--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Decembrie 2013, nr. 12 (284), an XXIV (serie nouă)
Ştiri
--- pagina: 4

Praznicul Sfinţilor Năsăudeni

de Alexandra Andereş
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni au fost pomeniți în data de 12 noiembrie 2013 în Biserica Ortodoxă. Tot în aceeași zi, ei au fost cinstiți în mod deosebit în Țara Năsăudului, acolo unde ei au suferit martiriul în urmă cu 250 de ani. Cu acest prilej ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a oficiat Liturghie Arhierească în parohia năsăudeană Bichigiu. Slujba a fost săvârșită de la ora 10 în sobor de preoți și diaconi. Au luat parte la sărbătoarea de la Bichigiu numeroși invitați, profesori, academicieni și autorități locale și județene. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul ”Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul instituției. În cadrul Sf. Liturghii ÎPS Părinte Andrei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a amintit despre martiriul Sfinților Năsăudeni și a vorbit despre sfințenie: “Credința dată odată pentru totdeauna Sfinților trebuie păstrată cu toată strășnicia. Concluzia pe care o avem în urma a ceea ce au făcut Sf. Atanasie din Bichigiu și ceilalți trei tovarăși de credință ai lui și alături de toți Sfinții este că trebuie să păstrăm credința pe care și ei au primit-o de la înaintași.”

La final, preotul paroh Nicolae Havrileț, i-a mulțumit ÎPS Andrei pentru vizita în localitate dar și pentru iniţierea tradiției de a-i cinsti pe Sfinții Năsăudeni ca hram al bisericii din localitate.

Proclamarea oficială a canonizării Sfinților Atanasie Todoran, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu a avut loc în data de 11 mai 2008. Evenimentul s-a desfășurat pe platoul ”La mocirla” din Salva, unde cei patru au suferit martiriul.

Simpozion dedicat Sfinților Năsăudeni

Un simpozion dedicat Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni s-a desfășurat în aceeaşi zi, 12 noiembrie 2013, când Biserica Ortodoxă a făcut pomenirea acestora. Evenimentul a avut loc la Muzeul Grăniceresc din Năsăud în prezența ÎPS Părinte Mitropolit Andrei, a numeroși oameni de cultură, academicieni și profesori clujeni şi bistriţeni. În cadrul simpozionului, ÎPS Andrei, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, pr. prof. dr. Alexandru Moraru și mulți alții au susținut comunicări pe tema martiriului și a sfințeniei. Simpozionul a fost încununat de lansarea unor volume tematice şi aniversare, respectiv: ”Istoria Transilvaniei” a acad. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, și „250 de la martiriul Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”, a profesorilor universitari Dorel Man și Flore Pop.

Monument în cinstea Sfinților Martiri Năsăudeni

Un monument dedicat Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni urmează să fie ridicat în parcul central al orașului Năsăud. Locul pe care va fi construit grupul statuar a fost binecuvântat printr-o slujbă oficiată de ÎPS Părinte Andrei, marți, 12 noiembrie 2013, în ziua pomenirii Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni. Evenimentul a debutat la ora 14:30 în prezența protopopului de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, a numeroși preoți, precum și a oficialităților locale. Potrivit pr. Ioan Dâmbu, până în prezent s-a reușit construirea fundației acestui monument, urmând ca până în primăvară să fie ridicat întreg grupul statuar.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>