--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Mai 2014, nr. 5 (289), an XXV (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12

Aprilie 2014

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 aprilie: La sediul primăriei din Apahida, se întâlneşte cu domnul Grigore Fati, primarul localităţii şi cu preoţii parohi de pe raza comunei.

Face o vizită în protopopiatul Cluj I. Vizitează parohiile Câmpeneşti (paroh: Pr. Dorin Pargea), Palatca (paroh: Pr. Călin Aurel Drevea), Sava şi filia Băgaciu (paroh: Pr. Niţă Cira). Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În cadrul serilor culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului, asistă la concertul „Armonii de primăvară”, susţinut de grupul de flaute „Il Gardellino”.

2 aprilie: Prezidează comisia întrunită în vederea evaluării candidaţilor la examenul de capacitate preoţească din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte la Denia Canonului Mare a Sfântului Andrei Criteanul. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

3 aprilie: Realizează o emisiune despre Săptămâna Patimilor pentru TVR Bucureşti.

La sediul primăriei din Moldoveneşti, se întâlneşte cu domnul Ioan Mărginean, primarul comunei.

Face o vizită în parohia Moldoveneşti şi filia Bădeni (paroh: Pr. Liviu Bodea).

La Casa de Cultură din Dej, participă la seara duhovnicească organizată de Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi, filiala Dej. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

4 aprilie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite în biserica parohiei Parva (paroh: Pr. Florin Nalaţ), protopopiatul Năsăud. Rosteşte cuvântul de învăţătură.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Denia Acatistului Bunei Vestiri. Rosteşte cuvântul de învăţătură.

5 aprilie: În Catedrala Mitropolitană, participă la începerea pelerinajului tinerilor, organizat de ASCOR Cluj, înspre Mănăstirea Nicula. Săvârşeşte o slujbă şi rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

La Baia Mare, îl vizitează pe ÎPS Arhiepiscop Iustinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie.

6 aprilie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană. Rosteşte cuvântul de învăţătură.

Participă la premierea elevilor din judeţul Cluj, olimpici la disciplina Religie.

În Piaţa Avram Iancu, participă la manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 10 ani de la intrarea României în Alianţa Nord-Atlantică (N.A.T.O.).

Slujeşte Vecernia şi Pavecerniţa Mică în Catedrala Mitropolitană.

7 aprilie: În biserica greco-catolică din cartierul clujean Grigorescu, asistă la slujba înmormântării credincioasei Alice Crihălmeanu, mama Preasfinţitului Părinte Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

8 aprilie: Participă la deschiderea magazinului de obiecte bisericeşti a protopopiatului Beclean. Săvârşeşte o slujbă de binecuvântare şi rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

Participă la o seară duhovnicească în biserica parohiei Someşul Rece (paroh: Pr. Ştefăniţă Elefteriu), protopopiatul Huedin. Săvârşeşte Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

9 aprilie: În capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite. Rosteşte cuvântul de învăţătură.

10 aprilie: La Galeria „Horeb”, de la demisolul bisericii „Sfântul Ilie” din Cluj-Napoca (paroh: Pr. Vasile Istrate şi Pr. Ştefan Cosmuţa), participă la susţinerea publică a tezei de doctorat în Arte Vizuale a domnului Florin Gherasim, curatorul galeriei.

În cadrul Târgului de Carte „Gaudeamus” din Piaţa Unirii, participă la lansarea a două volume apărute la Editura Renaşterea. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Săvârşeşte slujba de binecuvântare a capelei provizorii a parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul clujean Europa (paroh: Pr. Cosmin Vele). Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În sala Auditorium Maximum a Casei Universitarilor, participă la seara duhovnicească „Destine pe drumul Crucii”, organizată de ASCOR, cu participarea maestrului Dan Puric. Vizionează filmul „Evadat din Gulag” şi participă la lansarea cărţii „Drumul Crucii” a scriitorului Aurel State. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

11 aprilie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite în biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Năsăud (paroh: Pr. Ovidiu Sermeşan). Rosteşte cuvântul de învăţătură.

