--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Ianuarie 2016, nr. 1 (309), an XXVII (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12

Decembrie 2015

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 Decembrie (Ziua Naţională a României): În Catedrala Mitropolitană, cu prilejul aniversării a 97 de ani de la Marea Unire, săvârşeşte o slujbă de Te-Deum şi rosteşte un cuvânt festiv.

În Piaţa Avrama Iancu, participă la festivităţile militare organizate cu acest prilej.

La Opera Română, asistă la spectacolul „Copiii sărbătoresc Marea Unire”, organizat de Instituţia Prefectului Judeţului Cluj.

La ceas de seară, la Opera Română, asistă la concertul „Ziua Naţională a României la Operă”. Este însoţit de PCuv. Ierom. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

2 decembrie: Face o vizită pe şantierul căminului studenţesc din incinta Campusului Teologic „Nicolae Ivan”.

3 decembrie: La Facultatea de Teologie, prezidează comisia de evaluare a candidaţilor înscrişi la examenul pentru obţinerea gradului I în preoţie.

La Centrul Social „Sfânta Irina” din Turda, cu prilejul Zilei Internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi, săvârşeşte o slujbă de Te-Deum şi rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Hiroteseşte întru iconom pe PC Pr. Florian Simonca, directorul centrului, şi pe PC Pr. Daniel Sîrb de la parohia Livada, protopopiatul Turda. Participă la programul de colinde susţinut de beneficiarii centrului şi invitaţii lor.

În biserica din Cătina (paroh: Pr. Gheorghe Aurelian Ilovan), protopopiatul Gherla, participă la o seară duhovnicească. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc şi asistă la concertul de colinde susţinut de corala „Armonia” din Constanţa.

4 decembrie: În Sala Mare a Primăriei din Cluj-Napoca, participă la concertul de colinde organizat în beneficiul Programului Social pentru persoanele cu adicţii „Sf. Dimitrie Basarabov”. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

5 decembrie: La demisolul Bisericii „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Titus Moldovan şi Pr. Petru Ilea), participă la programul de colinde susţinut de micii participanţi la programul „Liturghia copiilor”, coordonat de PC Pr. Vasile Gorcea. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În Aula Mare a Facultăţii de Teologie, participă la programul de colinde organizat de studenţi, coordonaţi de doctoranzii la disciplina Muzică Bisericească. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae): Cu prilejul hramului, în capela Facultăţii de Teologie, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot pe diaconul Ioan Vasile Apostol, pe seama parohiei Vişagu, protopopiatul Huedin.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la concertul de colinde susţinut de Ansamblul „Icoane”, condus de maestrul Ioan Bocşa. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

În Catedrala Mitropolitană, la ceas de seară, slujeşte Vecernia, rosteşte o cateheză şi asistă la concertul de colinde susţinut de Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

7 decembrie: Săvârşeşte slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la Capela Mortuară din cimitirul din parohia Cordoş, Cluj-Napoca (paroh: Pr. Viorel Sima). Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PC Pr. Nicolae Buda, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Biserica „Sfânta Treime” din Dej (parohi: Pr. Teodor Mureşan şi Pr. Ioan Câmpean), asistă la o seară duhovnicească organizată de părintele protopop Ioan Buftea. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc şi asistă la concertul Coralei „Armonia” din Constanţa. Este însoţit de PC Pr. Dan Hognogi, protopopul de Cluj I.

8 decembrie: În Sala de Festivităţi a Liceului cu program sportiv din Bistriţa, participă la un program de colinde susţinut de elevii şcolii, coordonaţi de PC Pr. Tudor Mudure, inspectorul de tineret al judeţului Bistriţa. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

La şcoala „Ştefan cel Mare” din Bistriţa, asistă la un program de colinde susţinut de elevii participanţi la programul şcolar „Sfântul Stelian” (coordonator: Pr. Tudor Mudure). Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

La sediul Asociaţiei „Filantropia”, filiala Bistriţa (coordonator: Pr. Marius Pintican), participă la lansarea proiectului social „Serviciul de Ambulanţă”. Săvârşeşte slujba de binecuvântare a dispeceratului şi cea de sfinţire a maşinilor instituţiei. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Acordă doamnei Cornelia Drecşan şi domnului Ionel Peica, sprijinitori ai serviciilor sociale din Bistriţa, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.

Face o vizită la sediul protopopiatului Beclean, în vederea rezolvării unor probleme administrative. Este însoţit de domnul Liciniu Câmpean, consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

La Casa Artelor de pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, participă la vernisajul celei de-a patra ediţii a Salonului de iarnă „Carpatica”, expoziţie organizată cu prilejul împlinirii a 75 ani de viaţă ai maestrului Ionel Vitoc. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

Primeşte la reşedinţă pe PS Părinte Ignatie Mureşeanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei.

În Catedrala Mitropolitană, împreună cu PS Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, asistă la Vecernie şi participă la lansarea celor două CD-uri de colinde tradiţionale de pe Valea Ţibleşului, editat de postul de radio „Renaşterea”. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

9 decembrie: La sinagoga de pe strada Horea din Cluj-Napoca, participă la festivitatea organizată cu prilejul sărbătorii Hanuka 5776.

