--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Octombrie 2015, nr. 10 (306), an XXVI (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12

Septembrie 2015

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 septembrie: La Facultatea de Teologie Ortodoxă, prezidează comisia de evaluare a candidaţilor la examenul de admitere, sesiunea septembrie 2015.

La Clinica Medicală III din Cluj-Napoca (slujitor: Pr. Flaviu Todea), îl vizitează pe părintele Ioan Pitic, fost preot la parohia Vultureni, protopopiatul Cluj I.

Primeşte la reşedinţă delegaţia din Palestina sosită la Cluj-Napoca pentru a participa la Întâlnirea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Europa.

2 septembrie: Primeşte la reşedinţă pe Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale.

3 septembrie: În studioul teritorial din Cluj-Napoca, înregistrează o emisiune pentru TVR.

În sala mare Muzeului Mitropoliei, participă la întâlnirea festivă a absolvenţilor promoţiei 1995 de la Seminarul Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

În localitatea Gilău (protopopiatul Cluj I), săvârşeşte slujba de înmormântare a adormitului întru Domnul, Vasile Vidrean. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

La demisolul bisericuţei din Campusul Universitar „Haşdeu” (slujitor: Pr. Ciprian Negrean), participă la vernisajul expoziţiei de pictură organizată cu prilejul Întâlnirii Tinerilor Creştini Ortodocşi din Europa. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

În clădirea „Casino” din Parcul Central, susţine conferinţa „Tinerii creştini vor salva Europa”.

4 septembrie: La Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, îl întâmpină pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi delegaţia ce îl însoţeşte.

Primeşte la reşedinţă pe Înaltpreasfinţitul Părinte Iustinian, Arhiepiscop de Elista (Rusia), Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Iordania), Preasfinţitul Părinte Iona, Episcop de Obuchovo (Ucraina), Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord şi Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului

Primeşte la reşedinţă delegaţiile din Georgia, Grecia, Albania, Macedonia, Iordania sosite la Cluj-Napoca pentru a participa la Întâlnirea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Europa.

Pe scena din faţa Catedralei Mitropolitane, participă la festivitatea de deschidere a Întâlnirii Tinerilor Creştini Ortodocşi din Europa. Rosteşte un cuvânt de bun venit, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ţine cuvântarea de fond adresată tinerilor creştini ortodocşi din toată Europa, cu participanţi din Orientul Mijlociu.

5 septembrie: Împreună cu PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum, îi vizitează pe tinerii participanţi la Întâlnirea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Europa, aflaţi în programul zilei la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Liceul de Arte „Romulus Ladea” şi la Seminarul Teologic Ortodox.

Împreună cu PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Facultatea de Teologie se întâlneşte cu membrii corpului didactic.

În Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, împreună cu ierarhii prezenţi, participă la conferinţa susţinută de Arhimandritul Zaharia Zaharou. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

6 septembrie: Pe scena din faţa Catedralei Mitropolitane, sub protia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, împreună cu ierarhii prezenţi, slujeşte la Sfânta Liturghie. Rosteşte un cuvânt de mulţumire.

În Parcul Central, împreună cu PS Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, asistă la spectacolul folcloric organizat cu prilejul Întâlnirii Tinerilor Creştini Ortodocşi din Europa. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

Pe scena din faţa Catedralei Mitropolitane, împreună cu PF Părinte Patriarh Daniel şi cu ceilalţi ierarhi prezenţi, întâmpină miile de tineri veniţi în procesiune din Parcul Central. Asistă la rugăciunea de seară şi rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

Împreună cu ÎPS Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, în Piaţa Unirii, asistă la concertul de muzică folk organizat cu prilejul Întâlnirii Tinerilor Creştini Ortodocşi din Europa. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

7 septembrie: În Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca, împreună cu PF Părinte Patriarh Daniel şi ierarhii invitaţi, participă la festivitatea de încheiere a Întâlnirii Tinerilor Creştini Ortodocşi din Europa. Rosteşte o rugăciune de mulţumire şi binecuvântare a călătoriei pentru tinerii prezenţi şi rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

Îl însoţeşte la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Pe altarul de vară al mănăstirii de la Piatra Fântânele, săvârşeşte slujba Vecerniei şi a Litiei. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

8 septembrie (Naşterea Maicii Domnului): Cu prilejul hramului, pe altarul de vară al mănăstirii de la Piatra Fântânele, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru diacon pe tânărul Alexandru Marian Man.

