--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Aprilie 2014, nr. 4 (288), an XXV (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11

Martie 2014

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 martie: În Capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, săvârşeşte slujba de Te-Deum, cu prilejul deschiderii Olimpiadei de Religie, faza judeţeană. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Este însoţit de PC Pr. Marian Sidon, inspectorul de religie al judeţului Cluj.

În Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Turda, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Mihai, fiul părintelui paroh Marius Cocan. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

Face o vizită în localitatea Feleacu, în vederea găsirii unui loc pentru amplasarea antenei Radio Renaşterea. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie în Catedrala Mitropolitană.

2 martie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte preot pe diaconul Dorin Ionel Pargea, pe seama parohiei Câmpeneşti, protopopiatul Cluj I.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Pavecerniţa Mică, rosteşte o cateheză şi săvârşeşte Ritualul Iertării pentru începutul Postului Mare.

3 martie: Slujeşte Pavecerniţa Mare cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul în Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Cluj-Napoca (paroh: Pr. Adrian Mureşan). Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

La Teatrul Naţional, asistă la piesa „Lecţia de violoncel” cu maestrul Radu Beligan. Este însoţit de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

4 martie: Vizitează pe credincioşii de pe strada Sopor din Municipiul Cluj-Napoca. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Face o vizită la Spitalul de Hematologie (preot de slujire caritativă: Pr. Ciprian Mişin).

Face o vizită la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de la Ciucea, protopopiatul Huedin, în vederea soluţionării unor probleme administrative. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

Face o vizită în parohia Bolic (paroh: Pr. Theodor Sava), protopopiatul Huedin.

Slujeşte Pavecerniţa Mare cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul în Biserica „Înălţarea Domnului” din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Ioan Turc şi Pr. Bogdan Ivanov). Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

Face o vizită la sediul protopopiatului Cluj II (prot: Pr. Gheorghe Braica). Este însoţit de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

5 martie: La ceas de seară, săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite în biserica parohiei Sânicoară (paroh: Pr. Viorel Luca), protopopiatul Cluj I. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Este însoţit de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

6-8 martie: Împreună cu Domnul Academician Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş Bolyai, se află în Salzburg (Austria), în vederea participării la reuniunea anuală a membrilor Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte. Este însoţit de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

9 martie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie în Biserica „Înălţarea Domnului” din localitatea Călăţele (paroh: Pr. Aurel Şaitiş). Rosteşte cuvântul de învăţătură. Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Pavecerniţa Mică şi rosteşte o cateheză.

10 martie: Face o vizită la Biserica „Sf. Nicolae” din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Vasile Nemeş şi Pr. Florin Daniel).

Face o vizită în cartierul „Europa” din Cluj-Napoca, în vederea stabilirii locului pentru construcţia unei noi biserici. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

La Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, participă la manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi „Zilelor Artei Bizantine”. Participă la vernisajul expoziţiei de pictură, fotografie şi arhitectură organizate de grupul „Sfântul Ioan Damaschin” şi la concertul de muzică bizantină susţinut de grupurile „Sfântul Ioan Damaschin” şi „Deisis”. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

11 martie: Face o vizită în Protopopiatele Cluj I şi Huedin. Vizitează bisericile din filia Rădaia, a parohiei Suceagu (paroh: Pr. Petru Haţiegan), Nădăşel (paroh: Pr. Ciprian Marc) şi Şardu (paroh: Pr. Virgil Şerban).

În capela mortuară din Aghireşu Fabrici oficiază slujba de înmormântare pentru credincioasa Maria Tişe. Rosteşte un cuvânt de mângâiere. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

12 martie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite în Paraclisul „Sfinţii Trei Ierarhi” din incinta Colegiului Tehnic din Turda. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În sala de festivităţi a Colegiului, participă la momentul artistic închinat zilei de 8 Martie, susţinut de tinerii din grupul „Turda Tin”, condus de PC Pr. Sebastian Zăhan. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

13 martie: Face o vizită pastorală în protopopiatul Dej. Vizitează parohiile Valea Codorului (paroh: Pr. Adrian Horj), Codor (paroh: Pr. Mircea Bidian), Jichişu de Jos (paroh: Pr. Simion Pop), Jichişu de Sus (paroh: Pr. Paul Nemeti), Vad (paroh: Pr. Romeo Mureşan), Mănăstirea Sfântul Ştefan Vodă (stareţ: Protos. Nicodim Pop), Cetan (paroh: Pr. Mircea Bogdan Oprea). Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

14 martie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite în biserica parohiei Cătina (paroh: Pr. Aurelian Ilovan), protopopiatul Gherla. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Este însoţit de PCuv. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi PC Pr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca.

15 martie: În aula „Nicolae Ivan” din incinta Centrului Eparhial participă la deschiderea cursurilor pentru o nouă serie de cântăreţi bisericeşti. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

La şcoala gimnazială de pe strada Horea din Cluj-Napoca, participă la deschiderea concursului judeţean de religie „Urmarea lui Hristos”. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Este însoţit de PC Pr. Marian Sidon, inspectorul de religie al judeţului Cluj.

