--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Ianuarie 2014, nr. 1 (285), an XXV (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12

Decembrie 2013

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 Decembrie (Ziua Naţională a României): Săvârşeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte diacon pe tânărul Vlad-Valentin Marc. Cu prilejul Zilei Naţionale a României, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, militare şi civile, slujeşte slujba Te-Deum. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. În Piaţa Avram Iancu, participă la manifestările dedicate Zilei Naţionale. La Muzeul Etnografic, participă la dezvelirea plăcii comemorative dedicată Procesului Memorandiştilor. Rosteşte o rugăciune de binecuvântare. În sala de festivităţi a Muzeului Etnografic, participă la spectacolul „Vin Lăturenii din Monor”şi la lansarea cărţii „Lăturenii din Monor”. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, rosteşte o cateheză şi participă la concertul de colinde al Corului Armonia din Baia-Mare.

2 decembrie: În Palatul Patriarhal din Bucureşti, participă la manifestările dedicate comemorării Părintelui Arhimandrit Ilie Cleopa. Rosteşte un cuvânt evocator.

3 decembrie: Prezidează comisia de evaluare a candidaţilor pentru ocuparea postului de preot paroh la parohiile Vermeş (prot. Beclean) şi Cătina (prot. Gherla). Prezidează şedinţa pentru organizarea festivităţii de inaugurare a Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. Face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. La Templul Memorial al Deportaţilor, participă la festivitatea de Hanuka – 5774, organizată de Comunitatea Evreilor din Cluj-Napoca.

4 decembrie: În biserica din Viişoara, protopopiatul Bistriţa, oficiază slujba de înmormântare a părintelui Viorel Alexandru Stanciu. Rosteşte un cuvânt de mângâiere. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Mântuitorului şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

5 decembrie: Împreună cu domnul Gheorghe Vuşcan, Prefectul Judeţului Cluj, face o vizită pe şantierul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. Primeşte la reşedinţă pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei şi pe PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae): În sobor de arhierei, din care au făcut parte ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Vasile Someşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, oficiază slujba de sfinţire a paraclisului „Sf. Ierarh Nicolae” din incinta Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. Acordă domnului Victor Ponta, Primul Ministru al României, distincţia „Crucea Transilvană”. Fiind prezent la sărbătoare, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele vicar, Ionuţ-Gabriel Corduneanu, acordă din partea Preafericirii Sale, „Diploma de onoare” şi medalia „Sfântul Apostol Andrei”, Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei, „Diploma de onoare” şi medalia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca şi Ordinul „Sfântul Ştefan cel Mare”, domnului economist Sorin Câlea, directorul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Prezidează festivitatea de inaugurare a noului sediu al Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca. Rosteşte o alocuţiune. În Aula Facultăţii de Teologie, participă la spectacolul de colinde susţinut de Ansamblul „Icoane” şi maestrul Ioan Bocşa şi de corul „Psalmodia Transylvanica”.

7 decembrie: Primeşte la reşedinţă pe Cardinalul Kuth Koch şi pe PS Florentin, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla. Vizitează Catedrala Mitropolitană şi Muzeul Eparhial.

Asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie în Catedrala Mitropolitană.

8 decembrie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Nicolae” din Prundu Bârgăului (parohi: Pr. Vasile Turc şi Pr. Ioan Jauca). Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte preot pe diaconul Vlad Valentin Marc, pe seama nou înfiinţatei mănăstiri de la Pădureni (prot. Turda) şi diacon pe tânărul Gheorghe Aurelian Ilovan. Este însoţit de domnul profesor Adrian Lemeni, de PC Pr. Gavriil Vârva, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PC Pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca. Oficiază slujba de binecuvântare a noului sediu al Centrului Catehetic „Sfântul Ioan Rusul” din Prundu Bârgăului. În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, rosteşte o cateheză şi asistă la concertul de colinde al Corului Seminarului Teologic din Cluj-Napoca.

9 decembrie: În Aula „Nicolae Ivan” participă la examenul de grad a unui număr de 10 preoţi din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. În biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăştur (paroh: Pr. Dan Hognogi), participă la festivalul anual de colinde susţinut de elevii şcolilor de pe raza parohiei. Rosteşte o rugăciune şi un cuvânt de binecuvântare.

