--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Decembrie 2013, nr. 12 (284), an XXIV (serie nouă)
Ştiri
--- pagina: 2

Hramul Centrului «Sfântul Nectarie» din Cluj-Napoca

de Andreea Pâgleşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca şi-a cinstit în mod deosebit ocrotitorul spiritual. Cu prilejul hramului din data de 9 noiembrie, ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie Taumaturgul, la sediul centrului situat pe str. Cernei fără număr a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către PS Episcop Vasile Someșanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: P.Cuv. Arhim. Conf. Univ. Dr. Teofil Tia, duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, P.Cuv. Arhim. Visarion Pașca, duhovnicul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești, Pr. Bogdan Chiorean, preotul Centrului, Pr. Dr. Petru Ilea, Pr. Dan Hognogi, Pr. Ovidiu Mercea şi Pr. Vasile Ilea, Diacon Prof. Daniel Mocanu și alții. La slujbă au luat parte: D-na Prof. Univ. Dr. Maria Mirela Gherman Căprioara, Director medical al Centrului, Dl. ec. Vasile Delean, Director Economic, Dl. Acad. Horea Colan, Preşedinte Executiv al Asociaţiei Filantropice Medical-Creştine „Christiana” – Cluj, profesori universitari, oficialităţi locale invitaţi speciali (Dl. Antrenor Cristian Dulea şi Liviu Solomon), cadre medicale şi angajați ai centrului, beneficiari, sponsori şi credincioşi care urmăresc activitatea Centrului „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca. Din partea Centrului Eparhial, ca delegaţi ai Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei au participat Dl. Liciniu Câmpan, Consilier Misionar-Social, şi Dl. dr. Valentin Vesa, Secretar Eparhial.

Sf. Liturghie a fost urmată de o slujbă de Te Deum cu ocazia aniversării unui an de la inaugurare și a 6 luni de la începerea efectivă a activității medicale. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenți, PS Vasile a adus mulțumiri tuturor celor implicați în buna desfășurare a activităților centrului și a vorbit despre menirea acestuia: „Cei care, într-o formă sau alta, au contribuit la ridicarea acestui așezământ, toți cei care din mila Lui Dumnezeu și din chemarea Lui îndeplinesc o ascultare, o misiune, o lucrare în acest așezământ, în folosul bolnavilor care sunt internați aici, întru nădejdea ușurării suferințelor lor trupești și sufletești, îndeplinesc o lucrare importantă, care ne sensibilizează pe toți, și pe cei care suntem sănătoși, dar și pe cei bolnavi. Avem bucuria să mărturisim că la ideea înființării acestui așezământ, încă de la început au răspuns autoritățile administrative și medicale de la toate nivelurile, local, județean și guvernamental, agenţi economici, credincioşi ortodocşi, romano-catolici şi evanghelici din Cluj, din ţară şi din străinătate”.

În semn de prețuire față de ajutorul acordat, PS Vasile a oferit diplome celor care s-au implicat în edificarea și funcționarea Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie”. Centrul de îngrijiri paliative Sfântul Nectarie din Cluj-Napoca a fost ridicat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului și se adresează pacienților bolnavi de cancer, precum și familiilor acestora, indiferent de apartenența etnică și religioasă. Centrul a fost construit, dotat și mobilat între anii 2010-2012 și a fost sfințit la data de 9 noiembrie 2012 de către ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, chiar în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie, ocrotitorul centrului. Centrul dispune în prezent de 10 saloane cu 20 de paturi, un centru de zi, ambulator, capelă, precum și de o farmacie și de o sală de kinetoterapie. În acest centru, serviciile de îngrijiri paliative sunt acordate gratuit de o echipă interdisciplinară, specializată, formată din medici, farmacist, preot, asistenți medicali, psiholog, asistent social, infirmiere și voluntari. Această echipă este pregătită să răspundă nevoilor medicale, spirituale și sociale ale de pacienți și familiilor lor într-un moment dificil al vieții.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>