--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Decembrie 2015, nr. 12 (308), an XXVI (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 6-7

Activităţi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, noiembrie 2015

de Dacian But-Căpuşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Luni, 2 noiembrie 2015, în Aula “Episcop Nicolae Ivan” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. prof. univ. dr. Ioan Sauca, director al Institutului Ecumenic din Bossey a susţinut o conferinţă cu tema: Provocări actuale ale misiunii ortodoxe în diaspora. Moderator a fost Pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea, prodecanul facultăţii.

*

Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a organizat, în perioada 2-5 noiembrie 2015, Simpozionul internaţional: Misiunea parohiei și a mănăstirii într-o lume în continuă schimbare. Manifestarea ştiinţifică se încadrează în seria de evenimente prilejuite de proclamarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2015 ca „An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi“ şi „An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii“.

Simpozionul a fost deschis oficial în dimineața zilei de 3 noiembrie, în Aula Magna a Universității Babeş-Bolyai cu un cuvânt inaugural rostit de Pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul facultăţii. A rostit o alocuţiune Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universităţii transmiţând și un mesaj de bun-venit oaspeţilor. Au urmat comunicările în plen, deschise de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, care a prezentat lucrarea cu titlul: Într-o lume în continuă schimbare, Biserica trebuie să-și concetreze atenția, cu predilecție, asupra credincioșilor de mâine: elevii și studenții.

*

În cadrul manifestărilor, marți 3 noiembrie, tot în Aula Magna a Universității, a avut loc ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa Părintelui profesor universitar dr. Ioan Sauca, secretar general asociat al Consiliului Mondial al Bisericilor şi director al Institutului Ecumenic din Bossey, Elveţia. Laudatio intitulat: Preot râvnitor al lui Hristos, dascăl consacrat şi promotor al unui ecumenism ortodox cuminte a fost prezentat de IPS Prof. univ. dr. Andrei Andreicuţ. După proclamație, citită de către Pr. prof. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB, şi după înmânarea diplomei, laureatul a rostit cuvântul de răspuns: Spiritualitate, cultură şi identitate într-o lume globalizantă.

Motivaţia acordării titlului are la bază eforturile depuse de Pr. prof. univ. dr. Ioan Sauca pentru promovarea relațiilor ecumenice dintre Bisericile istorice din România și Bisericile și comunitățile eclesiale din întreaga lume și contribuția sa la dezvoltarea teologiei și practicii misionare contemporane.

*

Lucrările simpozionului au continuat apoi la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă, fiind precedate, în după amiaza zilei de 2 noiembrie, de o sesiune de comunicări susținute de doctoranzi și tineri cercetători (27 de participanţi de la Cluj-Napoca, Bucureşti şi Sibiu).

La simpozion au participat trei ierarhi ai Bisericii noastre (IPS Mitropolit Andrei, PS dr. Visarion Bălțat, Episcopul Tulcii şi PS dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului) și peste 80 de cadre didactice și cercetători clerici și mireni de diferite confesiuni și cu preocupări diverse din țară (de la Facultăţile de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Alba Iulia, Oradea, Constanţa, Craiova şi Târgovişte, de la Facultăţile de Teologie Greco-catolică, Romano-catolică şi Reformată ale UBB, dar şi de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti) și din străinătate (dintre care îi menţionăm pe: Prof. univ. dr. François Dermange de la Universitatea din Geneva, Pr. prof. univ. dr. Philip LeMasters, McMurry University SUA şi Fr. Samji Thazhathadathu George, Vicar St. George Orthodox Church, Edavattom, India). Referatele și discuțiile s-au desfăşurat în şase sesiuni şi au fost împărțite pe trei secțiuni: Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă.

Formulate în zece puncte, concluziile simpozionului, au subliniat conștientizarea misiunii pe care – plecând de la exemplele marilor păstori de suflete și ținând seama de contextul postmodern actual – parohia și mănăstirea, prin fiecare credincios, mirean, cleric sau monah, este nevoie să și-o asume cu realism și să o trăiască în Duhul Sfânt.

În seara zilei de 4 noiembrie 2015, în Aula Facultății, a fost susținut un concert coral de către Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica“, dirijat de către Pr. prof.univ.dr. Vasile Stanciu. Concertul a fost prededat de prezentarea concluziilor simpozionului.

