--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Octombrie 2015, nr. 10 (306), an XXVI (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 10

Părintele Ioan Giurgiuca, 90 de ani de viaţă şi 60 de ani de preoţie

de Menuţ Maximian
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Părintele Ioan Giurgiuca a aniversat 90 de ani. Cu binecuvântarea Celui de Sus, această vârstă a fost sărbătorită la Beclean nu doar de credincioşi ci şi de Mitropolitul Andrei, care l-a binecuvântat pe cel care 60 de ani a fost păstor de suflete. În tot acest timp, părintele Giurgiuca s-a comportat potrivit îndemnurilor Sfântului Pavel adresate lui Timotei, adică s-a oferit ca exemplu credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu credinţa, cu curăţia.

Părintele Giurgiuca ne-a făcut să credem în mântuire, să nădăjduim că vom fi învredniciţi de a doua venire a Mântuitorului, dacă vom avea dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. Să nu uităm nicio clipă că mântuirea nu este doar un act, ci un proces îndelung de care te poţi învrednici dacă prin rugăciuni şi bună purtare vei obţine acest dar de la Dumnezeu.

Apărător al adevărului, părintele Giurgiuca a preamărit toată viaţa pe Dumnezeu în Sfântul Altar, împreună cu arhanghelii, ridicând jertfe până la cer, zidind nemurirea pentru credincioşii săi, fiind încredinţat de Dumnezeu cu slujire nu pământească ci cerească. O viaţă a botezat, a cununat şi a dus credincioşi pe drumul veşniciei. Prin preot ne-am îmbrăcat în Hristos. Prin preot suntem îngropaţi împreună cu Fiul lui Dumnezeu ca să şi înviem împreună cu el. Prin preot, prin dezlegarea păcatelor, viaţa noastră se poate schimba.

Părintele Ioan Giurgiuca a fost, în tot aceşti ani, un mesager binecuvântat al tainelor cerului. Dumbrăviţa a dat, de-a lungul timpului, mulţi preoţi, fiind o adevărată pepinieră a Transilvaniei. Dintre aceştia, un loc aparte îl are în sufletul consătenilor Ioan Giurgiuca, care provine şi dintr-o familie frumoasă, numită în sat „a Îngerului”.

Ioan Giurgiuca s-a născut la 1 septembrie 1925 în satul Dumbrăviţa din judeţul Bistriţa-Năsăud dintr-o familie de ţărani. Între 1940-1947 urmează Liceul George Coşbuc din Năsăud, apoi Şcoala Normală din Gherla şi Liceul Andrei Mureşanu din Dej, încheind studiile între 1947-1951, cu Institutul Teologic Ortodox din Cluj. În 1955 este hirotonit de Î. P. S. Nicolae Colan, Mitropolitul Ardealului, preot pe seama Parohiei Ortodoxe Figa, unde a slujit timp de 16 ani, până în 1971, când este transferat la nou-înfiinţata Parohie Ortodoxă Beclean II. În 1995 se pensionează, dar continuă să slujească şi în prezent la Biserica Ortodoxă Buna Vestire din Beclean, pe care a renovat-o, în 1974 şi 1989, resfinţită de Î. P. S. Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului. Este şi un apropiat al Mănăstirii dobric, unde slujeşte dese ori.

Înalt Preasfinţitul Mitropolit Andrei, împreună cu credincioşii din Beclean au făcut o adevărată sărbătoare pentru bunul păstor. La 90 de ani, din care 60 puşi în slujba lui Dumnezeu, 37 ca păstor în parohia ortodoxă de pe strada Someşului Beclean, părintele Ioan Giurgiuca părintele a primit 90 de trandafiri albi, dăruiţi cu recunoştinţă, cu dragoste, apreciere. Au completat-o diplomele de aleasă cinstire oferite de Înalt Preasfinţitul Mitropolit Andrei şi de primarul Nicolae Moldovan. Cu evlavie, sfială, mulţumitori întru toate, şi acum, în mod special, pentru darurile revărsate asupra părintelui Ioan Giurgiuca, astfel i-a îndrumat ÎPS mitropolitul Andrei pe participant să fie, înălţând totodată rugi pentru sănătatea, pacea şi sporul în toate cele ce le face sărbătoritul: “căci pe preotul care se străduieşte mai ales cu cuvântul şi învăţătura se cuvine să-l învrednicim cu îndoită cinste”; iar îndemnurile, urările făcute după modelul biblic, al sfinţilor apostoli, au continuat: “să mergi bine cu sănătatea precum bine mergi cu sufletul”.
Vizibil emoţionat, părintele copleşit de cinstea şi apreciarea aşa manifestate şi-a declarant dorinţa de a rămâne credincios până la capătul zilelor parohiei pastorite de 37 de ani.

Îi dorim părintelui ani binecuvântaţi, cu sănătate şi putere de rugăciune şi să-l asigur de toată preţuirea mea.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>