--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Decembrie 2015, nr. 12 (308), an XXVI (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12

Noiembrie 2015

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 noiembrie: Aşează, în mod solemn, în Muzeul Mitropoliei, racla cu Brâul Maicii Domnului adusă de o delegaţie de la Mitropolia de Volos din Grecia, pentru închinarea credincioşilor.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Sfânta Liturghie, rosteşte cuvântul de învăţătură, săvârşeşte slujba Parastasului pentru adormitul în Domnul, Teofil Arhiepiscopul şi rosteşte un cuvânt evocator.

În Catedrala Mitropolitană, săvârşeşte Taina Sfintei Cununii pentru tinerii Vlad Sorin şi Diana Coste. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

Participă la întâlnirea festivă cu membrii coralei Catedralei Mitropolitane.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

2 noiembrie: La Mănăstirea „Mihai Vodă” de la Turda, săvârşeşte slujba de sfinţire a noilor clopote. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

Împreună cu delegaţia din Grecia, face o vizită la sediul Facultăţii de Teologie.

3 noiembrie: În Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai”, participă la deschiderea Simpozionului Internaţional „Misiunea parohiei şi a mănăstirii într-o lume în continuă mişcare” şi la solemnitatea decernării titlului de Doctor Honoris Causa, Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Sauca, directorul Institutului Ecumenic de la Bossey, Elveţia şi secretar general asociat al Consiliului Mondial al Bisericilor. Susţine un referat în cadrul simpozionului.

În faţa Catedralei Mitropolitane, în prezenţa unui mare număr de credincioşi, săvârşeşte o slujbă de pomenire pentru tinerii decedaţi în incendiul din Bucureşti. Rosteşte un cuvânt de compasiune.

4 noiembrie: Conduce la aeroport delegaţia din Grecia ce a adus spre închinare racla cu Brâul Maicii Domnului.

Primeşte la reşedinţă pe PS Părinte Macarie, Episcopul Ortodox al Europei de Nord.

La Facultatea de Teologie, participă la festivitatea de încheiere a Simpozionul Internaţional „Misiunea parohiei şi a mănăstirii într-o lume în continuă mişcare”. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

5 noiembrie: La sediul protopopiatul Dej, prezidează conferinţa preoţească de toamnă.

În filia Muntele Săcel, a parohiei Săcel, protopopiatul Turda (paroh: Pr. Mihai Bogdan), săvârşeşte slujba punerii Pietrei de Temelie pentru o nouă biserică. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PCuv. Ierom. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PC Pr. Adrian Podaru de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.

6 noiembrie: La Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, participă la cea de-a VIII-a ediţie a Conferinţei Naţionale „Text şi discurs religios”. Rosteşte o alocuţiune.

Face o vizită la spitalul de neuro-chirurgie (slujitor: Pr. Călin Felecan).

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie, slujeşte la Acatistul Bunei Vestiri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

7 noiembrie: În Biserica „Tuturor Sfinţilor” din cartierul clujean Mănăştur (parohi: Pr. Horea Petre şi Pr. Mircea Oros), săvârşeşte Sfânta Liturghie alături de preoţii pensionari din Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Hirotoneşte întru diacon, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe tânărul Marian Ghiţă Şanta. Este însoţit de PC Diac. Petru Buta de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

În biserica Mănăstirii de la Floreşti, săvârşeşte Taina Sfântului Botez pentru pruncul Efrem, fiul părintelui Marius Pipaş, preotul din Corneşti, protopopiatul Gherla. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În biserica din Băbdiu, protopopiatul Dej, săvârşeşte Taina Sfântului Botez pentru pruncul Filip Gabriel, fiul părintelui paroh Ioan Cupşa. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

8 noiembrie(Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil): Săvârşeşte Sfânta Liturghie în parohia Băiţa, protopopiatul Gherla (paroh: Prot. Paul Isip). Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte preot şi hiroteseşte duhovnic, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe diaconul Marian Ghiţă Şanta, pe seama parohiei ucrainene din Sânicolau Mare, Vicariatul Ortodox Ucrainean, şi diacon, pe tânărul Călin Costel Imbuzan. Acordă domnului Ioan Diţ, distincţia „Crucea Transilvană”, domnului Ioan Taloş, Ordinul „Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni”, iar domnului Cristian Rus, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Săvârşeşte slujba de binecuvântare a noii case parohiale. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză. Hiroteseşte întru duhovnic pe părintele Cristian Timar, de la Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Apostol Bartolomeu”, din carterul clujean Mănăştur.

