--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Noiembrie 2015, nr. 11 (307), an XXVI (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 8

Activităţi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă octombrie 2015

de Dacian But-Căpuşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Miercuri, 7 octombrie 2015, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, a avut loc etapa mitropolitană a Concursului național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”, ediţia a VIII-a. Din juriul care a evaluat prestația celor două coruri a făcut parte părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și prof. univ. dr. Ciprian Para de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului va fi reprezentată la faza națională a concursului ce va avea loc la Patriarhia Română, pe 27 octombrie a. c. de corul Mănăstirii Piatra Fântânele.

*

Joi, 8 octombrie 2015, în Aula Episcop Nicolae Ivan a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca s-a desfășurat, cu participarea ÎPS Sale Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, precedată de un Te-Deum, săvârşit în paraclisul insitituţiei, cu hramul „Sf. Nicolae”, conferința preoțească de toamnă 2015, la care au luat parte clericii din Protoieriile Cluj I și Cluj II. Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Podaru a susținut comunicarea: Sfântul Ioan Gură de Aur, misionarul credibil.

*

Joi, 8 octombrie 2015, la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Vicar Patriarhal Varlaam Ploieşteanul, a avut loc evaluarea lucrărilor de la secţiunea compoziţie muzicală din cadrul Concursului național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”. Din comisia de evaluare a partiturilor a făcut parte părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

*

Vineri, 9 octombrie 2015 în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, a treia ediţie, Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a lansat trei volume. Despre cartea Întoarecea spre răsărit. Filosofi contemporani și credința creștină veche, de Rico Vitz, au vorbit prof. univ. dr. Vasile Sebastian Dâncu și lect. univ. dr. Nicolae Turcan, iar despre volumul lui Bernard Le Caro, Sfântul Ioan de Shanghai (1896-1966) și vremea sa, a vorbit pr. lect. univ. dr. Ioan Bizău, ultimii doi cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

*

Marți, 13 octombrie 2015, la Casa de Cultură a Studenţilor, sub egida Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi a Organizaţiei Creştine „Agape. Preţuim Familia”, a avut loc conferinţa: Când și cu cine ne căsătorim. Ce ne spune Biblia? susţinută de Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Evenimentul a fost întregit de un recital de pricesne, susținut de cunoscutul tenor Costel Busuioc.

*

Joi, 15 octombrie 2015, Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană a fost prezent la ședința lunară a preoţilor din Protopopiatul Ortodox Dej şi a susţinut conferinţa cu titlul: Biblia și misiunea preotului, astăzi.

*

Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Podaru a susținut comunicarea: Sfântul Ioan Gură de Aur, misionarul credibil în cadrul conferințelor preoțeşti de toamnă 2015 prezidate de către ÎPS Sa Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului: luni, 12 octombrie 2015 la Protopopiatul Gherla, luni, 19 octombrie 2015 la Protopopiatul Turda, iar joi 22 octombrie 2015 la Protopopiatul Beclean.

*

Marţi, 20 octombrie 2015, Cercul studenţesc „Baladă pentru Basarabia” din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (responsabil stud. Vitalie Ciobanu) a organizat o seară dedicată poetului Grigore Vieru, sub egida: Dacă n-ar fi iubirea, m-aş teme de viaţă.

*

Joi 22 octombrie 2015 Cercul de film artistic al Facultăţii (responsabil stud. Leon Drăgan) a organizat vizionarea filmului: Do You Belive?

*

Între 20-23 octombrie, 2015, PC Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susţinut la Bruxelles în cadrul Sesiunii de evaluare şi comunicări a Centrului cultural "Dumitru Stăniloae", având ca temă generală Misionari sau DEmisionari, prelegerea inaugurală intitulată: Înspre o teologie a muzicii la Nikolas Lossky şi Dumitru Stăniloae. Au mai susţinut comunicări ştiinţifice PC Pr. Prof. Univ. Dr. Daniel Benga, PC Pr. Prof. Univ. Dr. Mihai Săsăujan şi PC Pr. Lect. Univ. Dr. Vasile Gavrilă, toţi de la Facultatea de Teologie "Justinian Patriarhul" din Bucureşti.Centrul este coordonat şi susţinut prin implicarea directă a PC Pr. Conf. Univ. Dr. Vlaicu Dorin Patriciu.

*

Institutul Teologic Universitar "Sophia" din Loppiano-Florenţa, a acordat titlul de Doctor Honoris Causa Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului în ziua de 26 octombrie a. c. Din partea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, având binecuvântarea ÎPS Mitropolit Andrei, a participat la eveniment o delegaţie din care au făcut parte PC Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, PC Pr. Prof. univ. Dr. Ioan Chirilă şi PC Lect. Univ. Dr. Cristian Sonea. Sanctitatea Sa, Bartolomeu I a primit Medalia de argint din partea Universităţii "Babeş-Bolyai", iar delegaţia din România a transmis din partea ÎPS Mitropolit Andrei salutul ÎPS Sale, dar şi invitaţia verbală de a reveni la Cluj-Napoca, la Facultatea de Teologie Ortodoxă, care în urmă cu mai bine de 10 ani i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Sanctitatea Sa Bartolomeu I a primit cu bucurie invitaţia şi şi-a amintit cu drag de momentele petrecute la Cluj-Napoca.

Amintim faptul că în perioada 26-29 noiembrie se va desfăşura un Simpozion organizat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca în colaborare cu Institutul "Sophia" din Loppiano-Florenţa şi cu Institutul de Studii Ecumenice de la Sibiu, cu tema: Lucrarea Duhului Sfânt în Biserică după Sfântul Vasile cel Mare. La acest simpozion vor participa profesori ai celor trei instituţii de învăţământ teologic academic.

*

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova a organizat în yilele de 28 și 29 octombrie 2015 Simpozionul: Lumina şi semnificaţiile ei în teologia şi spiritualitatea ortodoxă. Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a fost reprezentată de Pr. lect. univ. dr. Grigore-Dinu Moş și lect. univ. dr. Nicolae Turcan, care au prezentat referate.
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>