--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Octombrie 2015, nr. 10 (306), an XXVI (serie nouă)
Actualitate
--- pagina: 6

Deschiderea anului universitar 2015-2016 la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de Dacian But-Căpuşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Luni, 28 septembrie 2015, a fost deschis în mod festiv anul academic 2015-2016 la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Studenţii au participat la Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, săvârşite în capela cu hramul “Sf. Ierarh Nicolae” a Campusului Teologic „Nicolae Ivan” de un sobor de preoţi din care au făcut parte membri ai corpului profesoral al instituţiei, în frunte cu ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Ierarhul nostru i-a îndemnat pe profesori și studenți să aibă o viața duhovnicească aleasă pentru a putea fi pildă celorlalți: „În școlile teologice frământarea de a-L cunoaște pe Dumnezeu e principală, de a cunoaște rolul întregii existențe. Această cunoaștere n-o pot avea decât oamenii cu inimă curată. Oricât de multe descoperiri ar face știința, ele sunt bune. Oricât de mult ar filosofa filosofii, e interesant, dar cunoașterea perfectă e cea la care aspirați voi. Și atunci vă dați seama cât de important e ca să fi un om duhovnicesc, om cu viață curată, ca să-L poți cunoaște pe Dumnezeu. Să ai tu, înainte de toate, bucurie lăuntrică și apoi s-o poți comunica și altora. Străduiți-vă să aveți o viață spirituală aleasă, o inimă curată, pentru că atunci o să-L cunoașteți pe Dumnezeu”, a afirmat Mitropolitul Clujului.

La rândul său, părintele decan Vasile Stanciu, i-a rugat pe studenți să apeleze la toate mijloacele academice pentru a fi cât mai buni în ceea ce se pregătesc pentru viitor:

„Studenții noștri au venit aici majoritatea pentru a deveni preoți, profesori de religie, asistenți sociali sau artiști, dar cel mai important lucru este că nu preoția ne mântuiește, nici profesoratul în religie, nici chiar slujba pe care o facem ca asistenți sociali sau pictând icoane. Dar, dacă ajungem la desăvârșirea științei mântuirii sufletului, cred că ne-am atins cu toții scopul pentru care am venit aici. Nu ne îndoim că studenții noștri vor apela și la filozofie și la științele exacte, dar mai cu seamă, pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu, vor apela la instrumentele noastre, academice”.

Prelegerea inaugurală a fost susţinută, în Aula Magna „Episcop Nicolae Ivan”, de către dl. conf. univ. dr. Radu Preda, preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc având tema: “Totalitarismul în memoria istorică şi spirituală. Consideraţii social-teologice”.

Apoi studenții s-au întâlnit cu tutorii de an.

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca intră în al 26-lea an universitar de la renaşterea învăţământului teologic ortodox universitar la Cluj, cu 436 de studenţi la nivel licenţă, la cele patru specializări acreditate: Teologie pastorală, Teologie didactică, Teologie asistenţă socială şi Artă sacră şi 161 de studenţi la nivel master, la cele şase specializări acreditate: Doctrină şi hermeneutică creştin ortodoxă Ortodoxie românească şi viaţă liturgică Pastoraţie şi duhovnicie Artă Sacră. Conservarea, restaurarea si crearea bunurilor culturale,Bioetică – Morală, etică şi deontologie, Consiliere pastorală şi asistenţă psihosocială.

În cadrul facultăţii funcţionează, începând cu anul 1995 Şcoala doctorală de Teologie “Isidor Todoran” în cadrul căreia sunt afiliaţi 10 conducători de doctorat: ÎPS prof. univ. dr. Andrei Andreicuţ, Spiritualitate ortodoxă, Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, Muzică bisericească şi Ritual, Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Teologia Vechiului Testament, cu elemente de arheologie biblică şi limbă ebraică, Pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru: Istoria Bisericii Ortodoxe Române cu Noţiuni de paleografie, Pr. prof. univ. dr. Valer Bel, Misiologie şi ecumenism, Pr. prof. univ. dr. Ioan-Vasile Leb, Istorie bisericească universală, Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, Studiul biblic şi exegetic al Noului Testament, Pr. prof. univ. dr. Vasile Gordon, Omiletică şi Catehetică, Arhim. conf. univ. dr. Teofil Tia, Teologie Pastorală şi Pr. prof. univ. dr. Ştefan Iloaie, Morală creştină. În momentul de faţă sunt înmatriculaţi 164 de studenţi-doctoranzi.

La cele trei nivele de studii, pe lângă cetăţeni români, există studenţi din: Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Germania, Grecia, SUA, Irlanda, Spania şi Israel.

Facultatea are parteneriate de cooperare internaţională cu Facultatea de teologie a Universităţii Aristotel din Tesalonic, Institutul Catolic din Paris, Institutul Teologic Ortodox “Saint Serge” Paris, Facultatea de Teologie Vechi-catolică din Berna, Universitatea “Ludwig Maximilian” München, Universitatea “Marc Bloch” Strasbourg, Instituto Universitario Sophia (Italia) şi Academia Teologică din Kiev.

Parte componentă, din 1992 a Universităţii “Babeș-Bolyai”, universitate de cercetare avansată şi educaţie, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca este fondatoare şi principal coordonator a unor unităţi de cercetare precum: Institutul de Cercetări Istorice şi Teologie Comparate „Ioan Lupaş”, Centrul de Studii Biblice, Centrul de Studii Ecumenice şi Interreligioase, Centrul de Bioetică, Centrul Orientalia, Centrul de Creaţie şi Cercetare Continuă “Sf. Evanghelist Luca”.

În data de 6 decembrie 2013 a fost inaugurat noul sediu al facultăţii, primul dintre cele trei edificii care vor compune Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. Clădirea se desfăşoară pe şapte nivele, conţinând. Aula Magna, paraclisul, biblioteca, amfiteatrul de muzică, săli de curs şi seminar, laboratoare şi birouri pentru cadrele didactice.

În aceiaşi zi, 29 septembrie 2015, în Aula Magna a Universității “Babeș-Bolyai”, s-a desfășurat deschiderea oficială a noului an academic, eveniment la care a luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, toți decanii, profesorii și studenții celor 21 de facultăți, dar și personalități culturale și politice din țară și din străinătate. În acest an, ceremonia a marcat aniversarea a 20 de ani de existenţă a Liniei de studii în limba germană din Universitatea „Babeș-Bolyai”.

Au luat cuvântul Acad. Prof. univ. dr. Ioan-Aurel pop, Rectorul Universităţii şi Pr. prof. Univ. dr. Ioan Chirilă, Preşedintele Senatului.

Momentele muzicale au fost susţinute de corul celor patru facultăţi de Teologie din cadrul universităţii, dirijat de către Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>