--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Octombrie 2015, nr. 10 (306), an XXVI (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 4

O capitală pentru viitorul Ortodoxiei europene

de Pr. Bogdan Ivanov
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Printre evenimentele de referinţă care au animat Clujul în anul în care a purtat titlul de Capitală Europeană a tineretului s-a numărat şi Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa, un eveniment proaspăt şi dătător de ton, care a avut loc între 4 şi 7 septembrie 2015. Evenimentul a fost gândit şi s-a desfăşurat ca o premieră pentru întreaga lume Ortodoxă, care a avut astfel oportunitatea de a-şi afirma deschiderea ei universală şi ecumenică. La această întâlnire au participat peste 6100 de tineri ortodocşi din ţară, din Republica Moldova şi din diaspora românească, precum şi tineri ortodocși din alte ţări: Turcia, Rusia, Grecia, Ucraina, Georgia, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Polonia, Cehia şi Slovacia, Finlanda, Albania şi Cipru, Iordania şi Siria.

Evenimentul a avut o deschidere panortodoxă şi europeană, prin larga participare internaţională, dar şi prin faptul că el s-a dorit a fi dătător de ton nu doar în Biserica noastră, ci în întreaga lume ortodoxă. Pentru a sublinia aceste valori, tema Întâlnirii a fost „Tinerii ortodocşi împreună pentru viitorul Europei”, dând astfel evenimentului o dimensiune europeană. Prin această Întâlnire, Biserica a arătat că poate fi proaspătă şi vie, că îi poate aduna pe tineri împreună pentru a-i provoca să se gândească mai mult la lumea în care vor dori să trăiască. Nu a fost un exerciţiu de forţă, ci unul de curaj, care arată că instituţia fondată de Domnul Însuşi se poate deschide spre cei care caută răspunsuri, spre tinerii care formează nucleul viu al cetăţenilor împărăţiei cereşti. În relaţie cu tinerii, Biserica a arătat multă deschidere şi smerenie, confirmându-le tinerilor că nu puterea, ci slujirea aproapelui este calea prin care ei pot schimba lumea.

O miză importantă a acestei Întâlniri a fost asumarea ei la cel mai înalt nivel al Bisericii, prin prezenţa Preafericitului Patriarh Daniel, alături de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, în calitate de gazdă a evenimentului, dar şi a celorlalţi episcopi prezenţi, din ţară sau din străinătate. Acest lucru a arătat că tinerii sunt partenerii de misiune ai Bisericii şi pot aduce multă energie în această lucrare de propovăduire a Evangheliei.

Deschiderea oficială

Întâlnirea a fost deschisă festiv vineri, 4 septembrie, de la ora 18.30, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, gazda evenimentului, a IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, a IPS Justinian Arhiepiscop de Elista, Rusia, a PS Qais, Episcop de Erzurum, Iordania, a PS Iona, Episcop de Obukhovo, Ucraina, a PS Petroniu, Episcopul Sălajului, a PS Macarie, Episcopul Românilor din Europa de Nord şi a PS Justin, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Alături de ierarhii prezenţi au fost şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, oameni din lumea academică, dar şi credincioşii clujeni care s-au alăturat participanţilor în această sărbătoare a tinereţii. Ierarhii şi invitaţii au adresat tinerilor mesaje în care şi-au exprimat speranţa că prezenţa lor la Cluj este un semnal de încredere într-un viitor creştin al Europei, ancorat în principiile Evangheliei şi ale bunei convieţuiri.

Un moment de mare impact al primei seri a fost cântarea Imnului Întâlnirii de către Ilinca Băcilă, dar şi plantarea Copacului tinereţii, ca un simbol viu al acestui eveniment, însoţit de salutul „Hristos în mijlocul nostru!”, rostit de fiecare delegaţie în limba lui, la care mulţimea de tineri a răspuns entuziast: „Este şi va fi!”. Acest veritabil dialog al bucuriei a reprezentat esenţa întregii Întâlniri, care a stat sub semnul entuziasmului descoperirii lui Hristos în tinereţea şi în aspiraţiile celor prezenţi. După rugăciunea de seară, care a încheiat momentul festiv, Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale a rostit pentru tinerii prezenţi o meditaţie. Seara a prelungit atmosfera de bucurie a tinerilor şi s-a încheiat printr-un concert susţinut de celebra formaţie Holograf, pe scena din piaţa Unirii, primit de public cu multă emulaţie şi euforie.

În această întâlnire, atât Biserica, dar mai ales tinerii au fost foarte credibili, prin faptul că au arătat că poţi să te rogi şi să asculţi mai apoi un concert de muzică pop, că poţi să te bucuri fără să faci excese, dar mai ales că poţi interacţiona sincer cu o lume care te priveşte cu simpatie, fără a fi agresiv. Prezenţa ierarhilor la concerte, în mijlocul tinerilor, în sălile de dezbateri sau în sălile de spectacole a redus substanţial distanţa artificial creată între păstori şi tinerii păstoriţi.