10 decembrie: Vizitează pe elevii Gimnaziului Ortodox. Este însoţit de PCuv. Arhim. Samuel Cristea, duhovnicul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca. În holul Bibliotecii Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, participă la vernisajul expoziţiei „550 de ani de text biblic în tipografiile Europei”. Rosteşte o alocuţiune. În biserica din Vânători, protopopiatul Huedin, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Iustin Arsenie, fiul părintelui paroh Radu Daniel Mureşan. În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, participă la concertul caritabil pentru susţinerea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, „Artă pentru suflet”, susţinut de Bogdan Ota şi prietenii lui. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

11 decembrie: În clădirea „Casino” din Parcul Central, participă la vernisajul expoziţiei de icoane şi la concertul de colinde organizat de Seminarul Teologic din Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Primeşte la reşedinţă pe maestrul Tudor Gheorghe.

12 decembrie (Sfântul Spiridon al Trimitundei): Cu prilejul hramului, săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Strâmba, protopopiatul Bistriţa. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte preot pe diaconul Gheorghe Aurelian Ilovan, pe seama parohiei Cătina, protopopiatul Gherla şi diacon, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pe tânărul Ioan Iulian Şanta. Este însoţit de PCuv Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. În Casa de Cultură din Câmpia Turzii, împreună cu PC Pr. Prof. Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, participă la o seară duhovnicească organizată de Primăria municipiului.

13 decembrie: Primeşte la reşedinţă grupuri de colindători. În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vercernia şi Acatistul Bunei Vestiri. Hiroteseşte întru duhovnic pe PC Pr. Aurelian Bercea de la parohia Tritenii de Sus, protopopiatul Turda.

14 decembrie: În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, participă la Festivalul de colinde „Nicolae Ivan”, organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Slujeşte Vecernia şi rosteşte un cuvânt de învăţătură în biserica parohiei Geaca (paroh: Pr. Horia Nicolae Baciu), protopopiatul Gherla. Oficiază slujba de binecuvântare a casei parohiale.

15 decembrie: Săvârşeşte o slujbă de binecuvântare a lucrărilor de renovare a bisericii şi Sfânta Liturghie în parohia Ciceu Cristeşti, protopopiatul Beclean. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, hirotoneşte întru preot pe diaconul Ioan Iulian Şanta, pe seama parohiei Poienile de sub Munte III, judeţul Maramureş, parohie aparţinătoare de Vicariatul Ortodox Ucrainean şi diacon pe tânărul Paul Valer Ziman. Hiroteseşte iconom stavrofor pe părintele paroh Valerian Vaida. Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În Catedrala Mitropolitană slujeşte Vecernia, rosteşte o cateheză şi asistă la concertul de colinde susţinut de corul Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca.

16 decembrie: Primeşte la reşedinţă grupuri de colindători.

17 decembrie (Sfântul Prooroc Daniel ): Cu prilejul zilei onomastice a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în sobor de arhierei, slujeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Cu acest prilej, în sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhal, participă la manifestările omagiale.

18 decembrie: Primeşte la reşedinţă grupuri de colindători. În Catedrala Reformată, asistă la concertul de colinde susţinut de Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca şi de Corul Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. În biserica „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, participă la programul biblic susţinut de PC Pr. Prof. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie şi la un concert de colinde. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

19 decembrie: Acordă un interviu postului „Radio Cluj”. Înregistrează o emisiune de Crăciun la „Realitatea TV”. Oficiază slujba de binecuvântare a paraclisului „Sf. Maria Magdalena” (parohi: Pr. Ioan Roman şi Pr. Sorin Avram) din cartierul clujean Someşeni. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor participă la Concertul simfonic extraordinar susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Transilvania şi de corul Filarmonicii de Stat Transilvania, organizat de Universitatea Babeş-Bolyai.

20 decembrie: În Sala Mare a Palatului Administrativ al Instituţiei Prefectului Judeţului Cluj, primeşte distincţia „Onoare pentru Cluj – 2013”. În „Aula Magna” a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, participă la reuniunea Corpului academic şi studenţesc. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Primeşte la reşedinţă grupuri de colindători.

21 decembrie: În Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca, oficiază slujba Parastasului pentru eroii Revoluţiei Române. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Este însoţit de PCuv Arhim. Samuel Cristea, duhovnicul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. În biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Beclean (parohi: Prot. Doru Zinveliu şi Pr. Claudiu Zinveliu), participă la festivalul de colinde „Cete de îngeri coboară”. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

22 decembrie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Sângeorz-Băi (paroh: Pr. Dacian Şanta), protopopiatul Năsăud. Hirotoneşte preot pe diaconul Paul Valer Ziman, pe seama parohiei Vermeş (prot. Beclean). La Muzeul Etnografic din Bistriţa-Năsăud, participă la manifestarea „Crăciunul în Bistriţa-Năsăud” (festival de colinde şi târg de produse tradiţionale de Crăciun). Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, rosteşte o cateheză şi asistă la concertul de colinde al coralei Catedralei.

