--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iunie 2015, nr. 6 (302), an XXVI (serie nouă)
Eveniment
--- pagina: 2

Sărbătoarea Rusaliilor la Cluj-Napoca

de Alexandra Andereş
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Catedrala Mitropolitană în sărbătoare, de praznicul Cincizecimii

Praznicul Cincizecimii, din 31 mai, a început în Catedrala Mitropolitană de dimineață, cu oficierea Sfintei Liturghii la care au slujit Înaltpresfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Slajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Părinte Nicodim, care a explicat modul în care Duhul Sfânt S-a pogorât asupra Apostolilor, la Cincizecime: „Duhul Sfânt S-a pogorât peste ei în chip de limbi de foc, ca prin asta să unească lumea împărțită și s-au făcut un lucru nou și nemaiîntâlnit. După cum atunci, în vechime, limbile au împărțit lumea și înțelegerea cea rea a dus la despărțire, tot astfel și acum limbile au unit lumea și au dus la înțelegere pe cei ce erau despărțiți. Pentru asta S-a pogorât în chip de limbi de foc, pentru că spinul păcatului crescuse în noi cât o pădure mare, după cum pământul, când e bun și gras, dar nu-i lucrat, odrăslește mulți spini, tot așa și firea nostră era bună din pricina celui care a adus-o la viață și în stare să dea rod de virtute, dar a odrăslit păcatul întocmai ca pe niște spini și alte buruieni netrebnice, din pricină că nu primise plugul dreptei credințe, nici sămânța cunoașterii lui Dumnezeu. Acestea sunt cuvinte ale Sfântului Ioan Gură de Aur cu privire la limbile de foc care s-au arătat când S-a pogorât Duhul Sfânt trimis de Dumnezeu peste sfinții apostoli. Duhul Sfânt lucrează, iubiți credincioși, și astăzi. Cei care se apropie, printr-o viață îmbunătățită, mai mult de Dumnezeu, fie slujitori ai sfintelor altare, fie bunii creștini, trăiesc experiențe nebănuite”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

Procesiunea de Rusalii

Pentru al cincilea an consecutiv, clujenii au participat în după-masa praznicului Pogorârii Sfântului Duh la tradiționala procesiune de Rusalii organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Alături de un sobor de peste 100 de preoți și în ciuda ploii torențiale, credincioșii au ieșit pe străzile orașului să mărturisească credința și bucuria acestui praznic, asemeni Sfinților Apostoli asupra cărora S-a pogorât Duhul Sfânt.

Mărturisitori asemeni Apostolilor

Înaltpresfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului, înconjurat de Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și de Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, au fost ierarhii care au săvârșit împreună cu un sobor de preoți și diaconi, începând cu ora 17, slujba Vecerniei plecării genunchilor, cu o rânduială specială, unică pe durata unui an bisericesc, iar apoi au condus procesiunea, la care au participat preoți din municipiul Cluj-Napoca și împrejurimi. Pelerinajul a avut loc pe traseul: P-ța Avram Iancu, B-dul 21 decembrie 1989 și Bd-ul Eroilor, cu oprire la Catedrala Mitropolitană, unde a avut loc Sfințirea apei.

„Toți creștinii suntem chemați să devenim misionari”

La finalul procesiunii, Mitropolitul Clujului i-a îndemnat pe credincioși să fie misionari, asemeni Apostolilor Mântuitorului Iisus Hristos: „Apostolii au devenit misionari, de aceea și noi toți creștinii suntem chemați să devenim misionari într-o lume în care se vorbește mai mult sau mai puțin despre mântuirea pe care Domnul Iisus Hristos ne-a adus-o. Nu numai pericopa scripturistică, ci și Troparul sărbătorii de astăzi ne învață să fim misionari: «Binecuvântat ești Hristoase Dumnezeule, Cel ce preaînțelepți pe pescari i-ai arătat, trimițându-le lor Duhul Sfânt și printr-înșii lumea ai vânat iubitorule de oameni, Slavă Ție». Așadar, prin frățiile voastre, Domnul Hristos, care revarsă Duhul Sfânt, vrea să-i vâneze pe toți oamenii și să-i aducă la cunoștiința Evangheliei Sale. Acum ne este foarte limpede că noi trebuie să devenim misionari, nu neapărat cu cuvântul, ci mai ales cu viața noastră, care ar trebui să fie contaminantă pentru cei care nu au o practică religioasă”.
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>