Pe perioada desfăşurării simpozionului, a fost organizată la sediul facultăţii o expoziţie de icoane realizate de studenţii şi masteranzii specializării Artă sacră.

De asemenea, au fost făcute și câteva semnalări editoriale:

- Anuarul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, vol. XVII (2013-2014),

- Cuvântul Tău este adevărul (Ioan 17, 17). Predici ale teologilor clujeni la Triod şi Penticostar, Ed. Renaşterea, Cluj-Napoca, 2015 (coord. Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu şi Pr. prof. dr. Liviu Vidican-Manci),

- Euharistie, Spovedanie, Martiriu, vol. II, Ed. Renaşterea, Cluj-Napoca, 2015 (coord. Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu şi Pr. lect. univ. dr. Adrian Podaru).

*

În seara zilei de 3 noiembrie 2015 studenții și toate cadrele didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă au luat parte la slujba de Parastas săvârşită în faţa catedralei mitropolitane de către IPS Mitropolit Andrei în memoria tinerilor trecuți la cele veșnice în incendiul de la Bucureşti din seara zilei de vineri 30 octombrie. Răspunsurile au fost date de Corul facultăţii condus de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

*

În zilele de 5 şi 6 noiembrie 2015, a avut loc Simpozionul Centrului de Studii Biblice, cu tema: Religion and Politics. Jews, Christians and the Empire(s). Din partea Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au participat: Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, cu referatul: Philo and Tiberius Julius Alexander: Two Models of Interaction with the Empire și Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, cu referatul: Conscience or Fear in the Christian Obedience according to Rom 13, 1-14.

*

În perioada 6-9 noiembrie 2015 un grup de studenţi de la specializarea de master Artă sacră - conservarea, restaurarea și crearea bunurilor culturale din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, coordonaţi de Conf. univ. dr. Marcel Gh. Munteanu a efectuat o excursie de studii şi documentare la mânăstirile din Oltenia. Intitulat Credință și culoare, acest inedit și deosebit periplu la vetrele străbune ale Ortodoxiei a împlinit pe de o parte setea de credință străbună a tinerilor ce s-au rugat și închinat în aceste lăcașuri de cult brâncovenești (în marea lor majoritate, excepție face ctitoria lui Mircea cel Bătrân de la Cozia), iar pe de alta au fost martorii unor adevărate cursuri de istoria artelor și de iconografie bizantină susținute de domnul profesor. Frescele valoroase și pline de înțelesuri scripturistice au bucurat ochii și sufletele masteranzilor ce au privit îndelung și au actualizat ceea ce învățaseră în anii de studii universitare doar din cărți și albume de artă. Frescele, icoanele din muzee, asemeni celor de la Mănăstirea Cozia și Polovragi au dezvăluit tehnica vechilor iconari, frumusețea stilului și multitudinea tematică a lor. Vizita în orașul Târgu Jiu a desemnat întâlnirea cu capodoperele sculpturii moderne a lui Constantin Brâncuși: masa tăcerii, poarta sărutului, coloana infinitului ce definesc creația artistului român influențat profund de marile teme ale creștinătății răsăritene. Gândul tinerilor studenți masteranzi la întoarcerea acasă, îmbogățiți duhovnicește, este de a pune în practică tot ceea ce au trăit și au văzut, gând ce se va materializa printr-o expoziție viitoare de icoane, inspirate din izvoadele iconografice de la mănăstirile gorjene și vâlcene (Conf. univ. dr. Marcel Muntean).

*

Pr. lect. univ. dr. Adrian Podaru a susținut comunicarea: Sfântul Ioan Gură de Aur, misionarul credibil în cadrul conferințelor preoțeşti de toamnă 2015 prezidate de către ÎPS Sa Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului: joi, 5 noiembrie 2015 la Protopopiatul Dej şi sâmbătă 14 noiembrie 2015 la Protopopiatul Huedin.

*

În zilele de 6 şi 7 noiembrie 2015 Facultatea de Litere a UBB a găzduit Conferinţa naţională Text şi discurs religios, ediţia a VIII-a. Facultatea de Teologie Ortodoxă a fost reprezentată de Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB care a susţinut referatul: Retorica discursului profetic vechitestamentar. La deschiderea festivă a fost prezent şi a rostit o alocuţiune IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Prof. univ. dr. Andrei Andreicuţ.

