--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iunie 2014, nr. 6 (290), an XXV (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12

Mai 2014

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 mai: Cu prilejul împlinirii a 15 ani de emisie a postului de radio „Renaşterea”, în Catedrala Mitropolitană, săvârşeşte slujba de Te-Deum şi rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

La sediul postului de radio „Renaşterea”, participă la „ziua porţilor deschise”.

În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, participă la spectacolul folcloric organizat cu acest prilej.

2 – 5 mai: La invitaţia Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, participă la Congresul Naţional „Nepsis” ce a avut loc în localitatea Bilbao din Spania. Susţine conferinţa cu tema „Oare mai putem trăi frumos?”

Duminică, 4 mai, Împreună cu PS Timotei, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură în biserica Parohiei Ortodoxe Române din Bilbao (paroh: Pr. Petru David).

6 mai:La sediul protopopiatului din Bistriţa, prezidează conferinţa preoţească de primăvară/vară.

Face o vizită în biserica parohiei Viişoara I (paroh: Pr. Iacob Marga).Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

7 mai: Prezidează comisia de evaluare a candidaţilor pentru ocuparea postului de preot paroh al parohiei din Colonia Sopor, protopopiatul Cluj II.

În sala mare a Cercului Militar, participă la festivitatea dedicată împlinirii a 10 ani de la înfiinţarea Şcolii de agenţi de poliţie din Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Este însoţit de PC Pr. Radu Cotuţiu, preot militar de la Unitatea de Jandarmi din Cluj-Napoca.

Oficiază slujba de binecuvântare a noului spaţiu destinat atelierului de pictare în tehnica mozaic de la demisolul Centrului Mitropolitan. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

8 mai (Sfântul Ioan Teologul): Cu prilejul hramului, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură pe altarul de vară al mănăstirii de la Pădureni, protopopiatul Turda.

Face o vizită pe şantierul de construcţie a noii bisericii din Turda, cartierul Fabrici. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

Face o vizită în cartierul Europa din Cluj-Napoca, în vederea stabilirii locului în care va fi construită noua biserică parohială.

În biserica din Complexul studenţesc Haşdeu, cu prilejul hramului, slujeşte Vecernia şi Litia. Rosteşte cuvântul de învăţătură.

În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, participă la spectacolul folcloric caritativ, organizat în vederea susţinerii Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

9 mai: La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, participă la deschiderea noii secţii de obstetrică-ginecologie. Săvârşeşte o slujbă de binecuvântare şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În faţa sediului Prefecturii din Bistriţa, participă la ceremonialul dedicat plecării unui nou contingent militar în Afganistan. Săvârşeşte slujba de Te-Deum şi rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

Primeşte la reşedinţă pe domnul Victor Ponta, Prim-Ministru al României.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Învierii şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

10 mai: Acordă un interviu postului Radio Cluj.

În Capela Seminarului, săvârşeşte Taina Sfântului Botez pentru pruncul Casian, nepotul părintelui Vasile Bancoş de la parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul clujean Mănăştur. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În biserica din parohia Sănduleşti, protopopiatul Turda, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Maria, fiica părintelui paroh Paşcu Briciu. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

Face o vizită la Mănăstirea „Mihai Vodă” din Turda.

Asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie în Catedrala Mitropolitană.

11 mai: Oficiază slujba de resfinţire a bisericii şi Sfânta Liturghie în parohia Coldău, protopopiatul Beclean. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Acordă părintelui paroh, Gavril Giurgiuca, distincţia „Crucea Arhiepiscopală”. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

12 mai: În Aula noului campus al Facultăţii de Teologie, prezidează conferinţa de primăvară/vară a preoţilor din protopopiatele Cluj I şi Cluj II. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Face o vizită pe şantierul bisericii „Învierea Domnului” (paroh: Pr. Coriolan Dura), din Cuj-Napoca.