În Capela din incinta Centrului Eparhial, hiroteseşte întru duhovnic pe PC Pr. Adrian Medan de la parohia „Pogorârea Duhului Sfânt”, din cartierul clujean Grigorescu.

10 decembrie: Inspectează stadiul lucrărilor de pictare în tehnica mozaic a cupolei Catedralei Mitropolitane.

Face o vizită în protopopiatul Cluj I. Vizitează localitatea Mera, în vederea găsirii unui loc pentru construcţia unei bisericuţe, stadiul lucrărilor la biserica din incinta Spitalului Privat de Recuperare „Polaris” din Suceagu (slujitor: Pr. Marius Făgădaru), şantierul de pictură al bisericii din parohia Baciu II (paroh: Pr. Ionuţ Pripon), zona dintre parohiile Sânnicoară (paroh: Pr. Viorel Luca) şi Dezmir (paroh: Pr. Octavian Chindriş) în vederea stabilirii locului pentru construcţia unei noi biserici, precum şi stadiul lucrărilor la Centrul de Tineret de la Câmpeneşti. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Primeşte la reşedinţă grupuri de colindători.

La Opera Română, asistă la concertul extraordinar „Gospel Night” susţinut de grupul Virginia State Gospel Chorale.

11 decembrie: La Preventoriu TBC din Ilişua, protopopiatul Beclean, îi vizitează pe copiii internaţi aici, împărţindu-le daruri.

În Biserica „Sfântul Apostol Andrei” şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Beclean (parohi: Prot. Doru Vincenţiu Zinveliu şi Pr. Claudiu Zinveliu), asistă la tradiţionalul concert de colinde „Cete de îngeri coboară”. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

12 decembrie

În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, asistă la Festivalul de colinde „Nicolae Ivan”, organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie.

13 decembrie: În biserica din Ceanu Mare, protopopiatul Turda, săvârşeşte slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la Sfântul Locaş şi Sfânta Liturghie. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom stavrofor pe părintele paroh, Vasile Tarţa şi acordă Ordinul „Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni” primarului comunei, Virgil Păcurar.

La Hotel Grand Napoca din Cluj-Napoca, participă la Colindul Iancului, organizat de către Asociaţia Culturală „Avram Iancu”. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

În Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, slujeşte Vecernia, rosteşte o cateheză şi hiroteseşte întru duhovnic pe părintele Adrian Grigoreanu de la parohia Ceaba, protopopiatul Gherla. Asistă la concertul de colinde susţinut de Corala „Armonia” din Baia Mare.

14 decembrie: Primeşte la reşedinţă grupuri de colindători.

În Catedrala Reformată din Cluj-Napoca, alături de Excelenţa Sa Kató Béla, asistă la concertul de colinde susţinut de corul Seminarului Teologic Ortodox împreună cu corul Seminarului Reformat. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

La Casa de Cultură a Studenţilor asistă la conferinţa „Mai pot fi educaţi copiii? Mai sunt părinţii un exemplu?” susţinută de părintele profesor universitar Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

15 decembrie: Îi vizitează pe copiii de la Grădiniţa „Sfântul Stelian”, de la Colegiul Ortodox şi de la Gimnaziul Ortodox din Cluj-Napoca, primind colindul acestora şi împărţindu-le daruri de Crăciun. Rosteşte scurte cuvântări duhovniceşti.

La sediul primăriei din Bistriţa, se întâlneşte cu domnul primar Ovidiu Creţu.

În Capela Penitenciarului din Bistriţa (slujitor: Pr. Ioan Vlaşin), se întâlneşte cu o parte dintre deţinuţi, rostindu-le un cuvânt de învăţătură şi împărţindu-le daruri de Crăciun.

Primeşte la reşedinţă grupuri de colindători.

16 decembrie: Primeşte la reşedinţă grupuri de colindători.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la tradiţionalul Concert Ecumenic de Crăciun. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

17 decembrie (Sfântul Prooroc Daniel): În Catedrala Patriarhală din Bucureşti, slujeşte la Sfânta Liturghie şi la Te-Deum, oficiate cu prilejul zilei onomastice a Preafericirii Sale Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

18 decembrie: Primeşte la reşedinţă grupuri de colindători.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Bunei Vestiri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

19 decembrie: În Biserica „Învierea Domnului” din Turda (parohi: Pr. Vasile Ştiopei şi Pr. Oliviu Verdeş), săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Asistă la un concert de colinde susţinut de tinerii conduşi de PC Pr. Sebastian Zăhan. Săvârşeşte slujba de sfinţire a unei icoane pictate în tehnica mozaic, amplasată pe absida stângă a bisericii. Este însoţit de domnul Cristian Moldovan, directorul centrului de pelerinaje „Renaşterea”.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie.