În Galeria Casa Artelor de pe bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, participă la festivitatea organizată cu prilejul împlinirii a 60 de ani de existenţă a studioului „Radio România Cluj”. Este însoţit de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

16 martie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Năsăud (paroh: Pr. Grigore Celsie). Rosteşte cuvântul de învăţătură. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Pavecerniţa Mică şi rosteşte o cateheză.

17 martie: Face o vizită la Spitalul de Ergoterapie din Cluj-Napoca.

18 martie: Face o vizită la sediul protopopiatului Beclean. Se întâlneşte cu domnul Emil Radu Moldovan, Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi cu PC Pr. Protopopi din judeţ.

Face o vizită la ferma arhiepiscopiei din localitatea Nuşeni. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Primeşte la reşedinţă pe PCuv. Ierom. Rafael Noica.

Primeşte la reşedinţă pe ÎPS Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale.

19 martie: În sala „Auditorium Maximum” a casei Universitarilor participă la conferinţa scriitorului Dan C. Mihăilescu şi la concertul anual al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu”. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

20 martie: În biserica din Petreşti, protopopiatul Sebeş, jud. Alba, împreună cu ÎPS Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului şi cu ÎPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, oficiază slujba de înmormântare a părintelui paroh Alexandru Nicolae Coman. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

În aula noului sediu al Facultăţii de Teologie, participă la lansarea filmului „Bartolomeu, omul fără vicleşug”. Rosteşte un cuvânt evocator.

21 martie: În Capela Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca, participă la întâlnirea dintre comunitatea academică a şcolii şi membrii Mişcării Focolarilor. Oficiază o scurtă slujbă şi rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

Săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica parohiei Nepos (paroh: Pr. Vasile Rus), protopopiatul Năsăud. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

22 martie: În Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, participă la deschiderea marşului „Pro Vita”, desfăşurat pe străzile municipiului Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

Asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie în Catedrala Mitropolitană.

23 martie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica din Sântioana (paroh: Pr. Teodor Mihai Vântu), protopopiatul Bistriţa. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru diacon pe profesorul Vasile Gheorghe Gorcea. Este însoţit de PC Pr. Nicolae Buda, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Slujeşte Vecernia, Pavecerniţa Mică şi rosteşte o cateheză în Catedrala Mitropolitană.

24 martie: În Catedrala Mitropolitană, asistă la Pavecerniţa Mare cu Litie.

Primeşte la reşedinţă pe PS Părinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi pe PS Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

25 martie (Buna Vestire): Primeşte la reşedinţă pe PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului.

În sobor de arhierei, având alături pe PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Vasile Someşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, cu prilejul hramului Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, oficiază Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, unită cu Vecernia.

26 martie: Înregistrează o emisiune pentru postul de televiziune „TVR Cluj”.

27 martie: În Capela Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, realizează o emisiune pentru postul de televiziune a Patriarhiei Române „Trinitas TV”.

La Facultatea de Teologie, participă la susţinerea examenului pentru dobândirea dreptului de a îndruma doctoranzi a părintelui profesor Ştefan Iloaie.

În Aula Facultăţii de Teologie, participă la prima manifestare dedicată împlinirii, în acest an, a 90 de ani de la înfiinţarea Institutului Teologic din Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

La Galeria „Horeb” de la demisolul Bisericii „Sfântul Proroc Ilie” din Cluj-Napoca (paroh: Pr. Vasile Istrate), participă la vernisajul expoziţiei de pictură şi sculptură „Iscălitură pe Lumină” a maestrului Silviu Oravitzan. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

Face o vizită la Spitalul de Ergoterapie din Cluj-Napoca

28 martie: În Biserica „Sfântul Nicolae” de pe strada Horea din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Vasile Nemeş şi Pr. Florin Daniel), se întâlneşte cu membrii comisiei întrunite în vederea începerii lucrărilor de restaurare a picturii Sfântului Locaş. Este însoţit de PC Pr. Nicolae Buda, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

La ceas de seară, săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite în capela Centrului pentru vârstnici „Sfântul Vasile cel Mare” din Bistriţa. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom stavrofor pe părintele de slujire caritativă Sorinel Moldovan. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

29 martie: Asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie în Catedrala Mitropolitană.

30 martie: Oficiază slujba de resfinţire a bisericii din filia Sântejude Vale, a parohiei Sântejude, protopopiatul Gherla. Săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom pe părintele paroh Paul Florin Runcan. Acordă domnului Romulus Mârza, primarul Comunei Ţaga, distincţia „Crucea Transilvană”. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Pavecerniţa Mică şi rosteşte o cateheză.

31 martie: În Catedrala Mitropolitană se întâlneşte cu maestrul Viorel Maxim, în vedere continuării lucrărilor de pictare a Sfântului Locaş, în tehnica mozaic.

Vizitează pe credincioşii de pe strada Sopor din Municipiul Cluj-Napoca, în vederea deschiderii unui punct de slujire şi a construirii unei biserici.
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>