Face o vizită la Mănăstirea Salva, protopopiatul Năsăud. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Slujeşte Vecernia în biserica din campusul studenţesc Haşdeu (preot slujitor: Pr. Ciprian Negrean). Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

Participă la vernisajul expoziţiei de icoane de la demisolul bisericii din campusul studenţesc Haşdeu. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

12 aprilie: În sobor de arhierei, în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, săvârşeşte slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire, Arhiepiscopul Gherasim. Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie.

13 aprilie (Intrarea Domnului în Ierusalim): Săvârşeşte Sfânta Liturghie în parohia Dâmbu Rotund din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Augustin Bora şi Pr. Alexandru Ciui). Rosteşte cuvântul de învăţătură. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Denia din Sfânta şi Marea Zi de Luni şi rosteşte o cateheză.

14 aprilie (Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin): Săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite în biserica parohiei Gledin (paroh: Pr. Ioan Titieni), protopopiatul Bistriţa. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Este însoţit de PC Pr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca.

În biserica parohiei Someşeni (parohi: Pr. Ioan Roman, Pr. Ioan Avram şi Pr. Ioan Pop), slujeşte Denia din Sfânta şi Marea Zi de Marţi şi rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PC Pr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca şi de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

15 aprilie: Realizează o emisiune pentru postul de televiziune Antena 1.

Prin intermediul presei, transmite mesajul de Sfintele Paşti către credincioşii din eparhie.

În biserica „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Titus Moldovan şi Pr. Petru Ioan Ilea) săvârşeşte Denia din Sfânta şi Marea Zi de Miercuri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PC Arhid. Sorin Marciuc.

În Muzeul de la demisolul Catedralei Mitropolitane, în cadrul serilor culturale, participă la concertul Cvartetului Transilvan care a interpretat „Ultimele cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce”, cu o introducere teologică susţinută de PC Pr. Prof. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.

16 aprilie: Face o vizită de lucru la bisericile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” (paroh: Prot. Gheorghe Braica) şi „Pogorârea Duhului Sfânt” (parohi: Pr. Petru Varga şi Marius Varga) din cartierul clujean Grigorescu. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Realizează o emisiune pentru Sfintele Paşti la postul de televiziune Realitatea TV.

În biserica din Făget (paroh: Pr. Petru Cotârlă), protopopiatul Cluj II, săvârşeşte Denia din Sfânta şi Marea Zi de Joi şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

17 aprilie: În Catedrala Mitropolitană, săvârşeşte Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte diacon, pe tânărul Dan-Grigore Văscu, directorul tehnic al postului de radio „Renaşterea”.

Primeşte la reşedinţă pe PS Florentin, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Denia celor 12 Evanghelii şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

18 aprilie: Vizitează bolnavii internaţi la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca. Se întâlneşte cu personalul administrativ.

Face o vizită în parohia Valea Fânaţelor (paroh: Pr. Petru Nicolae Buran) şi în biserica parohiei „Naşterea Domnului” (paroh: Pr. Nicolae Buda), protopopiatul Cluj II.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Denia Prohodului Domnului şi rosteşte cuvântul de învăţătură.

19 aprilie: Face o vizită la căminul de vârstnici „Sfântul Sava” din Copăceni, protopopiatul Turda.

20 aprilie (Învierea Domnului): La orele 0.00, pe un podium special amenajat în faţa Catedralei Mitropolitane, săvârşeşte Slujba Învierii Domnului nostru Iisus Hristos şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În Catedrala Mitropolitană, oficiază Sfânta Liturghie şi dă citire Pastoralei de Sfintele Paşti.

Împreună cu PS Vasile Someşanul, săvârşeşte Slujba celei de-a doua Învieri şi rosteşte o cateheză în Catedrala Mitropolitană.

21 aprilie: În Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Bistriţa (parohi: Pr. Prot. Alexandru Vidican, Pr. Nicolae Feier şi Pr. Vasile Beni), săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură.

În Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bistriţa (parohi: Pr. Ioan Pintea, Pr. Liviu Şugar şi Pr. Ştefan Borodi), săvârşeşte slujba Vecerniei, rosteşte un cuvânt de învăţătură şi participă la simpozionul dedicat protopopului Grigore Pletosu şi la lansarea cărţii „Dogmatica Ortodoxă”, semnată de acesta. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

22 aprilie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Beclean (parohi: Prot. Vincenţiu Doru Zinveliu şi Pr. Claudiu Zinveliu). Rosteşte cuvântul de învăţătură. Acordă părintelui pensionar Ioan Giurgiuca distincţia „Crucea Arhiepiscopală”.