Face o vizită pe şantierul de construcţie a Bisericii „Sfântul Proroc Ilie” din Prundu Bârgăului (parohi: Pr. Vasile Turc şi Pr. Ioan Jauca).

În Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Beclean (paroh: Pr. Dragoş Cristian), săvârşeşte o slujbă de Te-Deum cu prilejul împlinirii a 90 de ani de viaţă ai părintelui Ioan Giurgiuca. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

9 septembrie (Sfinţii Ioachim şi Ana): Cu prilejul celui de-al doilea hram, pe altarul de vară al mănăstirii de la Ciucea (protopopiatul Huedin), săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot pe diaconul Alexandru Marian Man, pe seama parohiei Fundătura, protopopiatul Gherla şi diacon pe tânărul Ovidiu Vasile Teutişan. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

La statuia protopopului Aurel Muntean din faţa sediului protopopiatului din Huedin (prot: Pr. Ciprian Taloş)săvârşeşte slujba Parastasului la împlinirea a 75 de ani de la mutarea sa la Domnul. Rosteşte un cuvânt evocator.

Participă la procesiunea înspre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Huedin (parohi: Pr. Dorel Puşcaş şi Pr. Ioan Morcan), în curtea căreia este înmormântat protopopul martir Aurel Muntean.

La mormântul protopopului Aurel Muntean, săvârşeşte o slujbă de pomenire. Este însoţit de PCuv. Protos. Ilie Hanuschi, duhovnicul Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda.

10 – 11 septembrie: Se deplasează la Innsbruck (Austria) pentru a participa la momentul turnării a două noi clopote pentru Mănăstirea „Mihai Vodă” din Turda. Vizitează oraşele Szolnok (Ungaria), Salzburg şi Kuffstein (Austria), precum şi vestita mănăstire de la Melk. Este însoţit de PCuv. Protos. Ilie Hanuschi, duhovnicul Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda.

12 septembrie: În Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bistriţa (parohi: Pr. Ioan Pintea, Pr. Ştefan Borodi şi Pr. Liviu Şugar), oficiază Taina Sfintei Cununii pentru tinerii Ioan Emanuel şi Ioana Alexandra Boroş. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În parohia Vultureni, protopopiatul Cluj I, săvârşeşte slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la casa parohială. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Hiroteseşte întru sachelar pe părintele paroh Călin Traian Variu.

În biserica din localitatea Geaca, protopopiatul Gherla, săvârşeşte Vecernia şi Litia. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Hiroteseşte întru sachelar pe părintele paroh Horea Nicolae Baciu.

13 septembrie: Săvârşeşte slujba de resfinţire a bisericii din localitatea Şopteriu, protopopiatul Bistriţa. Oficiază Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot pe diaconul Ovidiu Vasile Teutişan, pe seama parohiei Petreştii de Jos, protopopiatul Turda şi diacon, pe tânărul Ovidiu Toma. Hirotoneşte întru iconom, pe părintele paroh Leon Oltean.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

14 septembrie (Înălţarea Sfintei Cruci): Cu prilejul hramului, pe altarul de vară al mănăstirii de la Căşiel, protopopiatul Dej, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot pe diaconul Ovidiu Toma, pe seama parohiei Arcalia, protopopiatul Bistriţa. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

În biserica parohiei Morlaca, protopopiatul Huedin, săvârşeşte slujba de sfinţire a apei şi rosteşte un cuvânt de învăţătură. Hiroteseşte întru sachelar pe părintele paroh Florin Şomlea Nechita.

