--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Septembrie 2014, nr. 9 (293), an XXV (serie nouă)
Eveniment
--- pagina: 4

Concluziile ediției a 5-a a Conferinței Asociaţiei Internaţionale a Bisericilor Rurale

(Lilongwe, Malawi - Africa, 28 iulie – 1 august 2014)

Tema: „Să păstrăm speranţa“



de Pr. Mircea Dejeu
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

”Adu-ți aminte de făgăduința dată robului Tău,

în care m-ai făcut să-mi pun nădejdea.

Aceasta este mângâierea mea în necazul meu,

că făgăduința ta îmi da iarăși viață”

(Ps 119, 49-50)

Noi, cei 72 de membri ai International Rural Churches Association (IRCA, adică Asociația Internațională a Bisericilor Rurale), care ne-am întâlnit la African Bible College (ABC) din Lilongwe - Malawi (Africa), într-a 5-a conferință mondială IRCA, din 28 iulie - 1 august 2014, vrem să împărtășim acest mesaj colegilor noștri din mediul rural și conducătorilor naționali și internaționali ai organizațiilor bisericești.

Am fost prezenți 44 de participanți din Malawi, cei mai mulți din mediul rural, și 28 de participanți internaționali, din 8 țări, de pe întreg mapamondul (India, Romania, Coreea, Noua Zeelandă, Australia, Canada, Regatul Unit și Statele Unite), adunați pentru a discuta tema conferinței «Să păstrăm speranța».

Pentru noi toți, oaspeți sau localnici, s-a dovedit a fi o experiență de neuitat.

A fost o oportunitate interesantă pentru îmbogățirea experiențelor spirituale și practice. În rugăciuni, muzică, studiu biblic și discuții am împărtășit profund o mare varietate de accente, perspective și experiențe, fiecare contribuind cu informații specifice.

A fost prima conferință IRCA ținută pe continentul african.

Întâlnindu-ne aici, am dat posibilitatea Malwienilor să împărtășească situația dificilă în care activează, cumplita sărăcie, mai ales din mediul rural, dificultățile de comunicare și de deplasare, rata înaltă a analfabetismului, precum și bolile cauzate de lipsa de apă potabilă și facilități sanitare. În același timp am împărtășit situații similare din comunități rurale din întreaga lume, cauzate de incertitudinile fermierilor, provenite din situații meteorologice, prețuri scăzute, costuri de producție ridicate, servicii nesatisfăcătoare și guverne dezinteresate.

Speranța cu care am rămas din experiența IRCA a întărit încrederea în eficiența contactelor între membri. Am fost încurajați să ne continuăm drumul, ca popor al lui Dumnezeu, știind că acesta va fi greu și anevoios.

În același timp, a avut loc și prima conferință de tineret, cu 4 participanți internaționali și 7 din Malawi, care, în paralel cu conferința propriu-zisă, și-au împărtășit viziunile asupra problemelor care preocupa tineretul mondial și asupra modalităților de a-l aborda dintr-o perspectiva creștină (în contextul unor probleme ca: SIDA, drogurile, abuzul de alcool, independența financiară și conducerea administrativă).

Aducem cu noi către bisericile, comunitățile și țările noastre următoarele învățăminte:

1. Problemele comunităților rurale pe plan mondial sunt comune.

2. Propunerile care afectează viața noastră, în mediul rural, de cele mai multe ori nu sunt luate în considerare de către conducerea guvernelor. Din păcate, deciziile (din partea instituțiilor naționale), care privesc parohiile noastre reflectă aceeași problematică.

3. Noi, ca locuitori ai mediului rural, depindem, în fapt, de Dumnezeu și de noi înșine.

4. Din acest motiv realizăm importanța conexiunilor ecumenice.

5. Vrem să continuăm să explorăm noi căi prin care bisericile pot stimula dezvoltarea mediului rural.

6. Recunoaștem nevoia de a crește numărul conducătorilor laici și hirotoniți, pentru a mari eficiența prezentei Bisericii în mediul rural.

7. Ne angajăm să împărtășim resursele între noi, să menținem legături la nivel mondial între bisericile din mediul rural pentru a întări speranța de mai bine a creștinilor.

8. Ne angajăm să progresăm pe drumul către Împărăția lui Dumnezeu.

Asociația reafirmă solidaritatea cu comunitățile rurale care sunt vulnerabile atât la dezastrele naturale, cât și la cele cauzate de om. Mediul rural are nevoie de o voce. Noi, IRCA, ne asumăm ferm rolul dat de Dumnezeu de a fi o voce pentru și către cei fără de voce și să încurajăm activ slujirea în mediul rural.

Comitetul de conducere al IRCA AUGUST 1, 2014

P.S. Am participat cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Andrei. Din România au mai fost prezenți: Dietrich Galtner - Protopop evanghelic de Sibiu - și Laszlo Mark - Preot reformat din Săcele. Am vorbit despre:

- aria de răspândire a Ortodoxiei în lume;

- organizarea Bisericii Ortodoxe Române în interiorul granițelor României și în afara granițelor României;

- activitățile B.O.R. pe plan religios, social, cultural, filantropic, misionar;

- Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului (numărul de protopopiate și parohii);

- Parohia Bucea (număr de familii, număr de credincioși, ocupații, relații interconfesionale, obiceiuri, tradiții etc.).

Există o Biserică Ortodoxă în apropierea capitalei Lilongwe pe care, din păcate, n-am reușit s-o vizitez.

La ședința lunara din 10 august de la Protopopiatul Huedin, le-am făcut cunoscută colegilor preoți Declarația finală a Conferinței și le-am relatat mai multe lucruri interesante petrecute în săptămâna desfășurării conferinței și nu numai.

A fost o experiență unică.

Mulțumesc lui Dumnezeu că m-am născut în Romania!


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>