--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iulie 2014, nr. 7 (291), an XXV (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12

Iunie 2014

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 iunie

În Biserica „Sfântul Nicolae” din Huedin (parohi: Pr. Dorel Puşcaş şi Pr. Ioan Morcan) săvârşeşte Sfânta Liturghie cu prilejul împlinirii a 5 ani de funcţionare a Cantinei Sociale din cadrul Fundaţiei „Protopop Aurel Munteanu”. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot pe diaconul Robert Anton Kovacs, pe seama parohiei „Sfântul Antonie cel Mare” din Colonia Sopor, protopopiatul Cluj II. Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

2 iunie

În Biserica „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca (parohi: Prot. Ioan Jeler şi Pr. Cons. Cristian Baciu), participă la programul susţinut de elevii din clasele primare ale şcolilor de pe raza parohiei cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

La Muzeul Mitropolitan, participă la manifestarea organizată pentru copii, cu prilejul zilei de 1 Iunie. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

În Aula Facultăţii de Teologie, participă la Sesiunea de comunicări, secţia practică, prilejuită de împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea învăţământului teologic în Cluj-Napoca. Este însoţit de domnul Valentin Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

3 iunie

În „Aula Magna” a Universităţii Babeş Bolyai, participă la şedinţa festivă a membrilor Academiei Române, organizată cu prilejul Zilelor Academiei Clujene. Rosteşte o alocuţiune.

La Biblioteca Academiei Române, participă la Târgul de carte organizat cu acest prilej.

Face o vizită pe şantierele bisericilor „Sfântul Gheorghe” (paroh: Prot. Gheorghe Braica) şi „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” (paroh: Pr. Vasile Raus) din Cluj-Napoca.

Face o vizită la Clinica „Medicală I”.

Face o vizită pe şantierul Centrului Social „Sfântul Onufrie” (coordonator: Protos. Visarion Paşca) de pe lângă Mănăstirea Floreşti.

4 iunie

La Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, participă la vernisajul expoziţiei de pictură a maestrului Horia Paştină. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

5 iunie

În Aula Mare a Facultăţii de Teologie, împreună cu PS Părinte Vasile Someşanul, participă la susţinerea publică a tezei de doctorat a Drd. Victor Constantin Măruţoiu, la disciplina Noul Testament.

În biserica din localitatea Muncel, protopopiatul Dej, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Emanuel Ovidiu, fiul părintelui paroh, Claudiu Vaida. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

Face o vizită în parohia Fânaţele Clujului (paroh: Pr. Nicolae Petru Buran).

6 iunie

În Sala Sporturilor din Cluj-Napoca, participă la festivitatea de absolvire a promoţiei 2014 a Universităţii Tehnice. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

În foaierul Casei Universitarilor, oficiază slujba de înmormântare a profesorului Ioan Deleanu. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

În „Aula Magna” a Universităţii Babeş Bolyai participă la lansarea volumului „7 teme fundamentale pentru România”, coordonat de Dan Dungaciu, Vasile Iuga şi Marius Stoian.

Fece o vizită la atelierul de pictură în tehnica mozaic din incinta centrului Eparhial. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Bunei Vestiri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

7 iunie

Săvârşeşte slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la Sfânta Biserică şi Sfânta Liturghie, în filia Ticu Colonie, a parohiei Dâncu, protopopiatul Huedin. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom pe părintele paroh Viorel Şuteu.

În biserica parohiei Ciceu Corabia, protopopiatul Beclean, oficiază taina Sfântului Botez pentru pruncul Alexandru, fiul părintelui paroh George Cetănaş.

8 iunie (Pogorârea Duhului Sfânt)

Săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură în Catedrala Mitropolitană. Acordă familiei Dr. Sorin şi Dr. Daniela Macarie distincţia „Crucea Transilvană”.

