--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iulie 2014, nr. 7 (291), an XXV (serie nouă)
Ştiri
--- pagina: 4

A patra ediţie a Procesiunii de Rusalii la Cluj-Napoca

de Andreea Pâgleşan

Din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, duminică, 8 iunie 2014, la Cluj-Napoca, s-a desfășurat pentru al patrulea an consecutiv Procesiunea de Rusalii, o manifestare devenită deja tradiție în Arhiepiscopie, care îşi propune să îi aducă împreună în rugăciune pe ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocși din oraş, la marele praznic al Cincizecimii.

Evenimentul a debutat la ora 17:00 cu săvârşirea Vecerniei plecării genunchilor, pe scena special amenajată în fața Catedralei Mitropolitane. Slujba Vecerniei a fost oficiată de ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei înconjurat de un sobor din care au făcut parte Episcopul-vicar Vasile Someşanul şi numeroşi preoţi şi diaconi . Au luat parte la slujbă, precum și la procesiune, preoţi clujeni de la parohiile din municipiu și din vecinătatea Clujului, elevi ai Seminarului Teologic și studenți ai Facultății de Teologie ortodoxă, precum și numeroşi credincioși din oraș.

În încheierea slujbei, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei a adresat celor prezenţi un cuvânt duhovnicesc, în care a vorbit despre faptul că, la Rusalii, Duhul Sfânt, Care Se pogoară, înnoieşte omul, dar şi întregul univers: “Când întreaga creatură era terminată, ne spune Cartea Facerii în capitolul 1, versetul 31, Dumnezeu a tras concluzia că toate sunt «foarte bune». Întreaga lume era ca o grădină, iar în mijlocul acestei grădini, Dumnezeu a rânduit Edenul, pe care l-a pus la îndemâna lui Adam și a Evei ca să-l păzească, să-l muncească și să-l lățească peste tot pământul. Din nefericire, grădina lui Dumnezeu, cea perfectă și curată, a fost denaturată de om. Ne spune bătrânul Gherasim, imnograful Patriarhiei de la Constantinopol, că omul «a rănit creația și i-a răpit transparența», iar Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Romani, în capitolul 8, ne zice că natura întreagă așteaptă izbăvirea. La Rusalii ne ducem aminte că Dumnezeu, efectiv, prin harul Duhului Sfânt, reînnoiește întreaga creatură”.

De la ora 18:20, soborul de preoţi şi diaconi, în frunte cu ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, alături de credincioşii participanţi au pornit în procesiune prin centrul municipiului Cluj-Napoca, pe traseul: Piaţa Avram Iancu, Bulevardul 21 Decembrie 1989, Piaţa Unirii, Bulevardul Eroilor. În fruntea mulțimii s-au aflat copii și tineri care au purtat de-a lungul procesiunii toaca, crucea, felinare, prapori, precum și icoana Sfintei Treimi. Toți participanții au cântat Troparul Rusaliilor, cerând de la Bunul Dumnezeu binecuvântare şi ocrotire peste oraş şi peste eparhie. De-a lungul traseului s-au făcut trei opriri şi s-au rostit ectenii speciale.

La finalul acestei procesiuni, ierarhii Arhiepiscopiei, alături de preoţi și de credincioși, s-au întors în faţa Catedralei Mitropolitane, unde a fost oficiată slujba de sfinţire a apei și au fost rostite rugăciuni pentru ţarină şi pentru mediul înconjurător şi pentru binecuvântarea roadelor pământului.

ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a vorbit apoi mulțimii despre frumusețea naturii și a întregului univers creat de Dumnezeu, rugându-i să respecte această Grădină „pe care Dumnezeu ne-a pus-o la îndemână”, să o iubească și să o îngrijească.