Ziua de sâmbătă

A doua zi, sâmbătă, 5 septembrie a început cu rugăciunea de dimineaţa în faţa Catedralei, la finalul căreia Episcopul Macarie al Europei de Nord le-a rostit tinerilor o meditaţie. Apoi, prima parte a zilei fost dedicată interacţiunilor şi dezbaterilor coordonate, organizate pe grupuri mici în liceele centrale din Cluj. Tema acestor dezbateri a fost „Tinerii şi familia în lumina valorilor creştine” şi a grupat în jurul ei subiecte precum: viaţă, relaţii interpersonale, căsătorie, familie, în încercarea de a oferi tinerilor răspunsuri la marile lor frământări. Aceste dialoguri, care au încurajat cunoaşterea reciprocă a tinerilor, au fost coordonate de profesorii de religie din Cluj, care au participat ca voluntari la acest eveniment. După amiază tinerii au putut să descopere comorile oraşului şi să viziteze muzeele, bisericile istorice, Grădina Botanică sau Cetăţuia şi să descopere modelul clujean de conviţuire, care reprezintă în mic o imagine a Europei. Lecţia de bună cuviinţă a fost pentru noi toţi o carte de vizită, care ne arată că un oraş devine capitală mai ales prin atitudinea celor care îl locuiesc sau îl vizitează. Imaginea zecilor de grupuri, însoţite de preoţi şi voluntari care au animat patru zile Clujul, va rămâne sub semnul unei invazii pozitive a tinerilor, dornici de a descoperi comorile unei lumi necunoscute pentru ei, dar şi de a împărtăşi tuturor bucuria acestor mici revelaţii. Tinerii s-au putut bucura şi de spectacolul de teatru oferit de grupe de tineri amatori în sala de spectacole a Cercului Militar sau de concertul tinerilor chitarişti amatori din Piaţa Unirii sau de atelierele de rucodelie organizate de voluntarii ASCOR în piaţa Catedralei.

Seara l-a avut ca invitat special pe părintele Arhimandrit Zaharia Zaharou de la Essex, care a susţinut în Sala Polivalentă din Cluj conferinţa „Relaţiile interpersonale în lumina relaţiei noastre cu Dumnezeu”, în prezenţa PF Patriarh Daniel, a IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei şi a celorlalţi ierarhi prezenţi. Nutrit din filonul duhovnicesc al părintelui Sofronie Saharov, părintele Zaharia le-a vorbit tinerilor despre înţelepciunea cu care aceştia trebuie să îşi construiască universul propriilor lor relaţii, pornind de la modelul suprem al iubirii Sfintei Treimi. La finalul conferinţei, Părintele Patriarh Daniel i-a acordat Părintelui Zaharia Crucea Patriarhală.

Duminica, ziua festivă a Întâlnirii

Duminica a fost ziua festivă a Întâlnirii, care a probat din plin entuziasmul şi credinţa celor şase mii de tineri care au participat la Liturghia oficiată pe altarul din faţa Catedralei Mitropolitane, pe ploaie, dar uniţi în bucuria de a fi împreună. La Sfânta Liturghie, Părintele Patriarh Daniel le-a tâlcuit tinerilor şi credincioşilor prezenţi pilda Nunţii fiului de împărat, vorbindu-le despre necesitatea îmbrăcării sufletului în fapte bune pentru a putea fi vrednici de bunătatea şi generozitatea lui Dumnezeu. La Sfârşitul Sfintei Liturghii, Patriarhul Daniel a oferit rectorului Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, Acad. Prof. Univ Dr. Ioan Aurel Pop, Domnului Emil Boc, primarul municipiului Cluj, preşedintelui Consiliului Judeţean, dar şi ierarhilor prezenţi Medalia şi Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur”, în semn de apreciere pentru implicarea lor în organizarea acestui eveniment. După amiaza zilei a fost rezervată tradiţiilor, dar şi jocurilor interactive, organizate în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”. Tinerii i-au putut asculta pe Dumitru Fărcaş, pe Vasile Soporan din Frata, pe Teodora și Lenuța Purja, pe Cristian Pomohaci, pe Gavril şi Mihai Vârva, într-un foarte antrenant recital de muzică populară, acompaniaţi de Membrii Orchestrei Profesioniste “Cununa Transilvană” şi s-au putut bucura de prestaţia plină de virtuozitate a ansamblului folcloric „Mugurelul” al Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, care a prezentat mai multe jocuri populare tradiţionale.