Pe un podium special amenajat, în faţa Catedralei Mitropolitane, împreună cu PS Părinte Vasile Someşanul, săvârşeşte Vecernia plecării genunchilor şi slujba de sfinţire a apei. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Conduce procesiunea îndătinată pe străzile municipiului Cluj-Napoca.

9 iunie

Împreună cu PS Vasile Someşanul, săvârşeşte slujba de sfinţire a bisericii Mănăstirii „Sfânta Troiţă” din Feleacu. Pe altarul de vară al mănăstirii, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte întru arhimandrit pe părintele stareţ Alexandru Ghenţ.

În biserica parohiei Brăişoru, protopopiatul Năsăud, oficiază Taina Sfântului Botez pentru Caliopia, fiica părintelui paroh Dan-Ionuţ Lupuţan. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

10 iunie

În paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” de la Piatra Craiului, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi prezidează sinaxa cu stareţii, stareţele şi duhovnicii din Arhiepiscopie. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

11 iunie (Sfântul Apostol Bartolomeu)

Cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate la sfântul locaş şi acordării celui de-al doilea hram (Sf. Ap. Bartolomeu), săvârşeşte Sfânta Liturghie în Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” din Cluj-Napoca (paroh: Pr. Gavriil Vârva). Rosteşte cuvântul de învăţătură. Acordă părintelui slujitor, Iulian Benche, distincţia „Crucea Arhiepiscopală”. Acordă domnului Aurel Badiu, distincţia „Crucea Transilvană”. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Capela Centrului Eparhial, hiroteseşte întru duhovnic pe PC Pr. Robert Anton Kovacs de la parohia „Sfântul Antonie cel Mare”, din Colonia Sopor.

12 iunie

Săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Nicula. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Acordă PCuv. Arhim. Serafim Măciucă, distincţia „Crucea Arhiepiscopală”.

În sala mare a Centrului de conferinţe şi studii patristice „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din incinta Mănăstirii Nicula, prezidează întâlnirea cu preoţii pensionari din eparhie. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor şi de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Muzeul Mitropoliei, participă la lansarea cărţii „Lacrimi la Poarta Cerului” a prof. Eugenia - Mariana Ilea. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

13 iunie

În Capela Seminarului Teologic Ortodox, oficiază slujba de Te-Deum şi rosteşte un cuvânt de binecuvântare cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la absolvirea promoţiei 1994 de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.

14 iunie

În Aula „Nicolae Ivan” a Centrului Eparhial, prezidează şedinţa de constituire a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

Asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie în Catedrala Mitropolitană.

15 iunie

Oficiază slujba de sfinţire a Bisericii „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca. Săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Acordă părintelui paroh, Petru Stanciu, distincţia „Crucea Arhiepiscopală”, iar domnului Oliviu Popa distincţia „Crucea Transilvană”. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

16 iunie

La Facultatea de Teologie, în sala Teofil Arhiepiscopul, examinează pe restanţierii anului III şi IV la disciplina Spiritualitate.

Face o vizită pe şantierul Bisericii „Învierea Domnului” (paroh: Pr. Coriolan Dura) şi la Mănăstirea „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca.

Vizitează Mănăstirile „Mihai Vodă” din Turda şi „Sfântul Vasile cel Mare” din Someşul Cald. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

17 iunie

În sala de şedinţe a Centrului Eparhial, prezidează şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial, cu participarea PC Pr. Protopopi din Arhiepiscopie.

La Facultatea de Teologie, participă la o seară culturală organizată cu prilejul împlinirii a 90 de ani de existenţă a învăţământului teologic în Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. În Aula Mare, asistă la concertul coralei „Capella Transylvanica” a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

18 iunie

În curtea Colegiului Ortodox participă la festivitatea de încheiere a anului şcolar. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Este însoţit de PCuv. Arhim. Samuel Cristea, duhovnicul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca.

Face o vizită la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj-Napoca. Se întâlneşte cu domnul chestor Tudor Grindean.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Mântuitorului şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

19 iunie

În curtea Seminarului Teologic, împreună cu PS Părinte Vasile Someşanul, participă la festivitatea de încheiere a cursurilor. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

La Reşedinţa Mitropolitană, prezidează şedinţa Consiliului Eparhial.

