--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Ianuarie 2014, nr. 1 (285), an XXV (serie nouă)
Actualitate
--- pagina: 2

Inaugurarea Campusului Universitar „Nicolae Ivan”

de Pr. Ştefan Iloaie
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

La sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae din 6 decembrie 2013 a fost inaugurat noul sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității ”Babeș-Bolyai” – Campusul Teologic „Nicolae Ivan”. Situat pe strada Episcop Nicolae Ivan din cartierul Mărăşti, imobilul a fost ridicat la inițiativa şi cu deosebita purtare de grijă a IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Piatra de temelie a Campusului a fost pusă la data de 23 mai 2011. Noua clădire a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca este la ora actuală cea mai modernă din ţară, fiind dotată cu săli de curs, bibliotecă, laboratoare de restaurare și pictură, Aula Magna, amfiteatre și birouri. Proiectul clădirii este realizat de arhitectul Cristina Spin, iar lucrările de construire se datorează echipei de specialiști conduse de inginerul Vasile Bercan.

Campusul este ridicat pe un teren oferit de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, în memoria episcopului Nicolae Ivan, ctitor al Eparhiei Clujului după Unirea din 1918 şi ctitor al Academiei Teologice Ortodoxe clujene. Alături de noul sediu al Facultăţii, vor fi construite două cămine pentru studenţi, cu o capacitate de 250 de locuri, în prezent fiind începute lucrările de construcţie la primul dintre acestea.

Inaugurarea Campusului a debutat cu târnosirea paraclisului purtând hramul „Sf. Ierarh Nicolae” din noul sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă. Altarul paraclisului a fost pictat de pictorul Nicolae Bălan din Alba Iulia, iconostasul în lemn de tei a fost realizat de sculptorul Dumitru Gârea din Vaslui, iar icoanele care îl împodobesc sunt opera pictorului George Romilă din Piatra Neamț.

Sfinţirea Sfintei Mese din paraclis, a picturii altarului şi a icoanelor primului registru de pe catapeteasmă a fost săvârșită de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Au slujit următorii ierarhi: IPS Teofan – Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; IPS Laurenţiu – Arhiepis­copul Sibiului și Mitropolitul Ardealului; IPS Andrei – Arhiepiscopul Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului; IPS Irineu – Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei; PS Petroniu – Episcopul Sălajului; PS Vasile Someșanul – Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și PS Iustin Sigheteanul – Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Arhiereii au fost înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte: pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă – preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai”, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu – decanul facultăţii clujene, pr. Ionuţ Corduneanu – vicarul administrativ patriarhal, decani şi reprezentanţi ai facultăţilor de teologie din ţară, cadre didactice, consilieri eparhiali.

În cuvântul de la încheierea slujbei de târnosire, IPS Andrei remarca următoarele: „Dăm slavă lui Dumnezeu că aproape s-a finalizat această ctitorie în care am dori ca, multă vreme, dascălii noștri să poată picura în sufletele tinerilor și cunoștințe, dar și râvnă și har; de asemenea, am dori ca, tinerilor, Dumnezeu să le lumineze mintea, să le încălzească inima și să le întărească voința pentru a fi buni misionari în lumea în care trăim”.

Soborul de ierarhi, preoți și diaconi a oficiat apoi Sfânta Liturghie, la care au participat profesorii și studenții facultății, sute de credincioși, reprezentanţi ai autorităților centrale, județene și locale. Răspunsurile liturgice au fost date de corul facultăţii clujene condus de arhid. drd. Daniel Frumos. În cuvântul său de învățătură, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, i-a îndemnat pe profesori și pe studenți să fie purtători ai luminii lui Dumnezeu în lume, plecând de la cuvântul Evangheliei – adevărată teologie a fericirilor – şi avându-i ca modele pe Sfântul Ierarh Nicolae şi pe Sfântului Apostol Pavel: „Îl rugăm pe Domnul Dumnezeu să binecuvinteze acest așezământ, să-l umple de harul slavei Casei Sale, să se propovăduiască aici Evanghelia Păcii. Spaţiul inaugurat astăzi să fie unul al luminii, în care cei care viețuiesc să devină oameni ai Luminii și purtători ai luminii lui Hristos în lume”.

