--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Februarie 2015, nr. 2 (298), an XXVI (serie nouă)
Comemorare
--- pagina: 2

În memoria Mitropolitului Bartolomeu

de Andreea Pâgleşan

Mitropolitul Bartolomeu a fost comemorat sâmbătă, 31 ianuarie 2015, la împlinirea a patru ani de la trecerea sa la cele veșnice, după 18 ani de arhierie la Cluj. Evenimentul organizat de Arhiepiscopia Clujului a debutat puțin după ora 17, în spațiul muzeal de la subsolul Catedralei Mitropolitane din centrul orașului, în imediata vecinătate a criptei ierarhilor unde este înmormântat.

În debut, publicul a putut asculta un fragment dintr-un cuvânt al vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, în care acesta vorbea despre cunoașterea propriei vieți și pregătirea pentru viața veșnică. Prezent la manifestare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rememorat momentele în care l-a cunoscut pe Mitropolitul Bartolomeu Anania. La finalul cuvântului său, Ierarhul i-a îndemnat pe clujeni să-și aducă aminte de cei plecați în veșnicie și în special de marii oameni ai Bisericii, cum a fost și Mitropolitul Bartolomeu, să fie atenți la modul în care și-au încheiat viața și să le urmeze credința.

Profesorul universitar Aurel Sasu a evocat personalitatea ierarhului prin prezentarea activității sale în cadrul Episcopiei misionare din SUA și a prezentat publicului volumul de corespondență cu George Alexe, intitulat „O luptă neterminată. Dialog epistolar”, volum pe care l-a editat și prefațat. Un moment special a fost dedicat operei scriitorului Valeriu Anania, din care actrița Elena Ivanca, de la Teatrul Național din Cluj-Napoca, a lecturat câteva fragmente.

Publicul clujean s-a bucurat și de câteva momente muzicale susținute de două studente ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Alexandra Crișan și Linda Ianchiș, care au interpretat, la vioară și pian, piese ce aparțin compozitorilor Franz Schubert, Edward Elgar și John Williams. La plecare, clujenii au putut admira în foaierul muzeului o expoziție foto cu imagini inedite din viața Mitropolitului Bartolomeu.

Evenimentele comemorative au continuat și duminică, 1 februarie, când Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat, la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala Mitropolitană, o slujbă de parastas pentru vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu. A fost pomenit și Episcopul Nicolae Ivan, de la a cărui trecere în veșnicie se împlinesc, pe 3 februarie, 79 de ani. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit apoi o scurtă rugăciune și la mormintele celor doi ierarhi, din cripta de la subsolul catedralei mitropolitane.