9 noiembrie(Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina): Cu prilejul hramului, săvârşeşte Sfânta Liturghie în parohia „Sfântul Nectarie” din Dej (paroh: Prot. Ioan Buftea). Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot pe diaconul Călin Costel Imbuzan, pe seama parohiei Mititei, protopopiatul Năsăud.Hiroteseşte întru iconom pe părintele misionar al protopopiatului Dej, Cristian Marţian. Este însoţit de PCuv. Arhim. Sosipatru Pitulias şi PCuv. Arhim. Grigorie Maja, din Mitropolia de Veria, Grecia.

În biserica Mănăstirii Nicula, săvârşeşte slujba de înmormântare pentru adormitul întru Domnul, Iosif Berindeiu. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

10 noiembrie: La Facultatea de Construcţii Căi Ferate, din cadrul Universităţii Tehnice de Construcții din Bucureşti, i se acordă titlul de Doctor Honoris Causa. Susţine o alocuţiune.

La Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, se întâlneşte cu Preafericitul Părinte Daniel.

11 noiembrie(Sfântul Mare Mucenic Mina): Cu prilejul hramului, în biserica din cartierul clujean „Bună Ziua” (paroh: Pr. Dumitru Bărbos), asistă la Sfânta Liturghie şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie, slujeşte Acatistul Mântuitorului şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

12 noiembrie(Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni): Cu prilejul hramului, la mănăstirea de la Bichigiu, protopopiatul Năsăud, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură.

În vârful dealului ce străjuieşte satul Bichigiu (paroh: Pr. Gavrilă Tudor Zinveliu), săvârşeşte slujba de sfinţire a unei Troiţe. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În biserica din Sântioana, protopopiatul Bistriţa, săvârşeşte Taina Sfântului Botez pentru pruncul Ştefan Ioan, fiul părintelui paroh Teodor Vântu. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

În sala de şedinţe din sediul protopopiatului Bistriţa, participă la lansarea filmului documentar „De la pământ la Cer”, închinat Sfântului Martir Atanasie Todoran din Bichigiu, realizat de domnul Ciprian Moldovan. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

13noiembrie(Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur): Cu prilejul hramului, în Biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur” din cartierul clujean Mănăştur (paroh: Pr. Marian Bogdan), asistă la Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură.

În Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, asistă la Vecernie, slujeşte Acatistul Bunei Vestiri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

14 noiembrie: În biserica din Topa Mică, filie a parohiei Mihăieşti, protopopiatul Huedin, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte un cuvânt de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom pe părintele paroh Ioan Paşca.

În faţa bisericii din Topa Mică, săvârşeşte slujba de sfinţire a unei Troiţe, replică a Crucii de la mormântul poetului Ioan Alexandru de la Mănăstirea Nicula. Rosteşte un cuvânt evocator.

În biserica din Topa Mică, prezidează conferinţa de toamnă a preoţilor din protopopiatul Huedin. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PC Pr. Prof. Adrian Podaru, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă.

În biserica din Coruşu, protopopiatul Cluj I, săvârşeşte Taina Sfântului Botez pentru pruncul Casian Andrei, fiul părintelui paroh, Vasile Alexandru Ciceu. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În Biserica „Tuturor Sfinţilor” din cartierul clujean Mănăştur (parohi: Pr. Horea Petre şi Pr. Mircea Oros), săvârşeşte Taina Sfântului Botez pentru pruncul Mihnea Vasile, fiul părintelui Vasile Marius Abrudan, de la parohia Bobâlna, protopopiatul Dej. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

15 noiembrie: În Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Turda, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură, cu prilejul împlinirii a 80 ani de la sfinţirea Sfântului Locaş. Participă la lansarea monografiei bisericii. Primeşte, din partea Primăriei şi a Consiliului Local, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Turda. Acordă părintelui Gheorghe Gotea, de la parohia Turda I, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” şi hiroteseşte întru iconom stavrofor pe părintele Grigorie Marchiş, de la parohia Turda III. Este însoţit de PC Diac. Dan Văscu, directorul tehnic al postului de radio „Renaşterea”.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

16 noiembrie: În Catedrala Mitropolitană din Sibiu, slujeşte la slujba de înmormântare a Arhid. Prof. Univ. Dr. Constantin Voicu. Rosteşte un cuvânt de mângâiere. Este însoţit de PCuv. Ierom. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

17noiembrie: La „Casa Argintarului” din Bistriţa, participă la Seminarul de istorie intitulat „Petru Rareş şi bistriţenii”. Rosteşte o alocuţiune. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

18 noiembrie: În capela cimitirului din Dej, săvârşeşte o slujbă funebră la căpătâiul adormitului întru Domnul, Florin Gabriel Benea. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

19 noiembrie: Face o vizită pastorală în parohiile Pădureni (paroh: Pr. Simion Cristurean) şi Feiurdeni (paroh: Pr. Ioan Cherhaţ). Este însoţit de PC Pr. Dan Hognogi, protopopul de Cluj I.