La încheierea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului a adresat un cuvânt de mulțumire celor care au sprijinit construcția sediului Facultății şi a îndemnat la asumarea misiunii formării duhovniceşti şi intelectuale a tinerilor: „Pentru toate dăm slavă Cerului și le mulțumim sprijinitorilor. Suntem convinși că o instituție puternică trebuie să aibă ctitorii pe măsură, în care foarte multă vreme să se poată face misiune. O asemenea ctitorie este acest Campus Teologic. Nădejdile ce se leagă de această școală sunt mari. Pe lângă eforturile dascălilor în formarea tinerilor, Îl rugăm pe Dumnezeu să lucreze ca un Atotputernic și să le deschidă tinerilor inimile și mințile, să-i învrednicească a pricepe puterea legii Lui și să sporească în cunoștințe folositoare”.

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost citit de către pr. Ionuț Corduneanu, vicar patriarhal. În mesaj se arată, printre altele: „Ctitorul, profesorii și ostenitorii Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca trăiesc momente binecuvântate de a vedea un edificiu nou, util și elegant, care, prin însăși prezența lui, îi îndeamnă să intensifice activitatea lor academică și spirituală. Astfel se va reînnoi etosul misiunii Bisericii în societate, susținut de un învățământ teologic deodată academic și practic, orientat pastoral-misionar și social, care să răspundă astăzi nevoilor și exigențelor spirituale ale credincioșilor noștri. Cu aleasă prețuire și părintească binecuvântare, felicităm pe Înaltpreasfințitul Părinte și Mitropolit Andrei, ctitorul acestui așezământ”, se arată în mesaj. Din partea Patriarhiei Române, Mitropolitul Clujului a primit o icoană a Sfântului Apostol Andrei, Diploma de onoare și medalia „Sfântul Apostol Andrei”, iar Facultatea de Teologie din Cluj a primit diploma și medalia omagială „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. De asemenea, pentru paraclisul facultății a fost dăruită o cruce de binecuvântare și mai multe cărți liturgice. La propunerea IPS Mitropolit Andrei, Patriarhia Română i-a oferit directorului economic al Centrului Eparhial Cluj, ec. Sorin Augustin Câlea – coordonatorul proiectului de construire a Campusului – ordinul „Sfântul Ştefan cel Mare”.

IPS Părinte Andrei a oferit distincția „Crucea Transilvană” prim-ministrului României, Victor Ponta – prezent la eveniment –, pentru contribuția importantă pe care Guvernul României a avut-o la ridicarea clădirii Facultății. În cuvântul său de mulţumire, premierul a arătat că românii au nevoie de simbolurile fundamentale ale unităţii: Biserica şi Armata.

Din partea Arhiepiscopiei Clujului au fost oferite diplome de aleasă cinstire persoanelor implicate în derularea procesului educaţional şi în cel de ridicare a noii clădiri, clerici şi mireni, reprezentanţi ai Universităţii, ai Facultăţii, ai administraţiei locale şi centrale.

A fost tăiată apoi panglica inaugurală de la intrarea în sediul instituţiei. Sărbătoarea a continuat în Aula Magna a facultăţii, unde IPS Mitropolit Andrei, premierul Victor Ponta, rectorul Ioan Aurel Pop şi pr. decan Vasile Stanciu au transmis mesaje de felicitare şi de mulţumire.

În cuvântul său, prim-ministrul a subliniat: „Era o obligaţie din partea oricărui Guvern al României să sprijine această lucrare, aşa cum este în continuare o obligaţie pentru noi şi pentru viitoarele Guverne ale ţării să sprijine orice lucrare ce vine în sprijinul elevilor, al studenţilor şi al Bisericii Ortodoxe. Nu întâmplător, în momente în care multe lucruri ne despart, există două instituţii, Biserica şi Armata, care ne unesc“.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, a exprimat bucuria celor 42.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi din cele 21 de facultăţi ale universităţii pentru ridicarea și darea în folosință a noii ctitorii.

Șirul cuvântărilor s-a încheiat cu prelegerea pr. decan Vasile Stanciu, care este redată integral în continuarea acestei prezentări.

Momentul festiv dedicat inaugurării Campusului Teologic „Nicolae Ivan” a continuat de la ora 18:00, în Aula Magna, unde a avut loc un moment artistic, în prezența IPS Părinte Andrei, a PS Părinte Vasile Someșanul, a părintelui decan Vasile Stanciu, a profesorilor și studenților teologi. Au susținut recitaluri de colinde și cântece tradiționale Grupul „Icoane” al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, coordonat de prof. univ. dr. Ioan Bocșa și Corala „Psalmodia Transylvanica”, dirijată de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>