20 decembrie: Săvârşeşte slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la biserică şi Sfânta Liturghie în parohia Poieni, protopopiatul Huedin. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom stavrofor pe părintele paroh Cosmin Copaciu. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, rosteşte o cateheză şi hiroteseşte întru duhovnic pe părintele Ioan Vasile Apostol de la parohia Vişagu, protopopiatul Huedin. Asistă la concertul de colinde susţinut de Corala Catedralei.

21 decembrie: Adresează, prin intermediul presei, mesajul de Crăciun către credincioşii din eparhie.

În Cimitirul Eroilor, săvârşeşte slujba Parastasului pentru eroii Revoluţiei Române. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

Primeşte la reşedinţă grupuri de colindători.

22 decembrie: Săvârşeşte slujba de binecuvântare a casei familiei Fărăgău din Pădureni, care în urma unui incendiu a rămas fără locuinţă, zidită din contribuţia preoţilor protopopiatului Cluj I şi a Primăriei Chinteni. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Hiroteseşte întru iconom stavrofor pe părintele Ioan Cherhaţ de la parohia Feiurdeni (protopopiatul Cluj I) şi întru sachelar pe părintele Nicolae Petru Buran de la parohia Fânaţele Clujului (protopopiatul Cluj II), cei ce s-au ostenit cu ridicarea casei.

Îi vizitează pe vârstnicii de la Centrul „Sfinţii Ioachim şi Ana” din localitatea Cuşma, protopopiatul Bistriţa (coordonator: Pr. Marius Pintican). Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Este însoţit de domnul Liciniu Câmpean, consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, asistă la concertul de colinde româneşti susţinut de către instrumentiștii Filarmonicii de Stat „Transilvania” şi soliştii Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, spectacol organizat în beneficiul Asociaţiei „Christiana” (coordonator: Pr. Claudiu Precup). Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Este însoţit de PCuv. Ierom. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

23 decembrie: Primeşte la reşedinţă grupuri de colindători.

24 decembrie: În ajunul sărbătorii Naşterii Domnului, o vizitează pe distinsa doamnă preoteasă Maria Lupu din Turda.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la slujba Pavecerniţei celei Mari şi slujeşte la Litie. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

Primeşte la reşedinţă grupuri de colindători.

25 decembrie (Naşterea Domnului): În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Sfânta Liturghie şi dă citire Pastoralei de Crăciun. Hiroteseşte întru protosinghel pe PCuv. Ierom. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Primeşte la reşedinţă oficialităţile civile şi militare prezente la slujbă.

În biserica din Făget, protopopiatul Cluj II (paroh: Pr. Petru Cotârlă) slujeşte Vecernia Mare cu Litie şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

26 decembrie: În Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Bistriţa (parohi: Prot. Alexandru Vidican, Pr. Nicolae Feier şi Pr. Vasile Beni), săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Acordă distincţia „Crucea Transilvană” domnului avocat Vasile Petra şi Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” doamnei avocat Georgeta Petra şi domnului avocat Mihai Feier. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie.

27 decembrie: În Biserica „Sfântul Arhidiacon Ştefan” din Maieru, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom stavrofor pe părintele paroh Dan Dorian Cismaş. Acordă Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” părintelui paroh Ioan Lăpuşte. Conferă distincţia „Crucea Transilvană” domnului primar Vasile Dumitru. Oferă Ordinul „Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni” domnului Avram Pantelimon.

Săvârşeşte slujba de binecuvântare a Centrului cultural-catehetic „Sfântul Arhidiacon Ştefan” (coordonator: Pr. Dan Dorin Cismaş).

Face o vizită la Centrul Rezidenţial pentru vârstnici „Sfinţii Zaharia şi Elisabeta” din localitate (coordonator: Pr. Dan Dorian Cismaş).

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

28 decembrie: Primeşte la reşedinţă pe domnul Vasile Dâncu, Vice Prim Ministru în Guvernul României.

Face o vizită în satul natal Oarţa de Sus (jud. Maramureş) şi la Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena”.

29 decembrie: În biserica din Alunişul, protopopiatul Năsăud, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Ştefania Elena, fiica părintelui paroh Vlad Vasile Cuciovan. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

30 decembrie: În sala de şedinţe a Centrului Eparhial prezidează comisia de evaluare a candidaţilor participanţi la examenul de ocupare a posturilor de preoţi parohi în parohiile Telciu şi Măgura Ilvei (protopopiatul Năsăud) şi Prundu Bârgăului III (protopopiatul Bistriţa).

31 decembrie: La Penitenciarul din Gherla (slujitor: Pr. Petru Drăgan), asistă la programul de colinde susţinut de o parte din deţinuţi. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

În biserica din Soporu de Câmpie, oficiază slujba de înmormântare pentru adormita întru Domnul Victoria, soţia părintelui paroh Nicolae Paşca. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie, slujeşte la Litie şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În Catedrala Mitropolitană, la miezul nopţii trecerii dintre ani, săvârşeşte o slujbă de Te-Deum şi rosteşte un cuvânt de binecuvântare.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>