--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iulie 2013, nr. 7 (279), an XXIV (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12

Iunie 2013

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 iunie: În biserica cu hramul „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca, săvârşeşte Taina Sfintei Cununii pentru tinerii Gabriel Vasile şi Flavia Claudia Tofană. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. În incinta muzeului de la demisolul Catedralei Mitropolitane, participă la programul organizat de Arhiepiscopie cu prilejul zilei de 1 iunie:, Ziua copilului. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie în Catedrala Mitropolitană.

2 iunie: În Catedrala Mitropolitană, săvârşeşte Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Premiază elevii clujeni ce s-au remarcat la diferitele concursuri şcolare. Slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză în Catedrala Mitropolitană.

3 iunie: Prezidează comisia de evaluare a candidaţilor pentru posturile de preoţi parohi în parohiile Sângeorz-Băi, Maieru (protopopiatul Năsăud) şi Urca (protopopiatul Turda). Primeşte la reşedinţă pe PS Părinte Ignatie Mureşeanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei.

4 iunie: Săvârşeşte slujba de binecuvântare a Sediului Protopopiatului din Turda. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Prezidează conferinţa preoţească din protopopiatul Turda. Este însoţit de PC Pr. Gavriil Vârva, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Participă la recepţia oferită de domnul Academician Ioan Aurel Pop, Rectorul UBB, în cinstea Excelenţei sale, Cardinalul Angelo Scola, Arhiepiscop de Milano.

5 iunie: În Aula Magna a Universităţii Babeş Bolyai, participă la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa Cardinalului Angelo Scola. Primeşte la reşedinţă pe Eminenţa Sa, Cardinalul Angelo Scola dimpreună cu delegaţia ce-l însoţea, din care au mai făcut parte PS Florentin Crihălmenu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla şi PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea.

6 iunie: La sediul protopopiatului din Dej, prezidează conferinţa preoţească. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Face o vizită pe şantierul bisericii „Sf. Apostol Andrei” din Dej. Face o vizită familiei Părintelui Profesor Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.

7 iunie: În Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca, participă la festivitatea de absolvire organizată de Universitatea Tehnică. Rosteşte o rugăciune şi un cuvânt de binecuvântare. În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Învierii şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

8 iunie: Cu prilejul absolvirii promoţiei 2013 de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, săvârşeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană. Rosteşte cuvântul de învăţătură. În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, participă la festivitatea de absolvire a promoţiei 2013, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. La Spitalul de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, o vizitează pe distinsa doamnă Mărioara Murărescu. Săvârşeşte slujba Punerii Pietrei de Temelie pentru biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Zorenii de Vale, filie a parohiei Mociu (Paroh: Pr. Iustin Câmpean), protopopiatul Cluj I. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de domnul Valentin Vesa, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

9 iunie: Săvârşeşte slujba de sfinţire a Altarului de vară cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” situat în curtea bisericii „Sfântul Ilie” din Bistriţa (Paroh: Pr. Constantin Mileşan). Oficiază Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Săvârşeşte slujba de binecuvântare a casei parohiale. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză în Catedrala Mitropolitană.

10 iunie: În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, participă la spectacolul caritabil de strângere de fonduri pentru Centrul Social „Sfântul Onufrie”, ce urmează a fi construit în apropierea Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Floreşti. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

11 iunie: În biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Gherla, prezidează conferinţa preoţească a preoţilor din acest protopopiat. Este însoţit de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Vizitează biserica din localitatea Cutca, filie a parohiei Sâmboieni şi biserica din parohia Ceaba (protopopiatul Gherla). Face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”.

12 iunie: Înregistrează o emisiune pentru sărbătoarea Rusaliilor la postul de televiziune TVR3. Săvârşeşte slujba Punerii Pietrei de Temelie a Aşezământului Social „Sfântul Onufrie” din apropierea Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” de la Floreşti. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

13 iunie: (Înălţarea Domnului) Cu prilejul hramului, oficiază Sfânta Liturghie pe Altarul de vară al Mănăstirii de la Muntele Rece. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Cu prilejul Zilei Eroilor, oficiază slujba Parastasului în cimitirul eroilor de pe Muntele Rece. Vizitează bisericile „Sfântul Dumitru” şi „Pogorârea Duhului Sfânt” din parohia Muntele Rece. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

14 iunie: În sala club a Casei Universitarilor, participă la dezbaterea „România Religioasă şi Socială. Lumi separate?” organizată de Fundaţia Konrad Adenauer şi Institutul Român de studii inter-ortodoxe, inter-confesionale şi inter-religioase. Rosteşte o alocuţiune. În Sala „Europa” a Casei de Cultură a Studenţilor, participă la omagierea etnomuzicologului Gelu Furdui, la împlinirea a 70 de ani de viaţă. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Este însoţit de PC Pr. Vasile Stanciu, decanul facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

15 iunie: În faţa Teatrului Naţional, participă la manifestările dedicate împlinirii a 124 ani de la mutarea la Domnul a marelui poet Mihai Eminescu. Oficiază o slujbă de pomenire şi rosteşte un cuvânt evocator. Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În capela Seminarului Teologic Ortodox, oficiază Taina Sfântului Botez pentru Marc Dimitrie, fiul părintelui Ciprian Mişin, preot de slujire caritativă la Spitalul de Hematologie din Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PCuv. Arhid. Iosif Moldovan. În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie.

