--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul August 2014, nr. 8 (292), an XXV (serie nouă)
Catehetica
--- pagina: 7

Scurte lămuriri despre proiectul catehetic „Cele 10 Porunci”

de Pr. Liviu Vidican-Manci

Cele două săptămâni care deschid luna August sunt dedicate Maicii Domnului. Nimic mai frumos, nimic mai nobil, nimic mai folositor pentru sufletul neîngrijit al creștinului copleșit de hăul vieții sociale. În această perioadă binecuvântată, când în mintea celor crescuți pe văile transilvane, la bunici sau părinți, răsună, ca un ecou, pricesnele în cinstea Fecioarei Maria, Înaltpreasfințitul Andrei continuă proiectele catehetice începute în 2011. Tema acestui post este „Porunca”, mai precis „Decalogul”. Vorbim atât de mult despre lege și răsplată, despre lege și libertate, cu toate acestea, prea multe, nu știm. Ce paradox! În acest sens tema își află tare bine sensul.

Moise a fost ales de Bunul Dumnezeu pentru a i se preada Poruncile. Aceste legi, cunoscute drept „Cele zece porunci” sau „Decalogul” conțin soluția unei vieți în pace cu Dumnezeu și bucurie cu oamenii. Desigur, numai ele, luate separat, sunt incomplete fără legea iubirii, dar, înainte de a vorbi despre Legea lui Hristos, se cade să ne apropiem de ceea ce a respectat și împlinit Mântuitorul, Legea lui Moise.

Catehezele din acest post sunt în număr de 12. Ele debutează cu „Poruncă și libertate” și continuă cu „Moise și primirea legii” respectiv cele „10 Porunci”: Să nu ai alți Dumnezei afară de Mine, Să nu-ți faci chip cioplit, Să nu iei numele Domnului în deșert, Să cinstești ziua Domnului, Să cinstești pe tatăl tău și pe mama ta, Să nu ucizi, Să nu desfrânezi, Să nu furi, Să nu mărturisești strâmb, Să nu dorești nimic din ceea ce este a aproapelui tău”.

La fel ca în celelalte proiecte, modul de prezentare este unul simplu, dar original, fiecare cateheză încercând să aducă ceva în plus față de abordările de până acum. Cateheza, trebuie subliniat și repetat de fiecare dată, nu este un eseu teologic în care ne etalăm cunoștințele teologice și măiestria speculativă, nici un exercițiu de retorică menit să farmece auditoriul. Cateheza este prezentarea adevărurilor de credință, a învățăturilor ortodoxe, într-o formă accesibilă și cât mai simplu posibilă. Cateheza se adresează creștinilor de toate vârstele și nu este gândită funcție de nevoile preotului sau a teologului, ci funcție de imperativele creștinului ce trebuie inițiat.

Fie ca aceste cateheze să contribuie cât de puțin la creșterea credincioșilor în învățătura de credință și duhul ortodox.