În vârful dealului ce străjuieşte satul Morlaca, săvârşeşte slujba de sfinţire a unei Troiţe. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

15 septembrie: În Catedrala Mitropolitană, săvârşeşte slujba de Te-Deum pentru începutul noului an şcolar. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

Premiază membrii Asociaţiei „Părinţi pentru ora de Religie” din judeţul Cluj. Acordă domnului Valentin Claudiu Cuibus, inspectorul şcolar al judeţului Cluj, distincţia „Crucea Transilvană”.

La Galeria „Casa Artelor” din Cluj-Napoca, participă la lansarea cărţii „Din copilăria unui hoher” scrisă de Dan Trif. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

16 septembrie: Face o vizită pe şantierul noii biserici din cartierul clujean „Bună Ziua” (paroh: Pr. Dumitru Bărbos) şi pe şantierul noii biserici din Făget (paroh: Pr: Petru Cotârlă). Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

17 septembrie: Face o vizită pe şantierul căminului studenţesc din incinta Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

18 septembrie: În Catedrala Mitropolitană săvârşeşte slujba Vecerniei, în debutul manifestărilor „SHARE Light”, dedicate persoanelor cu deficienţă de vedere. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

În localitatea Baciu, se întâlneşte cu foştii colegi de la Facultatea de Construcţii Căi Ferate de la Institutul de Construcţii din Bucureşti.

19 septembrie: Cu prilejul împlinirii a 43 de ani de la absolvirea Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti, la Mănăstirea Nicula, se întâlneşte cu foştii colegi. Săvârşeşte Sfânta Liturghie şi participă la întâlnirea emoţionantă din aula Centrului de Studii „Sfântul Ştefan cel Mare”. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

Împreună cu foştii colegi vizitează clădirea Facultăţii de Teologie.

20 septembrie: Împreună cu ÎPS Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, PS Părinte Luchian, episcopul sârb din Ungaria şi administrator al eparhiei sârbe din Timişoara, PS Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, PS Părinte Andrei, Episcopul Harghitei şi Covasnei, PS Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria şi PS Părinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu prilejul împlinirii a 320 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Oradiei, în Catedrala Episcopală din oraşul de pe Crişul Repede, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

În Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

21 septembrie: Prezidează şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial cu participarea Preacucernicilor Părinţi Protopopi din Eparhie. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

22 septembrie: La Facultatea de Teologie prezidează comisia de acordare a titlului de Doctor în Teologie, PC Pr. Petruţ Ormenişan şi dl. prof. Silviu Rad, doctoranzi la disciplina Spiritualitate. Dă citire referatelor acestora.

În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, participă la gala de premiere a olimpicilor clujeni, la disciplinele domeniilor Teoretic, Confesional şi Special. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

Vizitează şantierul de pictură al Bisericii „Sfântul Mihail” din cartierul clujean Mărăşti (parohi: Pr. Liviu Cosma şi Pr. Rareş Prunean), şantierul de construcţie al Bisericii „Sfântul Mina” din cartierul clujean Bună Ziua (paroh: Pr. Dumitru Bărbos) şi şantierul de construcţie al Bisericii „Învierea Domnului”, din carterul clujean Zorilor (parohi: Pr. Coriolan Dura şi Pr. Ştefan Iloaie).

23 septembrie: La Mănăstirea Dobric (protopopiatul Beclean), săvârşeşte slujba de sfinţire a apei şi slujba de sfinţire a Crucilor ce vor fi aşezate pe noua biserică a mănăstirii. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

Face o vizită în parohia Borşa, protopopiatul Cluj I (paroh: Pr. Septimiu Viluţ Chiciudean).

24 septembrie: La Facultatea de Teologie, prezidează comisia de evaluare a candidaţilor la examenul de admitere la Şcoala Doctorală.