*

Joi, 12 noiembrie 2015, în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, la Zalău a avut loc o întâlnire în cadrul seriei de conferințe „Glasul Bisericii în cetate”. În sala Dialoguri Europene a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă a susținut conferința cu tema: Omul postmodernității, peregrin între pământ și eternitate sau o pledoarie pentru o antropologie teologic trinitară.

*

Marţi 17 noiembrie 2015, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului, Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Institutul de Istorie ”George Barițiu” Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Județean, Protopopiatul Ortodox Bistrița, Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” și Centrul Județean pentru Cultură au organizat la Centrul German din Bistrița seminarul de istorie Petru Rareș și bistrițenii. Au conferențiat IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Acad. Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, Rectorul UBB Cluj-Napoca, Acad. prof. univ. dr. Nicolae Edroiu – directorul Institutului de Istorie ”George Barițiu” Cluj-Napoca şi Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă – președintele Senatului UBB Cluj-Napoca.

*

Cercul studenţesc pentru filantropie practică, (responsabil stud. Alexandra-Felicia Coroian) a organizat o colectă în cadrul Facultăţii, la aceasta contribuind foarte mulţi dintre studenţi. S-au cumpărat alimente de bază, care în 17 noiembrie 2015 au fost oferite părintelui Nicolae Tănase de la parohia Valea Plopului (fondator și coordonator al Asociației ”Pro Vita” care desfășoară programe de asistență socială pentru copii orfani sau abandonați), care a susţinut la Cluj-Napoca conferința cu tema: Liniştirea tinerilor neliniştiţi organizată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români - Filiala Cluj Napoca, împreună cu Asociația Filantropică „Sfântul Onufrie” Florești.

În luna noiembrie au mai desfășurat activități: Cercul studențesc de Teatru și Dramaturgie”I. L. Caragiale ” (responsabil stud. Maria Mădălina Popescu) și Cercul studențesc de împletit metaniere (responsabil stud. Alexandra Chira).

*

Joi 19 noiembrie 2015, în cadrul Simpozionului Studenţesc Naţional Vizualia, ediţia I, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, Conf. univ. dr. Marcel Gheorghe Muntean a susţinut prelegerea: Temele picturii la începutul secolului al XX-lea. Studiu de caz.

*

De Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie 2015, PC Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca l-a însoţit pe IPS Mitropolit Andrei la Baia Mare, unde la catedrala episcopală s-au aniversat în cadrul Sfintei Liturghii cei 25 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

*

Duminică, 22 noiembrie 2015, în cadrul Sfintei Liturghii de la Catedrala Mitropolitană, s-a interpretat, în primă audiţie, de către Corul Catedralei, dirijat de părintele prof. Vasile Stanciu, Liturghia pentru cor mixt compusă de preotul compozitor Gheorghe Şoima, la 30 de ani de la trecerea sa la cele veşnice. La sfârșitul Liturghiei s-a oficiat şi o slujbă de pomenire a compozitorului, iar părintele Vasile Stanciu a evocat personalitatea celui comemorat.

*

La campania de donare de sânge iniţiată de Universitatea Babeş-Bolyai în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, Donăm împreună, UBB dă startul a luat parte un număr de peste 50 de studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în zilele de 23 şi 25 noiembrie a. c., avându-l în frunte pe Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultăţii.

*

În ziua de 25 noiembrie 2015 a avut loc suştinerea lucrării metodico-ştiinţifice pentru obţinerea gradului I didactic, specializarea Religie ortodoxă, de către prof. Boiciuc Rus Doina de la Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” din Şimleu Silvaniei, sub coordonarea unei comisii având drept preşedinte pe Pr. lect. dr. Gheorghe Şanta şi coordonator de lucrare pe Arhim. conf. univ. dr. Teofil Tia.

*

Joi, 26 noiembrie si vineri, 27 noiembrie, cunoscutul teolog Rev. Prof. univ. dr. Piero Coda, Rectorul Institutului Sophia Loppiano-Italia a susţinut la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napocadouăcursuri de Teologie sistematică legate de actualitatea operei teologice a Fericitului Augustin: Fericitul Augustin de Hipona – Preasfânta Treime şi antropologia.

