorbit despre faptul că, la Rusalii, Duhul Sfânt care se pogoară înnoieşte omul, dar şi întregul univers.

Procesiunea de Rusalii se desfăşoară pentru al treilea an consecutiv la Cluj-Napoca cu binecuvântarea ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului. Această tradiţie îşi propune să îi aducă împreună în rugăciune pe ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocşi din oraş cu prilejul marelui praznic al Cincizecimii.

Andreea Pâgleşan


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>