La sediul Prefecturii din Cluj-Napoca, participă la festivitatea de premiere a foştilor rectori ai universităţilor clujene. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

În biserica din Floreşti, protopopiatul Năsăud (paroh: Pr. Ioan Creţa), săvârşeşte slujba înmormântării părintelui Ioan Bălăi. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

În parohia Giula, protopopiatul Cluj I, săvârşeşte slujba de binecuvântare a lucrărilor de renovare a casei parohiale. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Hiroteseşte întru sachelar pe părintele paroh, Ioan Marius Gherghel.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie şi rosteşte un cuvânt de învăţătură în cadrul serilor duhovniceşti organizate de ASCOR Cluj.

20 noiembrie: Face o vizită la Paraclisul „Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina” din incinta Gimnaziului Ortodox. Este însoţit de PC Pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie, slujeşte Acatistul Bunei Vestiri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

21 noiembrie(Intrarea în Biserică a Maicii Domnului): În Catedrala Episcopală din Baia Mare, împreună cu PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului şi PS Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, săvârşeşte Sfânta Liturghie cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Cu acest prilej, îl felicită pe ÎPS Arhiepiscop Iustinian. Este însoţit de PC Pr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca.

22 noiembrie: Săvârşeşte slujba de resfinţire a bisericii din localitatea Corneşti, protopopiatul Turda. Slujeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom stavrofor pe părintele paroh Iuliu Bocan. Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză. Hiroteseşte întru duhovnic, pe părintele Călin Costel Imbuzan de la parohia Mititei, protopopiatul Năsăud.

23 noiembrie: Primeşte la reşedinţă pe PCuv. Ierom. Rafail Noica.

24 noiembrie: În biserica Mănăstirii Nuşeni, protopopiatul Beclean, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte un cuvânt de învăţătură. Prezidează sinaxa monahală cu stareţii, stareţele şi duhovnicii de la mănăstirile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

Face o vizită în parohia Coldău, protopopiatul Beclean.

Face o vizită la sediul protopopiatului Beclean, în vederea rezolvării unor probleme administrative. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

25 noiembrie(Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina): Săvârşeşte slujba de sfinţire a Paraclisului „Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina” din incinta Gimnaziului Ortodox din Cluj-Napoca. Slujeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Acordă părintelui Alexa Chira, cel care a construit locaşul de închinare, distincţia „Crucea Arhiepiscopală”. Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PCuv. Ierom. Benedict Vesa, secretarul eparhial.

26 noiembrie: La Centrul Eparhial din Deva, co-prezidează şedinţa de lucru a celor două Sinoade Mitropolitane din Transilvania. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

27noiembrie: În sala de şedinţe a Centrului Eparhial, prezidează comisia de examinare a candidaţilor participanţi la concursul pentru ocuparea posturilor de preoţi la parohiile Ceaba (protopopiatul Gherla) şi Vişagu (protopopiatul Huedin).

În Cimitirul Central din Cluj-Napoca, săvârşeşte slujba de înmormântare pentru adormita întru Domnul, Doina Maria Zamfirescu, descendentă din neamul Episcopului Nicolae Ivan. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie, slujeşte Acatistul Bunei Vestiri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

28noiembrie: În parohia Câmpeneşti, protopopiatul Cluj I (paroh: Pr. Dorin Pargea), săvârşeşte slujba Punerii Pietrei de Temelie pentru o nouă biserică. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În Aula Magna a Universităţii „Babeş Bolyai”, participă la solemnitatea decernării titlului de Profesor Honoris Causa, domnului ministru Vasile Dâncu.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie.

Participă la emisiunea „Realitatea Românească” de la Realitatea TV, moderată de Octavian Hoandră.

29 noiembrie: În Biserica „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Cons. Cristian Baciu şi Pr. Ioan Jeler),cu prilejul împlinirii a 220 ani de la construcţia acesteia, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot pe diaconul Adrian Medan, pe seama Bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt” din carterul clujean Grigorescu şi diacon, pe tânărul Adrian Grigoreanu. Acordă domnului Titus Nicoară, Ordinul „Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni”.

Oficiază slujba de sfinţire a plăcii comemorative amplasată cu acest prilej.

Săvârşeşte slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la biroul parohial. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

Primeşte la reşedinţă grupul de colindători ai ASCOR Baia Mare. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

30 noiembrie(Sfântul Apostol Andrei): În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot pe diaconul Adrian Grigoreanu, pe seama parohiei Ceaba, protopopiatul Gherla şi diacon, pe tânărul Ioan Vasile Apostol.

Primeşte la reşedinţă, autorităţi locale, judeţene şi centrale, civile şi militare, preoţi şi credincioşi, veniţi să-l felicite cu prilejul zilei onomastice.
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>