23 decembrie: Face o vizită la Campusul Teologic „Nicolae Ivan”. Transmite, prin intermediul reprezentanţilor presei, mesajul de Crăciun către credincioşi. Primeşte la reşedinţă grupuri de colindători. La Teatrul Naţional, participă la spectacolul „Mărturii străbune şi colinde de Crăciun” susţinut de rapsodul popular Nicolae Piţiş şi Maria Casandra Hausi, cu participarea Ansamblului „Prislopul” din Borşa – Maramureş. Este însoţit de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

24 decembrie: Oficiază o slujbă de binecuvântare a paraclisului şi a lucrărilor efectuate la corpul de chilii de la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someşul Cald (prot. Huedin). Este însoţit de PCuv Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. O vizitează pe distinsa doamnă preoteasă Maria Lupu din Turda. În Catedrala Mitropolitană, asistă la slujba Pavecerniţei mari, slujeşte la Litie şi rosteşte un cuvânt de învăţătură. Primeşte la reşedinţă grupuri de colindători.

25 decembrie (Naşterea Domnului): Săvârşeşte Sfânta Liturghie şi dă citire Pastoralei de Crăciun în Catedrala Mitropolitană. La Reşedinţa Mitropolitană, este gazda recepţiei oferită autorităţilor locale şi judeţene, civile şi militare, prezente la Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană. Slujeşte Vecernia şi rosteşte un cuvânt de învăţătură în Catedrala Mitropolitană. Primeşte în faţa Catedralei şi apoi la reşedinţă aproximativ 650 de colindători adunaţi din întreaga Transilvanie.

26 decembrie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie în parohia Unirea (paroh: Pr. Ioan Mugurel Urian), protopopiatul Bistriţa. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Împreună cu domnul Emil Radu Moldovan, Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, face o vizită pe şantierul Centrului de Tineret de la Sângeorz-Băi. Slujeşte Vecernia în biserica „Sfântul Ştefan” din Maieru (paroh: Pr. Dan Cismaş), protopopiatul Năsăud. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Oficiază o slujbă de binecuvântare a lucrărilor de renovare a casei parohiale. La Centrul Social de pe strada Sobarilor din Cluj-Napoca, oficiază o slujbă funebră la căpătâiul credinciosului Constantin Asăvoaie. Rosteşte un cuvânt de mângâiere. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Participă la emisiunea „Jocuri de putere” moderată de domnul Rareş Bogdan la postul „Realitatea TV”.

27 decembrie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica din satul natal, Oarţa de Sus, jud. Maramureş. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Face o vizită la Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarţa de Sus. În localitatea Finteuşu Mare, jud. Maramureş, participă la emisiunea „Jocuri de putere” moderată de domnul Rareş Bogdan la „Realitatea TV”.

28 decembrie: În biserica din Fărcaşa, jud. Maramureş, oficiază slujba Parastasului pentru Silviu Pop, fostul profesor al Înaltpreasfinţiei Sale, în timpul anilor de liceu petrecuţi la Cehu Silvaniei, jud. Sălaj. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. La Căminul Cultural din Fărcaşa, jud. Maramureş, participă la lansarea cărţii „Bunica, farmec şi durere” a scriitorului Viorel Pop. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Face o vizită în localitatea Someşul Cald.

29 decembrie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica parohiei Gilău I (paroh: Pr. Ştefan Sebastian Popa), protopopiatul Cluj I. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Este însoţit de PC Pr. Nicolae Buda, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

30 decembrie: Prezidează comisia de examinare a candidaţilor pentru ocuparea posturilor de preot paroh pentru parohiile Cluj-Dâmbul Rotund (prot. Cluj II), Viişoara (prot. Bistriţa), Viile Dejului şi Jichişu de Sus (prot. Dej). Îl felicită pe PS Vasile Someşanul cu prilejul împlinirii a 65 de ani de viaţă.

31 decembrie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica din Viile Dejului (prot. Dej). Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte diacon pe tânărul Paul Ilie Nemeti. Hiroteseşte iconom stavrofor pe părintele Ioan Creminea. Participă la ceremonia de instalare a noului preot în persoana părintelui Călin Prunean. Oficiază o slujbă funebră la căpătâiul credincioasei Hortensia Marchiş, mama părintelui Iustin, duhovnicul Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti. În parohia Dej-Triaj (paroh: Pr. Emanuel Banc), protopopiatul Dej, oficiază slujba de binecuvântare a capelei provizorii în care se vor desfăşura Sfintele Slujbe. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Face o vizită la clinica Medicală III din Cluj-Napoca. Este însoţit de PC Pr. Nicolae Buda, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>