13 mai: La saloanele hotelului „Metropolis” din Bistriţa, participă la cel de-al XIII-lea Seminar de Medicină şi Teologie. Acordă maestrului Dan Puric, distincţia „Crucea Transilvană”. Este însoţit de PC Pr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca şi de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

14 mai: Face o vizită pastorală în Penitenciarul din Gherla (preot de slujire caritativă: Pr. Petru Drăgan).

Face o vizită în parohia Mintiu Gherlii (paroh: Pr. Vasile Mihaşca), protopopiatul Gherla şi pe şantierul noului sediu al protopopiatului.

Face o vizită de lucru în parohia Vultureni (paroh: Pr. Călin Variu), protopopiatul Cluj I. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PC Pr. Prot. Ioan Jeler.

15 mai: Prezidează conferinţa de primăvară/vară, a preoţilor din protopopiatul Huedin. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În biserica parohiei Finciu, protopopiatul Huedin, oficiază taina Sfântului Botez pentru prunca Ecaterina, fiica părintelui paroh Vicenţiu Vamoş.Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În sala de şedinţe a hotelului „Coroana de Aur” din Bistriţa, participă la Conferinţa Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR). Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Este însoţit de PC Pr. Florin Cătălin Ghiţ, redactor responsabil al revistei „Renaşterea”.

16 mai: Primeşte la reşedinţă pe domnul Kelemen Hunor, ministrul culturii din România.

17 mai: În biserica Mănăstirii „Sfântul Ilie” de la Băişoara, participă la întâlnirea reprezentanţilor posturilor de radio bisericeşti din România. Săvârşeşte slujba de Te-Deum şi rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, înmânează domnului Paul Siladi, directorul postului de radio „Renaşterea”, ordinul „Sfântul Ştefan cel Mare”. Acordă domnului consilier patriarhal, Ciprian Olinici, directorul postului de radio „Trinitas”, distincţia „Crucea Transilvană”.

În Catedrala Mitropolitană, oficiază Taina Sfintei Cununii pentru tinerii Raul Nicolae şi Luminiţa Maria Pripon. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În Capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Florin, fiul domnului Florin Constantin Dobocan, revizorul contabil al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie.

În Muzeul Mitropoliei, de la demisolul Catedralei, participă la concertul corului „Il Gardellino” al bisericii „Înălţarea Domnului” din Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

18 mai: Oficiază slujba de sfinţire a bisericii şi Sfânta Liturghie în parohia Ilva mare, cătunul Recele, protopopiatul Năsăud. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom stavrofor pe preoţii parohi Cristian Lupşan şi Solovăstru Dănilă. Acordă domnul Ureche Grigore, distincţia „Crucea Transilvană”. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

19 mai: Prezidează conferinţa de primăvară/vară a preoţilor din protopopiatul Dej. Este însoţit de PC Pr. Nicolae Buda, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

La Facultatea de Teologie, participă la întrunirea Consiliului de Administraţie al Universităţii „Babeş Bolyai”.

20 mai

Prezidează conferinţa de primăvară/vară a preoţilor din protopopiatul Turda. Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În capela din cimitirul central din Cluj-Napoca, oficiază o slujbă de pomenire la căpătâiul credincioasei Veronica Cordea. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

Face o vizită pe şantierul bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Turda-fabrici.

În capela din cimitirul orăşenesc din Câmpia Turzii, oficiază o slujbă de pomenire la căpătâiul credincioasei Maria, mama părintelui protosinghel Ilie Hanuschi, duhovnicul Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

21 mai (Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena)

Cu prilejul hramului, oficiază Sfânta Liturghie la mănăstirea de la Dobric, protopopiatul Beclean. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi de domnul secretar eparhial, Valentin Vesa.

