--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Ianuarie 2014, nr. 1 (285), an XXV (serie nouă)
Tinerii în Biserică
--- pagina: 6

Festivalul de colinde și tradiții de Crăciun «Episcop Nicolae Ivan»

de Alexandra Andereş

Zeci de copii din județele Cluj și Bistrița Năsăud au încântat inimile clujenilor cu colinde și tradiții de Crăciun, în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului-concurs de colinde și tradiții de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan”, desfășurat în data de 14 decembrie 2013, la Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai, în prezența ÎPS Andrei, a profesorilor coordonatori ai grupurilor participante, precum și a părinților și membrilor de familie veniți să susțină elevii. În deschidere, inspectorul de religie al județului Cluj, pr. Marian Sidon, moderatorul evenimentului, a prezentat pe scurt obiectivele acestui festival-concurs ajuns la a 3-a ediție.

Pe scenă au urcat 14 cete de colindători din județele Bistrița-Năsăud și Cluj, îmbrăcați în costume tradiționale. Tinerii au prezentat în fața publicului, dar și a juriului de specialitate colinde tradiționale și diferite obiceiuri și tradiții străvechi de Crăciun. Deschiderea reprezentațiilor a fost făcută de un grup de elevi ai Liceului Tehnologic special „Samus” din Cluj-Napoca, care au emoționat publicul prin interpretarea unor colinde de Crăciun în limbaj mimico-gestual. Ei au fost coordonați de profesorul de religie Vasile Gorcea.

La finalul manifestării, ÎPS Mitropolit Andrei i-a felicitat atât pe elevii participanți, cât și pe profesorii coordonatori și le-a vorbit despre importanța păstrării tradițiilor străvechi: „Merită laude și dascălii, tinerii, copiii noștri, care astăzi s-au manifestat frumos aici. Avem nădejde că ei vor crea o lume mai bună, mult mai bună. „Pe durata deliberării câștigătorilor celei de-a treia ediții a festivalului, Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. Petru Stanciu, a susținut un recital de colinde tradiționale. După acest moment, a urmat premierea câștigătorilor. Pe locul I s-au clasat grupul de colindători din Spermezeu și grupul Belciugarilor din Ilva Mare, care au prezentat Jocul Caprei.

ÎPS Andrei i-a binecuvântat pe toți participanții și le-a oferit daruri tuturor. Tot în cadrul acestui moment, ierarhul a premiat și un grup de elevi rromi, olimpici la diferite concursuri și olimpiade naționale și internaționale și pe profesorii acestora.

Festivalul Concurs de Colinde „Episcop Nicolae Ivan” a fost inițiat în urmă cu doi ani, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Andrei. Prima ediție a fost organizată în 2011, în data de 3 decembrie, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la reactivarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.