16 iunie: Oficiază slujba de sfinţire a bisericii „Duminica Tuturor Sfinţilor” din localitatea Săliştea Nouă (Paroh: Pr. Vasile Perţa), protopopiatul Cluj I. Săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru diacon pe tânărul Mihai Andrei Mureşan, profesor la seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Acordă distincţia „Crucea Transilvană” familiei Emilia şi Ioan Raţiu din Târgu-Mureş, cei care au donat iconostasul, pictorului Constantin Bumbu, cel care a donat pictura bisericii şi domnului Mihai Bindas, prim-epitropul bisericii. Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză în Catedrala Mitropolitană.

17 – 18 iunie: În Aula „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhal, sub conducerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, participă la lucrările Subcomisiei Sinodale pentru Statut şi regulamente întrunită pentru examinarea anteproiectului „Regulamentului de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române”.

19 iunie: Participă la festivitatea de încheiere a anului şcolar la Colegiul Teologic Ortodox. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. În Piaţa Unirii, participă la inaugurarea Târgului de carte „Transilvania”. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Împreună cu PS Petroniu, Episcopul Sălajului şi cu PS Vasile Someşeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, vizitează Mănăstirea Nicula (biserica veche şi şantierul noii biserici ce se construieşte).

20 iunie: Împreună cu PS Petroniu, Episcopul Sălajului şi PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, asistă la Sfânta Liturghie oficiată de PS Vasile Someşeanul în biserica Mănăstirii Nicula. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Acordă credincioasei Maria Monda, din Bistriţa, distincţia „Crucea Transilvană”. În Aula Centrului de Studii „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” de la Mănăstirea Nicula, prezidează sinaxa stareţilor, stareţelor şi duhovnicilor din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În Piaţa Unirii, la Târgul de carte „Transilvania”, participă la lansarea cărţii „O Românie interioară” a profesorului Vasile Sebastian Dâncu. Face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”.

21 iunie: La Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, participă la festivitatea de încheiere a anului şcolar. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. În Piaţa Unirii, în cadrul Târgului de carte „Transilvania” participă la lansarea cărţii „S-a dus să-l vadă precum este”, a cărţii „Publicistica Mitropolitului Nicolae Colan” (apărute la Editura Renaşterea) şi a CD-ului cu conferinţa părintelui Rafail Noica, susţinută în data de 30 mai la Cluj-Napoca (editat de Radio Renaşterea).

Slujeşte la Vecernie, Acatistul Bunei Vestiri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură în Catedrala Mitropolitană.

22 iunie: Face o vizită pe şantierul bisericii din localitatea Dealu Negru, protopopiatul Huedin. În parohia Mărişel, protopopiatul Huedin, oficiază slujba Vecerniei şi rosteşte un cuvânt de învăţătură. Săvârşeşte slujba de binecuvântare a noii case parohiale din localitate. Hiroteseşte iconom stavrofor pe părintele paroh Ioan Mocean.

23 iunie: (Pogorârea Duhului Sfânt) În Catedrala Mitropolitană, oficiază Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte preot pe diaconul Mihai Andrei Mureşan, pe seama capelei de la Spitalul de Psihiatrie din Cluj-Napoca.

Pe explanada din faţa Catedralei Mitropolitane, împreună cu PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei şi cu PS Vasile Someşeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, oficiază Vecernia plecării genunchilor şi slujba Aghiasmei Mici. Participă la îndătinata Procesiune de Rusalii pe străzile oraşului Cluj-Napoca.

24 iunie: (Sfânta Treime) Cu prilejul hramului, oficiază Sfânta Liturghie pe altarul de vară a Mănăstirii de la Soporu de Câmpie. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Face o vizită la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele.

25 iunie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie în localitatea Iliuţa Bozghi, filie a parohiei Ciosa (Paroh: Pr. Liviu Adrian Tomoroga), protopopiatul Bistriţa. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Face o vizită pe şantierul bisericii „Sfântul Nectarie” din Dej.

26 iunie: În Catedrala Mitropolitană, oficiază slujba de sfinţire a Drapelului Naţional. Rosteşte o alocuţiune. În sala de la demisolul bisericii „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, participă la lansarea programului biblic „Să citim şi să învăţăm împreună Sfânta Scriptură” susţinut de către PC Pr. Prof. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Este însoţit de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În capela din Cimitirul Central, oficiază o slujbă de pomenire pentru adormita în Domnul Aurora Morar, victimă a accidentului rutier din Muntenegru. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

27 iunie: În biserica din parohia Manic, protopopiatul Beclean, oficiază Taina Sfântului Botez pentru Matei, fiul părintelui paroh Vasile Filipaş. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Vizitează şantierul bisericii din Nuşeni, şantierul bisericii „Sfântul Apostol Andrei” din Beclean, biserica din Agrieş, filia Agrieşel şi Mănăstirea „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” de la Dobric.

28 iunie: Primeşte la reşedinţă pe domnul Emil Radu Moldovan, Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. În biserica Mănăstirii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Ţara Năsăudului, a cărei stareţ este Părintele Protosinghel Chiril, oficiază slujba Vecerniei şi a Litiei.

29 iunie: (Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel) Pe Altarul de vară al Mănăstirii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Ţara Năsăudului, oficiază Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie.

30 iunie: Oficiază Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană. Rosteşte cuvântul de învăţătură.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>