--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iulie 2014, nr. 7 (291), an XXV (serie nouă)
Ştiri
--- pagina: 4

Sărbătoare la ctitoria de la Vad a Sfântului Ștefan cel Mare

de Andreea Pâgleşan

Miercuri, 2 iulie 2014, la mănăstirea din localitatea clujeană Vad a fost cinstit în mod deosebit Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, ctitorul acestui așezământ monahal.

În acest an, de sărbătoarea hramului a fost prezent aici Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie pe altarul de vară din vecinătatea bisericii voievodale. Înaltpreasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi, din care a făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru. Au luat parte la liturghia arhierească și stareți, starețe și duhovnici de la mănăstirile din Eparhie, dar și credincioși din localitățile învecinate. În cadrul Sfintei Liturghii ÎPS Părinte Andrei l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Vlad Rareș Murgoi.

În cadrul cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit a vorbit despre Sfântul Ștefan ca icoană a sufletului românesc: „Am venit la Vad pentru ca, după porunca Sfântului Apostol Pavel, să ne aducem aminte, în ziua sărbătorii sale, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, ctitorul acestei minunate biserici. Ștefan cel Mare este o «icoană deplină și curată a sufletului românesc», potrivit vorbelor lui Nicolae Iorga. El, de când s-a mutat la Domnul, era socotit sfânt, dar formal a fost canonizat pe 20 iunie 1992. Zice Nicolae Iorga despre Sfântul Ștefan că era «cinstit și harnic, răbdător fără să uite și viteaz fără cruzime, strașnic în mânie și senin în iertare, răspicat, dar cu măsură în grai, gospodar și iubitor al lucrurilor frumoase, fără nici o trufie în faptele sale, care se pare că vin printr-însul de mai sus, de la Dumnezeu». Însuși de la Dumnezeu vin faptele lui cele mari, care ne determină pe noi să-l cinstim și să ne adunăm în ziua sărbătorii sale aici, la una dintre ctitoriile pe care ni le-a lăsat”.

În localitatea Vad a existat o mănăstire încă din secolul al XV-lea, care a funcționat ca centru episcopal (care se regăsește în denumirea actuală a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului). Mănăstirea a fost însă desființată de generalul Buccow. Așezământul monahal din comuna clujeană Vad a fost reactivat în urmă cu aproximativ 2 ani, la inițiativă Înaltpreasfințitului Mitropolit Andrei. Cu acea ocazie a fost numit stareț părintele Nicodim de la Nicula, pentru a reînvia viața monahală din această regiune. Până acum s-a reușit construirea unei case monahale și s-au demarat lucrările pentru o trapeză, potrivit celor declarate de starețul așezământului, Părintele Protosinghel Nicodim Pop.