--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Martie 2014, nr. 3 (287), an XXV (serie nouă)
Filocalia - supliment
--- pagina: 13-14

Tabăra de iarnă de la Mărişel 2014

de Coordonator programe de tineret la Arhiepiscopia Clujului Radu Copil
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

O nouă ediţie a taberei de iarnă pentru copii şi adolescenţi s-a desfăşurat la începutul lui făurar. În perioada 3-7 februarie, Arhiepiscopia Clujului, în parteneriat cu ASCOR Cluj și cu nou înfiinţata ATCOR (Asociaţia Tinerilor Creștini Ortodocși din Cluj), a organizat la Mărișel două tabere de iarnă pentru 28 de copii și 50 de adolescenţi. Taberele s-au desfășurat în aceeași locaţie, dar în cabane diferite, cu voluntari proprii pentru fiecare categorie de vârstă (10 pentru adolescenţi și 5 pentru copii) şi cu un program specific vârstei participanţilor. Singurele activităţi comune au fost rugăciunea de dimineaţă și mesele principale ale zilei. Spre deosebire de taberele de vară, care durează 7 zile, aceasta a fost de doar 5 zile și 4 nopţi, pentru a le acorda elevilor şi timpul necesar pentru a se odihni, dat fiind că a fost organizată în vacanţa inter-semestrială, care a durat 9 zile, dar și pentru a reduce costurile aferente, dat fiind că iarna e o perioadă mai solicitantă din punct de vedere financiar pentru părinţi.

Specificul taberei de iarnă a fost acela că din 4 zile de activitate, în două dintre ele s-a mers la săniuş, în celelalte două s-au organizat ateliere, iar cea de-a cincea zi a fost destinată Sfintei Liturghii, înmânării diplomelor și pregătirilor pentru plecare. De data aceasta, pe lângă distracţia de pe pârtie, participanţii au avut parte şi de săniuş tractat pe o sanie mare de lemn, „înhămată” la maşina Părintelui Adrian Sîntiuan, care a fost preotul taberei şi s-a ocupat de partea religioasă a acesteia. În ceea ce priveşte atelierele, participanţii au putut alege dintre cele de FIMO, dans tradiţional, drumeţie, litografii, chitară, cruciuliţe, brăţări şi atelierul culinar, care au fost ţinute de către voluntari.

Un alt specific al taberei a fost acela că în fiecare seară participanţii au avut parte de o slujbă diferită - Acatistul Maicii Domnului, povăţuitoarea copiilor şi a adolescenţilor, Paraclisul Maicii Domnului, Vecernie şi slujba Parastasului pentru cei adormiţi, cu colivă preparată în cadrul atelierului culinar. Părintele Adrian Sîntiuan le-a vorbit atât adolescenţilor, cât şi copiilor despre virtuţile de căpătâi ale Mântuitorului, dar şi ale celor care doresc să-L urmeze: credinţa, rugăciunea, ascultarea şi nevoinţa duhovnicească - hărnicia şi faptele bune. S-au organizat atât discuţii tematice duhovniceşti de o jumătate de oră cu Părintele Adrian, cât şi discuţii pe grupuri de vârstă moderate de către voluntari.

O altă caracteristică deosebită a fost organizarea Marelui joc, o competiţie antrenantă pe echipe (patru echipe la adolescenţi, două echipe la copii), care s-a desfășurat pe toată durata taberei, spre deosebire de taberele de vară, când acest joc durează doar două ore. Dintre probele incluse în Marele joc au fost următoarele: competiţiile sportive de grup şi individuale (aruncarea buşteanului, tenis de masă, baschet, frisbi, fotbal), competiţii muzicale (karaoke), teatru (fiecare echipă a trebuit să construiască pe cont propriu o scenetă pe tema „Manifestări ale credinţei în rândul tinerilor de azi”) şi alte sarcini de grup. De asemenea, „Copilul zilei” şi „Camera zilei” nu au fost doar premii râvnite de către participanţi, ci şi un surplus de puncte pentru echipa din care făcea parte câștigătorul.

Joi seara s-au făcut două focuri de tabără, câte unul pentru fiecare grup de participanţi. Pe lângă obişnuitele cântece la chitară, a avut loc şi lansarea de lampioane de către membrii fiecărei echipe a Marelui joc. Tot joi seara, copiii şi adolescenţii care au dorit s-au putut spovedi, urmând ca vineri să se împărtăşească, la Liturghia oficiată în biserica satului de Părintele Adrian şi de participanţii taberei.

În cadrul ultimei adunări s-au acordat diplome, pe care au fost scrise caracteristicile surprinse de către voluntari la fiecare participant în parte şi li s-au împărţit reviste şi cărţi duhovniceşti. Fiecare categorie de vârstă a avut câte doi reprezentanţi aleşi ca şi „copil al taberei” - comportamentul lor a fost de invidiat chiar şi de către voluntari.

La întoarcerea spre Cluj, participanţii taberei au făcut un popas la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Floreşti, unde s-au închinat la moaştele Sfântului Ioan Rusu, ale Sfântului Onufrie cel Mare şi la veşmântul Sfântului Efrem cel Nou.

De asemenea, la sfârşitul taberei, participanţii au primit chestionare de evaluare a taberei, din care a reieşit că efortul organizatorilor şi al voluntarilor de a le oferi copiilor şi adolescenţilor o săptămână de neuitat a fost răsplătit cu bucurie şi mulţumire.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>