--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iulie 2013, nr. 7 (279), an XXIV (serie nouă)
Ştiri
--- pagina: 6

Proiect educaţional la Biserica Sfântul Ilie din Cluj-Napoca

de Andreea Pâgleşan

În perioada aprilie – iunie 2013, Parohia „Sfântul Ilie” din cartierul clujean Mărăşti a iniţiat în parteneriat cu Grădiniţa „Degeţica”, aflată în vecinătatea bisericii parohiale, un proiect educaţional intitulat „De nu veţi fi ca pruncii…”. S-au implicat în acest proiect prof. Daniela Marc în colaborare cu pr. paroh Vasile Istrate, Valeria Mihaela Gădălean – directoarea Grădiniţei „Degeţica” şi educatoarele Eligia Herman şi Mihaela Jurcan. O implicare deosebită , în calitate de voluntari, au avut-o şi grupul de tineri al Parohiei „Sfântul Ilie” care se întâlnesc în fiecare miercuri seara la biserica parohială, unde se desfăşoară diverse activităţi catehetice, misionar-sociale şi culturale.

Potrivit preotului paroh Vasile Istrate, copii au mers la biserică, au participat la Sfânta Liturghie şi la slujbele oficiate aici, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine în Postul Mare şi în perioada post-pascală şi au învăţat rugăciuni. Au participat şi la întâlniri tematice în care s-a discutat despre elementele spaţiului liturgic, precum pictura bisericii, icoana, crucea ca obiect şi semn. Totodată în cadrul activităţilor au fost citite povestiri creştine pentru copii, au fost vizionate desene animate cu tematică creştină şi s-au desfăşurat discuţii tematice pe marginea lor. A fost vizitată şi Galeria Horeb, aflată la demisolul bisericii, un spaţiu gândit şi pentru diverse activităţi cu copiii şi tinerii. Copiii au primit cărţi de rugăciuni şi iconiţe cu Sfântul Prooroc Ilie, ocrotitorul parohiei. La finalul proiectului, copiii şi cei implicaţi au fost răsplătiţi cu diplome de participare, într-o atmosferă plină de voioşie.

Părintele Vasile Istrate a explicat că prin activităţile desfăşurate în cadrul acestui proiect s-a urmărit formarea virtuţilor creştine şi cultivarea comportamentului moral-religios la copiii preşcolari.

Proiectul educaţional „De nu veţi fi ca pruncii…” a fost unul pilot, în vederea evaluării posibilităţilor de colaborare în viitor, între Biserică – grădiniţă – părinţi, cu scopul de a contribui cât mai eficient la educarea copiilor prin promovarea valorilor morale ortodoxe, a principiilor evanghelice şi a tradiţiilor româneşti, urmărind în acelaşi timp şi „reînduhovnicirea părinţilor prin copii”, apropierea copiilor de Biserică şi întărirea lor prin împărtăşirea cu Sfintele Taine.