--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Decembrie 2015, nr. 12 (308), an XXVI (serie nouă)
Filocalia - supliment
--- pagina: 13

Activităţi desfăşurate de ASCOR Cluj-Napoca în timpul Postului Naşterii Domnului Hristos

de Iulia Anamaria Mureşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Perioada postului Nașterii Domnului Hristos este una deosebită, fiind împodobită cu mult entuziasm în așteptarea venirii Mirelui, a întrupării Cuvântului, Cel Ce ne izbăvește din durerile noastre de toate zilele și mai cu seamă din cele veșnice. Acest entuziasm este exteriorizat prin multitudinea de activități pe care Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Cluj-Napoca, le organizează în acest răstimp. Activitățile sunt multe și diverse.

Sfințirea căminelor, repetiții de colinde, concerte și pelerinaje

La finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, a avut loc binecuvântarea căminelor. În cadrul acestei activități, Părintele Ciprian Negreanu, împreună cu alți preoți care au făcut parte din ASCOR Cluj, au mers în căminele din campusurile universitare clujene pentru a stropi cu agheasmă camerele unde sunt cazați tinerii. Această lucrare este ocazionată atât de începutul anului universitar, dar și de începutul Postului Nașterii Domnului. Preoții au fost însoțiți de studenți ascoriști și nu numai, care au intonat imnul Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta; biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău. De asemenea, aceștia au împărțit iconițe și gânduri bune tuturor tinerilor care i-au primit.

Tot la finalul lunii noiembrie, a avut loc spectacolul de cântece de cătănie Pune Doamne pace-n ţară!. Tinerii au încercat să realizeze o oglindire a vremilor răpuse de durerea chemării la lupta cu aproapele, să înfățișeze amintirile suspinate ale celor plecaţi departe în cătănie, teama de despărţire dar şi nădejdea nebună a întoarcerii. Toate acestea, dar şi multe alte astfel de tablouri au fost zugrăvite de tinerii din Ceata Sântului Ioan Valahul, care au jucat rolul celor plecaţi, dar şi al celor rămaşi acasă. Evenimentul a fost premergător Marii Uniri serbate în 1 decembrie şi a venit într-un moment în care pare că pacea în lume se şubrezeşte tot mai mult.

Încă din prima săptămână a postului, au început repetițiile de colinde, la care au participat un număr mare de studenți, dar și de tineri absolvenți, dornici să învețe colinde tradiționale, ca mai apoi să-i bucure cu ele pe cei aflați în spitale, azile și închisori.

Colindele au răsunat și pe scena Sălii Auditorium Maximum, în cadrul concertului intitulat Veselește-te, Domn bunu’!, eveniment la care a participat Ceata Sfântului Ioan Valahul, alcătuită din membri ASCOR și membri ai comunității Bisericii Studenților, dar şi Liga Studenţilor din Cluj.

Pe parcursul lunii decembrie vor mai fi organizate pelerinajul pe jos la mormântul Părintelui Arsenie Boca, ce va avea loc pe data de 12 decembrie, precum și pelerinajul de colinde, ce va avea loc în perioada 19-21 decembrie, la mănăstirile din Dobrogea, unde tinerii vor mai avea ocazia să colinde.

Serile duhovnicești – prilej de întărire în credința ortodoxă

Serile duhovnicești s-au desfășurat după buna tradiție pe care ASCOR Cluj-Napoca o perpetuează an de an.

În prima săptămână a postului, au ținut cuvânt Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț și Părintele Teofil Roman, de la Catedrala Metropolitană din Cluj-Napoca. Tema conferinței a fost Hristos este pacea noastră.

În cea de-a doua săptămână, invitat a fost Ieromonahul Ioan Bute de la Mănăstirea cu hramul Sfântul Ioan Casian din Dobrogea, care a vorbit despre Frumusețea care va salva lumea, dar și despre controversatul subiect ce ține de teoria evoluționistă.

De asemenea, tot în prima jumătatea a postului, ASCOR Cluj-Napoca, împreună cu Asociația Filantropică „Sfântul Onufrie” a organizat conferința cu tema Liniştirea tinerilor neliniştiţi, susţinută de Părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului.

O întâlnire mai deosebită a fost cea cu Părintele Damaschin de la Mănăstirea Grigoriu din Muntele Athos. Aflat în România, Părintele Damaschin a ținut un cuvânt și pentru tinerii din Cluj-Napoca. În cadrul conferinței, monahul din Muntele Athos a vorbit despre marii părinți athoniți pe care i-a cunoscut, despre virtuțile și nevoințele lor, dar și despre marii duhovnici români, precum Părintele Ilie Cleopa, Părintele Arsenie Boca. Pe parcursul întâlnirii, Părintele Damaschin a vorbit doar în limba română, limbă pe care a învățat-o singur, pentru ca pe parcursul vieții să traducă în greacă multe cărți de ale Părinților Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Arsenie Boca, Dometie Manolache, Arsenie Papcioc, Petroniu Tănase și Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Întâlnirea a fost un prilej de bucurie și de cunoaștere a unui monah care, pe lângă faptul că este un cărturar și traducător de cărți, mai are și o impresionantă misiune ortodoxă apostolică pe care o desfășoară în Africa, în țări precum Congo, Burundi sau Rwanda. De mai bine de douăzeci de ani, desfășoară o intensă activitate de catehizare, traducând cărţi duhovniceşti şi de cult din greacă în swahili, ridică biserici, şcoli sau spitale, botează mii de localnici, cercetează pe cei din închisori, pe bolnavi şi săraci.

Alți invitați pe care clujenii îi vor putea asculta în cadrul serilor duhovnicești sunt Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord și Părintele Constantin Necula de la Sibiu. Temele abordate de distinșii invitați vor fi diferite, dar toate cu o mare încărcătură duhovnicească și putere de a-i întări pe cei care au nevoie de un reper și de modele de slujitori ai Bisericii.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>