22 mai: La reşedinţa ptriarhală din Bucureşti, participă la şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

23 mai: Inspectează stadiul lucrărilor de amenajare a subsolului reşedinţei mitropolitane. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul învierii şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

24 mai: În biserica cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” (paroh: Pr. Mihai Colţ), din cartierul clujean Mărăşti, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Ana Elena, fiica părintelui slujitor Adrian Podaru. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În biserica parohiei Sigmir (paroh: Pr. Simion Rad), protopopiatul Bistriţa, săvârşeşte Taina Sfintei Cununii pentru tinerii Rareş Nicolae şi Iulia Ioana Isip. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

Face o vizită la Mănăstirea „Sfântul Ilie” de la Nuşeni, protopopiatul Beclean. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În cimitirul Mănăstirii Nicula, săvârşeşte slujba Parastasului pentru adormiţii întru Domnul Vasile Avram şi Ioan Alexandru. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

25 mai: Săvârşeşte slujba de sfinţire a bisericii şi Sfânta Liturghie în parohia Cojocna, protopopiatul Cluj I. Rosteşte cuvântul de învăţătură. hiroteseşte întru iconom stavrofor pe părintele paroh Rednic Georgel şi pe fostul paroh Petru Cotârlă (parohia Făget). Acordă familiei Gheorghe şi Maria Lăzanu distincţia „Crucea Transilvană”. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PCuv. Arhim. Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

La Librăria „Humanitas” din Cluj-Napoca, participă la lansarea cărţii Anei Blandiana „Fals tratat de manipulare”. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

26 mai: În aula Campusului Teologic, participă la conferinţa „De la Edicule la Sighet” susţinută de doamna Ana Blandiana. Rosteşte un cuvânt introductiv.

27 mai: Prezidează conferinţa de primăvară/vară a preoţilor din protopopiatul Năsăud.

Face o vizită pe şantierul bisericii „Sfântul Ilie” din Năsăud (parohi: Florin Rusu şi Lucian Greab).

Împreună cu primarul oraşului şi cu preoţii din oraş, face o vizită în cimitirul oraşului Gherla, în vederea stabilirii locului pentru construirea unui Memorial închinat victimelor comunismului ce au pătimit în penitenciarul Gherla. Este însoţit de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la deportarea evreilor din Cluj-Napoca, la sinagoga „Templul Memorial al Deportaţilor”, participă la adunarea de doliu comemorativă. Acordă un interviu postului Radio Cluj.

28 mai: În curtea reşedinţei mitropolitane, participă la festivitatea de absolvire a promoţiei 2014 de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

Cu prilejul împlinirii a 93 de ani de viaţă, îl vizitează, la Centrul Eparhial din Baia-Mare, pe ÎPS Arhiepiscop Iustinian. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

29 mai (Înălţarea Domnului)

Cu prilejul hramului, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură la mănăstirea de la Muntele Rece.

În cimitirul eroilor din apropiere, oficiază slujba Parastasului şi rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor participă la festivitatea de absolvire a promoţiei 2014, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

30 mai: În biserica din Corvineşti, protopopiatul Beclean, săvârşeşte slujba de înmormântare a părintelui paroh Ioan Peştina. Rosteşte un cuvânt de mângâiere. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Capela Institutului Oncologic din Cluj-Napoca (preot de slujire caritativă: Pr. Ştefan Toadere), săvârşeşte slujba de sfinţire a icoanei Maicii Domnului Pantanassa (cunoscută ca fiind vindecătoare de cancer), copie după vestita icoană din Sfântul Munte Athos. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

31 mai În biserica mănăstirii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Râşca Transilvană, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru diacon pe tânărul Robert Anton Kovacs. Acordă domnului Vasile Lucuţ distincţia „Crucea Transilvană”.

În biserica mănăstirii Râşca Transilvană, participă la festivalul concurs „Icoana Micului Creştin”. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

Pe stadionul „Cluj Arena”, asistă la meciul caritativ de fotbal între selecţionatele generaţiei de aur a României şi Universitatea Cluj, generaţia anilor 1990 – 1995. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

În biserica „Sfântul Alexandru” de pe bulevardul Muncii, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Iustina Adelina, fiica părintelui paroh Claudiu Melean.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>