În cimitirul din parohia Sânmihaiu de Câmpie (paroh: Pr. Vasile Martin), protopopiatul Beclean, săvârşeşte slujba de sfinţire a crucii de la căpătâiul adormiţilor întru Domnul, Lazăr şi Maria Stupinean, părinţii ieromonahului Calinic de la Mănăstirea Nicula. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PC Pr. Nicolae Buda, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

23 aprilie (Sfântul Mare Mucenic Gheorghe): Săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica din Jucu de Sus (paroh: Pr. Ghorghe Aniţaş), protopopiatul Cluj I. Rosteşte cuvântul de învăţătură.

În parohia Geaca (paroh: Pr. Horea Nicolae Baciu), protopopiatul Gherla, oficiază slujba de înmormântare a credincioasei Nastasia Şimon. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Primeşte la reşedinţă o delegaţie de la Seminarul Diecezan din Graz, Austria, condusă de Rectorul Mag. Mons. Franz Josef Rauch.

Primeşte la reşedinţă pe reprezentanţii Bisericii Evanghelice din Stuttgart, aflaţi într-o bună relaţie de prietenie cu arhiepiscopia noastră.

24 aprilie (Sfânta Cuvioasă Elisabeta): Cu prilejul hramului, împreună cu PS Vasile Someşanul, săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii Sfânta Elisabeta din Cluj-Napoca. Rosteşte cuvântul de învăţătură.

Oficiază slujba de binecuvântare a Atelierului de lumânări al arhiepiscopiei situat în incinta mănăstirii. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

25 aprilie (Izvorul Tămăduirii): Cu prilejul hramului, pe altarul de vară al Mănăstirii Salva, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Acordă domnului avocat Gavril Săsărman din Năsăud, distincţia „Crucea Transilvană”. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte slujba Vecerniei şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

26 aprilie: În Catedrala Mitropolitană, săvârşeşte Taina Sfântului Botez pentru prunca Anisia Maria, fiica părintelui Arhidiacon Daniel Frumos de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

Face o vizită la Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarţa de Sus, jud. Maramureş.

În biserica din Oarţa de Sus, slujeşte Vecernia şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

27 aprilie (Duminica Sfântului Toma): Cu prilejul hramului, pe altarul de vară din curtea bisericii din Oarţa de Sus, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Acordă domnului Mircea Leţiu din Satu-Mare, distincţia „Crucea Transilvană”.

Participă la spectacolul folcloric organizat cu acest prilej în incinta muzeului din sat. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

Slujeşte Vecernia, Acatistul Învierii Domnului Hristos şi rosteşte o cateheză în Catedrala Mitropolitană.

28 aprilie: Face o vizită la Campusul Teologic „Nicolae Ivan”. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

29 aprilie: Lângă monumentul „Glorie Ostaşului Român” din spatele Catedralei Mitropolitane, participă la manifestările legate de Ziua Veteranilor de Război. Săvârşeşte slujba de Te-Deum şi rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Acordă colonelului în rezervă Nicolae Grosu, distincţia „Crucea Transilvană”.

În sala „Dumitru Fărcaş” a Casei de Cultură a Studenţilor, participă la manifestările legate de împlinirea a 95 de ani de existenţă a Jandarmeriei Ardelene. Rosteşte o alocuţiune.

Face o vizită la Mănăstirea „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Pădureni, protopopiatul Turda. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

În aula Campusului Teologic „Nicolae Ivan”, în cadrul manifestărilor legate de împlinirea a 90 de ani de învăţământ teologic la Cluj-Napoca, participă la evocarea Părintelui Profesor Liviu Galaction Munteanu. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, asistă la concertul caritabil organizat de Liceul Gheorghe Şincai din Cluj-Napoca.

În sala „Reduta” a Muzeului Etnografic din Cluj-Napoca, asistă la concertul coralei „Armonia” din Baia Mare. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

30 aprilie: În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Învierii Domnului şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>