--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Noiembrie 2012, nr. 11 (271), an XXIII (serie nouă)
Filocalia - supliment
--- pagina: 13-14

Copii-voluntari pentru studenţi-voluntari
Eveniment
de Coordonator programe de tineret la Arhiepiscopia Clujului Radu Copil
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Pentru al doilea an consecutiv, a avut loc întâlnirea dedicată exclusiv voluntarilor din taberele de tineret 2012. Acţiunea are ca scop conştientizarea importanţei deosebite a taberelor pentru copii şi adolescenţi, dar şi punerea în valoare a aportului fiecărui voluntar în realizarea taberelor.

Întâlnirea a fost programată la început de an universitar, duminică, 7 octombrie 2012, după revenirea studenţilor la Cluj, şi s-a desfăşurat, prin bunăvoinţa Părintelui Director Liviu Vidican-Manci, la Colegiul Naţional Ortodox.

Invitaţie specială şi meniu deosebit pentru voluntarii ASCOR

Evenimentul avea să fie cu totul şi cu totul special datorită faptului că, atât programul întâlnirii, cât şi meniul culinar a fost pregătit de către 8 preadolescenţi care au participat în taberele de vară.

Studenţii-voluntari au fost invitaţi printr-un sms semnat de către copiii-voluntari la o întâlnire specială cu „papa bună pregătită de cei mai buni învăţăcei ai atelierului culinar din tabăra din august, poze savuroase din cele trei tabere, desert pe măsura voastră, diverse probe de îndeplinit, multă voie bună şi mulţumiri la pachet”.

Ziua de sâmbătă a fost rezervată pentru gătit. Cei 8 copii-voluntari, asistaţi de Oana Băilă şi Lorena Sacalâş, au pregătit bucate alese, unele mai gustoase decât altele: salată orientală, salată de cartofi cu smântână, orez, paste cu sos de roşii sau sos de smântână, pulpe bine rumenite a la Tavi şi Andrei, ciuperci, conopidă pane, salată de morcovi cu mere şi altele.

Şi cum nu există tabere ASCOR fără desert, copiii au făcut o prăjitură cu prune ca la Dia acasă şi brioşe cu ciocolată maramureşene. Tot sâmbătă, seara târziu, băieţii au fost la şcoală pentru a transporta cele necesare, a aranja mesele şi tacâmurile pentru ziua următoare.

Indicaţii stricte

La apelul lansat de copii, au răspuns 29 de voluntari ai taberelor de vară 2012. După Sfânta Litughie de la Biserica Studenţilor, voluntarii s-au îndreptat spre şcoală, fiind întâmpinaţi de Andrei, care le-a înmânat un plic cu instrucţiuni şi le-a transmis rugămintea organizatorilor de a nu încurca uşile. Pentru a-i introduce în atmosfera de tabără, voluntarii au avut de parcurs împreună un traseu cu indicii pe la trei din obiectivele instituţiei.

La sfârşitul „turului de şcoală”, voluntarii au fost întâmpinaţi de către toţi copiii-organizatori în sala de mese. Cuvântul de bun-venit a fost rostit de Dia, coordonatorul întâlnirii, dar şi copilul taberei de preadolescenţi. În acel moment, au aflat şi voluntarii că pentru următoarele cinci ore, copiii participanţi în tabere aveau să fie voluntarii şi organizatorii întâlnirii, iar studenţii-voluntari vor trebuiau să fie de data aceasta doar participanţi.

Jocuri şi sarcini ingenioase alcătuite de copii pentru voluntarii din ASCOR

Şi ca să vedem că nu e de şagă, chiar de la bun început, voluntarii au primit o sarcină de realizat: o piramidă umană din 10 persoane, pe 4 nivele, mai înaltă de 2 metri. Voluntarii s-au apucat de lucru şi ceea ce fusese o tentativă nereuşită în tabără de adolescenţi, îndată s-a transformat într-o sarcină dusă la bună sfârşit.

În continuare, Tavi a rostit rugăciunea înainte de masă şi toată lumea a fost invitată să se servească din generosul „bufet românesc” pregătit cu mâna lor. Până la desert, toţi voluntarii au avut de trecut cea mai nouă probă de la Marele Joc (competiţia cea mai antrenantă a taberelor de vară) şi anume proba la sol: puţine picioare, câteva funduri, nişte degete şi doar un cap.

După desert, a avut loc proiecţia unei selecţii de poze realizate de copii cu voluntarii taberelor din vară. Şi când toată lumea credea că programul s-a terminat, veselia abia atunci începea. Copiii-organizatori i-au împărţit repede pe voluntari în două echipe în funcţie de culoarea şerveţelului din faţa lor.

Echipele au concurat întâi la proba cea mai longevivă a Marelui Joc: testul de cunoştinţe religioase coordonat de Damaris. Cele 24 de întrebări religioase au fost selectate din Faptele Apostolilor şi Vieţile Sfinţilor.

Următoarea probă a pus la treabă creativitatea voluntarilor: sarcina presupunea inventarea unor reguli noi, trăsnite, ciudate, haioase, nemaiauzite, ce urmau să fie respectate pentru o singură zi de către toţi participanţii la tabără, în vederea conştientizării unor principii de viaţă folositoare.

Alte două probe creative au constat în compunerea unei poezii cu 10 cuvinte date şi în găsirea unor cuvinte cât mai lungi care încep şi se termină cu anumite litere ale cuvântului „voluntar”.

Ultima probă propusă de Andrei a ridicat adrenalina voluntarilor. Provocarea a fost de natură sportivă, un mix dintre fotbal şi volei, intitulat „volbal” sau „fotlei” de interior cu baloane. Trecând timpul ca vântul, restul probelor pregătite de copii au fost amânate pentru întâlnirea de anul viitor.

Bilanţul ingeniosului eveniment

La sfârşitul evenimentului, fiecare dintre noi a primit dreptul la cuvânt, împărtăşind impresiile zilei. Din inversarea rolurilor, copiii-organizatori au învăţat că nu e uşor să fii voluntar, că uneori e dificil să te faci auzit când vorbeşti în faţa celorlalţi, că e obositor, dar şi frumos să fii voluntar.

În schimb, voluntarii au apreciat din plin rolul de participant, bucurându-se să fie serviţi şi răsfăţaţi. Pe de altă parte, tot ei au mărturisit că nu e întotdeauna plăcut să fii în ipostaza de copil-participant, că nu e uşor să te abţii de la comentarii în plus sau şuşoteli cu prietenii, conştientizând de asemenea importanţa indicaţilor concise.

Nutrim convingerea că această experienţă inedită a fost un prilej de bucurie pentru toţi participanţii la eveniment, fie ei copiii-voluntari sau voluntari-participanţi. De asemenea, nădăjduim că acţiunea constituie un bun început al unei frumoase şi pilduitoare tradiţii de voluntariat pentru copiii participanţi în taberele ASCOR şi o nouă motivaţie pentru studenţii voluntari în acţiunile de tineret ale Asociaţiei.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>