*

În perioada 25-29 noiembrie 2015, cu binecuvântarea IPS Mitropolit Andrei, s-a desfăşurat simpozionul: Marea Doxologie a Sfântului Duh în teologia Sfântului Vasile cel Mare. Lucrarea Duhului Sfânt în Biserică şi creaţie. Dialog teologic între Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi Institutul Sophia Loppiano-Italia, cu cinci sesiuni: Pnevmatologia la Sfântul Vasile cel Mare, Fundamentele biblice ale Pnevmatologiei la Sfântul Vasile cel Mare, Lucrarea Duhului Sfânt în istoria mântuirii (o lectură teologică a harismelor în Biserică), Reînnoirea liturgică în Biserica Romano Catolică după Conciliul II Vatican, Roadele experienţei Duhului Sfânt în viaţa Sfinţilor şi a părinţilor duhovniceşti.

Au fost prezenţi şi au rostit scurte alocuţiuni: IPS Mitropolit Andrei, Acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop,Rev. Prof. univ. dr. Piero Coda de la Institutul Sophia Loppiano-Italia a susţinutcursul de Teologie sistematică: Fericitul Augustin de Hipona – Preasfânta Treime şi antropologia; iar din partea facultăţii noastre au conferenţiat:Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă,Despre simplitatea şi libertatea Scripturii faţă de logica imanentă la Sfântul Vasile cel Mare, Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, Marea rugăciune euharistică din Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și actualitatea ei pentru unitatea Bisericii. Un succint comentariu liturgic, Pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea, The Charismatic Revival: An Eastern Orthodox Perspective, Pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie,Harul Duhului Sfânt și faptele bune în opera teologică a Sfântului Vasile cel Mare, Pr. lect. univ. dr. Adrian Podaru, Epoca Duhului Sfânt. Diversitatea darurilor, mărturie a bogăţiei Duhului, Ierom. asist. univ. dr. Benedict Vesa, Experienţa Duhului Sfânt la Sfântul Macarie Egipteanul, Sfântul Isaac Sirul şi Sfântul Simeon Noul Teolog, Pr. lect. univ. dr. Grigore-Dinu Moş,Lucrarea Duhului Sfânt în viaţa şi învăţătura Sfântului Siluan Atonitul şi a Arhimandritului Sofronie Saharov, Drd. Cezar Login, Juan Mateos şi relevanţa studiilor sale liturgice pentru teologia orientală

Participanţii cu lucrări ai altor instituții de învățământ și cercetare au fost: Pr. conf. univ. dr. Nicolae Moşoiu (Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu), Prof. univ. dr. Ştefan Tobler (Centrul de Cercetare Ecumenică Sibiu), Pr. prof. univ. dr. Emil Jurcan (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia), Prof. dr. Giovanna Porrino, Pr. prof. dr. Alessandro Clemenzia (Loppiano), dr. Joan Patricia Back (Dublin), Lect. univ. dr. Marta-Elise Andro (Facultatea de Teologie Romano-catolică Bucureşti).

Simpozionul s-a desfăşurat ca urmare a unui acord de colaborare interinstituţională dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, reprezentată de părintele decan Vasile Stanciu şi Institutul Sophia, reprezentat de Mons. Prof. univ. dr. Piero Coda, Rectorul acestei instituţii. Recent, Institutul Sophia a acordat primul titlul de Doctor Honoris Causa Sanctităţii Sale, Bartolomeu I, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, care a cultivat o strânsă colaborare cu Chiara Lubich, fondatoarea Mişcării Focularelor.

*

În ziua de 27 noiembrie, la Catedrala greco-catolică "Schimbarea la Faţă", Corul Psalmodia Transylvanicaal Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de părintele Vasile Stanciu, a participat la cea de-a XI ediţie a festivalului coral Armonii sacre.

*

Luni, 30 noiembrie 2015, de ziua Sfântului Apostol Andrei, profesorii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca l-au felicitat la reşedinţa mitropolitană pe întâistătătorul eparhiei noastre, pe IPS Mitropolit Andrei, cu prilejul zilei onomastice.
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>