Momentul culminant al acestei zile, dar şi al Întâlnirii a fost Procesiunea Tinereţii, care a pornit din Parcul Mare spre Catedrala Mitropolitană şi în care cele 55 de grupuri participante au dat mărturie despre solidaritatea credinţei şi despre puterea pe care o are tinereţea în a schimba lumea. Procesiunea a fost întâmpinată în faţa Catedralei de Părintele Patriarh, de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei şi de ceilalţi ierarhi, care i-au binecuvântat pe tineri şi care s-au rugat împreună cu ei pentru un viitor şi pentru pace în Europa şi în lume. După rugăciune, meditaţia a fost rostită de PS Justin Sigheteanul.

Seara a oferit tinerilor bucuria unui concert de muzică folk susţinut pe scena mare din Piaţa Unirii de Ducu Bertzi, Magda Puskas şi Florin Săsărman, înfrumuseţat prin lansare de către participanţi a peste 280 de lampioane. Ca un semn al iubirii părinteşti, dar şi al bucuriei de a avea atâţia oaspeţi tineri, prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei şi cuvintele rostite la acest concert au arătat că muzica rămâne mesajul universal al iubirii, prieteniei şi bucuriei. Părintele Mitropolit le-a adresat tinerilor un îndemn la simplitate şi bucurie.

Festivitatea de încheiere

Desfăşurată sub semnul evenimentului, Întâlnirea s-a bucurat şi de un moment final, foarte complex şi emoţionant care s-a desfăşurat în dimineaţa zilei de luni, 7 septembrie 2015 pe arena Sălii Sporturilor „Horia Demian” din Cluj. Gândit ca un bilanţ al celor patru zile petrecute de tineri în Cluj, dar şi ca o ultimă bucurie de a fi împreună, festivitatea de închidere a arătat că un astfel de eveniment este o sărbătoare a Bisericii şi oferă motive reale de speranţă că în tineretul creştin de astăzi găsim destulă sănătate sufletească pentru a avea un viitor senin al lumii în care trăim. Părintele Patriarh Daniel a adresat tinerilor mesajul de fi misionari în lume prin prezenţa şi prin entuziasmul lor şi de a inspira şi altor tineri bucuria credinţei. După ultimul salut al delegaţiilor străine şi din ţară care au fost prezente la Cluj, ceremonia de predare a ştafetei de la Cluj la Bucureşti pentru viitoarea Întâlnire a tinerilor ortodocşi a fost momentul culminant al acestei festivităţi. Prin darurile simbolice pe care organizatorii clujeni ai Întâlnirii le-au dat membrilor delegaţiei Arhiepiscopiei Bucureştilor, dar şi prin entuziasmul miilor de tineri care au umplut la refuz gradenele Sălii Sporturilor s-a arătat că există un mare orizont de aşteptare pentru astfel de evenimente, ce merită tot efortul pentru a fi împlinit. Festivitatea de încheiere s-a terminat prin rugăciunea de călătorie şi binecuvântarea finală, rostite de Părintele Mitropolit Andrei.

Prin prezenţele străine, prin înalţii oaspeţi care au stat patru zile împreună cu aceşti tineri, evenimentul a arătat clar că la Cluj am avut o capitală a ortodoxiei tinere europene. Biserica Ortodoxă Română a câştigat în rândul tinerilor nu doar un capital de imagine, ci, în primul rând unul de încredere, pe care trebuie să îl fructifice în anii care vor urma. Ce încearcă să facă Biserica în lume, prin slujitorii ei, pot face tinerii cu mult mai multă uşurinţă şi credibilitate în generaţia lor. Rămâne doar să cultivăm acest capital de entuziasm şi să menţinem deschise canalele spre lume. Ar fi păcat ca toate aceste lucruri bune să nu continue sub alte forme şi la alte niveluri şi în anii care urmează, pentru că oraşul Cluj, prin populaţia lui tânără şi studioasă, este o capitală a tineretului în fiecare an. Dacă am reuşit să respirăm un aer european, ar fi păcat să ne reîntoarcem la aerul moale şi banal al unui oraş de provincie.

Clujul s-a dovedit ospitalier şi bine articulat, cu biserici pline de istorie, cu parcuri şi grădini frumoase, cu instituţii culturale de referinţă, dar şi cu o infrastructură demnă de o capitală europeană. Acest lucru ne confirmă nouă, celor care îi respirăm zilnic aerul, că avem un oraş care trebuie să iradieze tinereţe şi mai ales civilitate şi bun simţ cotidian.

Acestea sunt valorile pe care putem clădi o capitală, dar, ca orice citadelă, ea porneşte din suflet. Şi Clujul s-a umplut de mult suflet tânăr în acest an.
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>