--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iunie 2014, nr. 6 (290), an XXV (serie nouă)
Eseu
--- pagina: 7

Ce este frumosul?

de Adela-Maria Ciupe

Într-o lume atât de agitată, de egoistă, de individualistă şi plină de ego, noi ne întrebăm ce este frumosul. Oare se poate vorbi despre aşa ceva? Da, se poate, pentru că Dumnezeu pe toate le-a făcut bune foarte. El a lăsat natura, vieţuitoarele şi toate creaturile cu un scop pe acest pământ. Asta înseamnă că, întru început, toate erau într-o bună rânduire. Însă, acum, eu îmi pun întrebarea: Dacă tot ce ne înconjoară este frumos, atunci cum ar putea fi Cel care le-a creat? Prin urmare, Dumnezeu, Creatorul tuturor este mai presus de orice frumuseţe. El este frumosul absolut. Dumnezeu este iubire, este bun şi adevărat. Tot ceea ce este bun şi adevărat este frumos.

Dacă ar fi să dau o definiţie termenului „frumos” aş începe prin a spune că frumosul este ceva ce ţine de planul estetic. Însă, frumosul nu poate fi definit doar din această perspectivă. Frumosul este armonia tuturor lucrurilor, este o perfectă conlucrare cu Dumnezeu, este buna înţelegere a oamenilor.

Eu aş pune frumosul în legătură cu fericirea. Aşadar, fericirea este mai mult decât starea de bine dată atunci când ne sunt împlinite unele pofte sau nevoi trupeşti. Adevărata fericire, adevăratul frumos nu răsare, nu creşte şi nu rodeşte decât din şi în iubire. De aceea, când întrebăm pe cineva dacă este fericit, această întrebare ar trebui legată de împărtăşirea unei iubiri. Prin urmare, dorim să aflăm dacă iubirea a ajuns la o întâlnire împlinită.

La fel se întâmplă şi cu relaţiile dintre oameni. Fiecare dintre noi ar trebui să caute frumuseţea interioară a celuilalt, a aproapelui. În momentul în care vom încerca să căutăm şi, în final, să găsim frumuseţea sufletească a fiecăruia, atunci vom fi cu adevărat fericiţi, pentru că frumuseţea unui om constă în curăţirea sufletului. Noi trebuie să fim conştienţi că în fiecare dintre noi sălăşluieşte Hristos, fiindcă El este atotprezent, este pretutindeni, în orice clipă a vieţii noastre. Mai mult, noi trebuie să vedem pe chipul aproapelui nostru chipul lui Hristos, iar atunci vom descoperi cu desăvârşire frumuseţea acelui om. Însă, în zilele noastre, majoritatea oamenilor sunt interesaţi de frumuseţea fizică a celuilalt, în loc să încerce să descopere esenţa frumuseţii, frumuseţea adevărată, care emană din adâncul sufletului nostru.

Cu toţii dorim să fim fericiţi, numai că noi căutăm fericirea oriunde, numai în Dumnezeu nu. Aşadar, noi putem deveni fericiţi şi putem afla ce este frumosul doar în momentul în care ne unim cu Dumnezeu. Frumosul înseamnă iubire, înseamnă dăruire, înseamnă unirea cu Dumnezeu în şi prin iubire.