--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iunie 2014, nr. 6 (290), an XXV (serie nouă)
Filocalia - supliment
--- pagina: 13

Mare Dar şi Binecuvântare la Înjumătăţirea Praznicului Învierii Copia icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” a ajuns la Biserica Studenţilor

de Iulia Anamaria Mureşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Anul acesta, la Înjumătăţirea Praznicului Învierii, Biserica Studenţilor din Campusul studenţesc Haşdeu a primit un mare dar: o copie a icoanei Maicii Domnului „Pantanassa”, cea care este renumită pentru tămăduirea şi izbăvirea de cancer. Copia a fost adusă de la Mănăstirea Vatopedu din Muntele Athos, locul unde sălăşluieşte icoana originală. Monahii de acolo, la îndemnul şi sub ascultarea Stareţului Efrem, au pictat copia care a ajuns la Cluj. Înainte de a fi transmisă tinerilor, aceasta a fost atinsă de icoana originală, precum şi de toate icoanele făcătoare de minuni din Mănăstirea Vatopedu.

Un grup de băieţi din cadrul comunităţii Bisericii Studenţilor şi din cadrul ASCOR Cluj au pornit în drum spre Muntele Athos pe data de 12 mai. La întoarcere spre Cluj, tinerii s-au oprit şi în Arad, la parohia unde slujeşte părintele Ştefan Negreanu şi unde credincioşii au primit cu multă bucurie copia icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” şi i s-au închinat cu multă cucernicie, urmând ca miercuri, 15 mai, aceasta să ajungă în Cluj. La Biserica Studenţilor, a fost întâmpinată cu mare cinste şi evlavie de către un sobor de preoţi şi o mulţime de credincioşi. Odată ajunsă în faţa Bisericii Studenţilor, preoţii prezenţi s-au închinat înaintea icoanei, după care a urmat o procesiune în jurul bisericii, în bătaia clopotelor şi a toacei. Bucuria şi atmosfera erau asemănătoare cu starea de înălţare a sufletului din noaptea de Înviere.

După încheierea procesiunii, icoana a fost dusă în biserică, aşezată în suportul special amenajat din faţa iconostasului şi împodobită cu o cunună de flori, realizată de câteva fete care se osârduiesc să înfrumuseţeze şi să slujească biserica unde mulţi tineri găsesc mângâiere şi ostoire duhovnicească. De-o parte şi de alta a icoanei a fost aşezat câte un sfeşnic, în care ardeau lumânări. A urmat citirea de către preoţia Acatistului Rugului Aprins, după care strana bisericuţei a intonat Paraclisul Maicii Domnului Pantanassa, compus de Sfântul Ierarh Nectarie, iar apoi o mulţime de alte cântări închinate Maicii Domnului. În acest timp, cei prezenţi au făcut metanii şi i s-au închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, prin icoana sa făcătoare de minuni. Pelerinii au continuat să vină până târziu în noapte.

Părintele Ciprian Negreanu, preotul misionar al Bisericii Studenţilor din Cluj-Napoca, i-a încredinţat pe toţi membrii comunităţii că „icoana va rămâne aici pentru totdeauna!” şi a citit în continuare cuvântul Părintelui Efrem, stareţul Mănăstirii Vatopedu. În scrisoarea adresată tuturor celor care fac parte din marea familie duhovnicească a Bisericii Studenţilor, Stareţul Efrem a menţionat faptul că, de acum încolo, copia icoanei Maicii Domnului Pantanassa, cea izbăvitoare de cancer, va fi nu doar grabnic tămăduitoare, ci şi „luminătoare şi ocrotitoare a studenţilor”. Din seara aceea şi până luni, 20 mai, biserica a rămas deschisă în permanenţă, pentru ca oricine voia să se închine icoanei şi să se roage în faţa ei să poată face acest lucru la orice oră din zi sau din noapte.

Copia icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” va rămâne de acum încolo la Biserica Studenţilor din campusul universitar Haşdeu. Toţi doritorii de a se închina în faţa acestei icoane şi de a-i cere ajutorul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pot face acest lucru în fiecare zi, biserica fiind deschisă de dimineaţă şi până seara târziu.
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>