Face o vizită la Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din satul natal, Oarţa de Sus.

20 iunie

Săvârşeşte Sfânta Liturghie în capela cu hramul „Sfântul Gheorghe” din incinta Colegiului Pedagogic „Gheorghe Lazăr”. Rosteşte cuvântul de învăţătură.

În curtea Colegiului Pedagogic, participă la ceremonia de încheiere a anului şcolar. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Bunei Vestiri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

21 iunie

În Capela Seminarului Teologic Ortodox, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Matei Roland Ungureanu. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

Face o vizită în parohia Şintereag (paroh: Pr. Dumitru Constantin Ciupa), protopopiatul Beclean.

În biserica parohiei Ţentea, protopopiatul Beclean, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Paul Ioan, fiul părintelui paroh Paul Mihai Drenţa. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

Primeşte la reşedinţă pe domnul General Adrian Tonea, comandantul Diviziei a IV-a „Gemina”.

22 iunie

Săvârşeşte slujba de sfinţire a bisericii din filia Valea Florilor, a parohiei Ploscoş, protopopiatul Turda. Pe altarul de vară din curtea bisericii, oficiază slujba de sfinţire a acestuia, Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom stavrofor pe părintele paroh Emil Baranga. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

23 iunie

La Facultatea de Teologie participă la întâlnirea cu doctoranzii la disciplina Spiritualitate.

Primeşte la reşedinţă pe PS Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei.

Săvârşeşte slujba Punerii Pietrei de Temelie pentru biserica Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someşul Cald. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PCuv. Arhim. Samuel Cristea, duhovnicul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca.

24 iunie (Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul)

În demisolul bisericii cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” (paroh: Pr. Ioan Bujor), din Bistriţa săvârşeşte Sfânta Liturghie, rosteşte cuvântul de învăţătură şi îi premiază pe elevii bistriţeni laureaţi la Olimpiada de Religie. Este însoţit de PC Pr. Nicolae Buda, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

25 – 26 iunie

La Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, sub conducerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, participă la şedinţa Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române.

27 iunie

În sala de şedinţe a Centrului Eparhial, prezidează comisia de evaluare a candidaţilor pentru ocuparea postului de preot la parohia Corvineşti, protopopiatul Beclean.

La Facultatea de Teologie, participă la şedinţa Consiliului de administraţie.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Bunei Vestiri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

28 iunie

În sala de conferinţe a „Grand Hotel Italia” din Cluj-Napoca, participă la manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 20 de ani de existenţă a S.M.U.R.D. Cluj. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

În biserica Mănăstirii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Ţara Năsăudului slujeşte Vecernia şi Litia. Este însoţit de PCuv. Arhim. Teofil Roman, exarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

29 iunie (Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel)

Pe altarul de vară al Mănăstirii din Ţara Năsăudului, cu prilejul hramului, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru ieromonah pe ierodiaconul Meletie Ileni. Acordă domnului Ioan Scurtu, distincţia „Crucea Transilvană”.

Face o vizită în localitatea Romuli, protopopiatul Năsăud. Se întâlneşte cu domnul ing. Ioan Moniţa, primarul comunei.

În cimitirul din Săliştea de Sus, judeţul Maramureş, se reculege preţ de câteva momente şi face o rugăciune de pomenire la mormântul adormiţilor întru Domnul, Vasile şi Anuţa Vlad. Este însoţit de PCuv. Arhim. Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

La Mănăstirea Bârsana, prezidează şedinţa Sinodului Mitropolitan.

30 iunie (Soborul Sfinţilor Apostoli)

În sobor de arhierei, cu prilejul hramului, săvârşeşte Sfânta Liturghie pe altarul de vară al Mănăstirii Bârsana. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Este însoţit de PCuv. Arhim. Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane.
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>