--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Aprilie 2014, nr. 4 (288), an XXV (serie nouă)
Filocalia - supliment
--- pagina: 13

Mini-tabăra de primăvară pentru studenţi şi tineri din ASCOR

de Iulia Anamaria Mureşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

În perioada 28 februarie – 2 martie, ASCOR Cluj a organizat la Mărişel, satul Ruseşti-Prigoană, o minitabără de primăvară destinată studenţilor, membrilor asociaţiei şi celor care doresc să se alăture acesteia. Scopul a fost acela de a discuta pe marginea activităţilor desfăşurate în ultimul an şi de a planifica şi a propune altele. Un alt obiectiv urmărit de organizatorii taberei a fost ca participanţii să se cunoască mai bine, să creeze legături noi şi să se apropie mai mult unul de altul şi de Dumnezeu, în duhul iubirii frăţeşti.

Pentru că tabăra a fost una recreativă, voluntarii ASCOR au propus participanţilor o serie de activităţi şi jocuri de cunoaştere, de implicare activă, de descoperire a calităţilor tinerilor, dar şi de formare a unor relaţii de sudare şi legare a unor prietenii noi.

Astfel, unul din cele mai iubite jocuri ale taberei a fost „Îngeraşul secret”. Fiecare participant a trebuit să extragă câte un bileţel pe care era trecut numele unui alt participant al taberei, pentru care, pe operioadă de două zile, devenea îngeraşul secret al acelei persoane. Pe tot parcursul şederii împreună, acesta a avut menirea de a avea grijă cât mai subtil cu putinţă de acea persoană, încercând să-i facă daruri în mod nevăzut, să îi ofere sprijinul în diferite situaţii şi să-i înfrumuseţeze timpul petrecut în tabără. La final, fiecare îngeraş secret a fost nevoit să-şi dezvăluie identitatea, conform regulii jocului, însă nădejdea e că şi după tabără, fiecare va continua să fie un „îngeraş secret” ai celor din jurul nostru.

Jocurile de grup, atât de interior, dar și de exterior, au ajutat mult la sudarea grupului. Unul din cele mai solicitante jocuri de interior a fost crearea unui sistem prin care un ou lipit de tavan să ajungă în tigaia din mijlocul spațiului în care ne aflam fără să se spargă și folosind doar 12 coli de hârtie, sfoară, două carioci, bandă adezivă și foarfece. Pentru ca grupurile să nu se separe de tot și pentru a cultiva o colaborare frățească, regula a fost ca membri acestora să folosească la comun banda adezivă și foarfecele. Astfel, mulți dintre participanți și-au dovedit jertfelnicia chiar și în cele mărunte. Dintre jocurile de exterior, cel mai popular a fost voley-ul. Nu au lipsit nici cântecele la chitară, drumeția și vizita la vâltoarea satului.

Ca şi în alte tabere, tinerii au avut program de rugăciune în comun: seara s-au adunat pentru rugăciunile vecerniei şi pentru Paraclisul Maicii Domnului, iar dimineaţa pentru a rosti rugăciunile dimineţii. În timpul meselor de peste zi, câte trei dintre participanții taberei au prezentat viețile Sfinților prăznuiți în ziua în care s-au născut. De asemenea, s-a creat un moment deosebit și neprevăzut, în care foarte mulți dintre cei prezenți au mărturisit felul în care i-a ajutat Maica Domnului în diferite momente ale vieții – pe unii chiar sprijinindu-i şi povăţuindu-i să se întoarcă la credință.

Duminică am participat la Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Nicolae din Someșu Rece, o localitate apropiată, unde o parte din „taberiști” a cântat la strană. După slujbă am avut ocazia să simțim căldura cu care am fost primiți – am fost cinstiți cu o gustare și cu multă bucurie. Tot duminică, după masa de prânz, a avut loc înmânarea diplomelor de participare și dezvăluirea identității îngerașului secret. Diplomele aveau inscripționate calitățile mai pregnante ale participanților, surprinse de organizatori pe parcurul taberei. Un lucru inedit a fost că fiecare a primit câte un tricou cu sigla ASCOR.

Nădejdea organizatorilor este ca această experiență să fi fost una folositoare și de un real ajutor în lupta de a păstra și a transmite mai departe duhul filocalic în care a fost înființată această asociație – Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>