În sala de şedinţe a Centrului Eparhial, prezidează comisia de evaluare a candidaţilor participanţi la examenul de capacitate preoţească, sesiunea septembrie 2015.

Face o vizită în localitatea Vlaha, filie a parohiei Stolna, protopopiatul Cluj I (paroh: Pr. Doru Moldovan).

În capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Andrei Mihail Bîrta. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

25 septembrie: Primeşte la reşedinţă o delegaţie din localitatea Wil (Elveţia), oaspeţi ai domnului chestor Tudor Grindean, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj şi ai instituţiei pe care o conduce. Acordă domnului Herbert Paul Kündig, vicepreşedinte al Consiliului Arhidiecezan al Bisericii Evanghelice din Wil (Elveţia), Ordinul „Sfinţii Martiri Năsăudeni”.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Bunei Vestiri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

26 septembrie: La Mănăstirea Nicula, participă la cea de-a VI-a ediţie a Colocviilor. La împlinirea a 15 ani de la mutarea la Domnul a poetului Ioan Alexandru, săvârşeşte slujba Parastasului şi rosteşte un cuvânt evocator. În aula Centrului de studii „Sfântul Ştefan cel Mare” participă la lucrările simpozionului. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

Face o vizită la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe strada Horea din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Vasile Nemeş şi Pr. Florin Daniel), pentru a examina lucrările de restaurare a picturii.

În Biserica „Naşterea Domnului” din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Insp. Nicolae Buda, Pr. Valentin Bochiş şi Pr. Dorel Man), săvârşeşte Taina Sfintei Cununii pentru tinerii Ioan Vasile şi Alexandra Mihaela Căienar. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În Biserica „Sfântul Nicolae” din Ocna Dej, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Maria Nectaria, fiica părintelui paroh Dan Toşa.

Îl vizitează pe părintele Ioan Buftea, protopopul Dejului.

27 septembrie: Săvârşeşte slujba de resfinţire a bisericii din Monor, protopopiatul Bistriţa. Săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Acordă părintelui paroh Marius Avram, distincţia „Crucea Transilvană” şi domnului Ioan Neagoş, distincţia „Crucea Transilvană pentru mireni”.

Săvârşeşte slujba de binecuvântare a muzeului personal al omului de cultură şi radio Gelu Furdui. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Este însoţit de PC Pr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca.

În Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză. Hiroteseşte întru duhovnic pe părintele Alexandru Marian Man de la parohia Fundătura, protopopiatul Gherla.

28 septembrie: În capela Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca, asistă la slujba de Te-Deum săvârşită cu prilejul începerii unui nou an universitar. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

În aula mare a Facultăţii de Teologie, participă la festivitatea de deschidere a noului an universitar. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

În aula mare a Universităţii „Babeş Bolyai” participă la festivitatea de deschidere a noului an universitar. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

La Facultatea de Teologie, participă la momentului festiv de susţinere a tezei de doctorat a domnului Olimpiu Benea.

În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor participă la festivitatea de deschidere a cursurilor universitare ale Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai”. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

Săvârşeşte slujba de binecuvântare a lucrărilor săvârşite la casa parohială a bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul clujean Grigorescu. Este însoţit de PCuv. Ierom. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

29 septembrie: Face o vizită la Spitalul de recuperare „Polaris medical” din Suceagu, protopopiatul Cluj I, pentru a inspecta lucrările de construcţie a bisericii (slujitor: Pr. Marius Făgădar). Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

30 august: Cu prilejul împlinirii a opt ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel, ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în sobor de arhierei, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, slujeşte la Sfânta Liturghie. Asistă la slujba de Te-Deum şi rosteşte un cuvânt festiv.

Participă la slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la clădirea Facultăţii de Teologie din Bucureşti şi la cantina studenţească din incinta facultăţii
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>