--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Noiembrie 2015, nr. 11 (307), an XXVI (serie nouă)
Filocalia - supliment
--- pagina: 14

Pelerinaje şi activităţi ASCOR

de Romina Sopoian
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Pelerinajul pe jos la Mănăstirea Lupșa

Așa cum ne-am obișnuit deja, aproape fiecare lună a acestui an a fost marcată de câte un pelerinaj pe jos la diferite mănăstiri din țară. Numărul participanților a fost mare de fiecare dată, în jur de 100 de persoane adunându-se pentru a întreprinde aceste călătorii duhovnicești aducătoare de multă bucurie și împlinire.

Cel de-al șaselea pelerinaj pe jos și cu bicicleta a avut loc sâmbătă, 26 septembrie 2015. Conceptul acestui pelerinaj s-a conturat în jurul Sfântului Siluan Athonitul care a fost prăznuit cu doar două zile înainte, la 24 septembrie. O mănăstire cunoscută pentru strădania monahilor de a călca pe urmele învățăturilor Sfântului Siluan este Mănăstirea Lupșa. La îndemnul Părintelui Ciprian Negreanu, duhovnicul tinerilor de la Bisericuța din Hasdeu, pelerinii au avut ca destinație finală această frumoasă mănăstire din Munții Apuseni.

Pornirea cu autocarul din Cluj a avut loc în jurul orei șase dimineața. În apropiere de Mănăstirea Poșaga, au coborât din autocare pelerinii care au parcurs distanța de 45 km până la Mănăstirea Lupșa cu bicicleta.Cei care au mers pe jos au pornit de la Sălciua, parcurgând în acea zi distanța de 27 km. A avut loc o reunire a celor două grupe de pelerini la Mănăstirea Muncel. Aici călătorii și-au tras sufletul, bucurându-se de primirea călduroasă de la mănăstire și de cuvintele de învățătură rostite de una dintre maici. Soarele care a însoțit acest pelerinaj (în ciuda ploii aproape neîncetate de la Cluj) le-a dat tărie călătorilor să-și continue cu însuflețire restul drumului până la Mănăstirea Lupșa. Ajunși la destinația finală, Părintele Stareț Melchisedec Ungureanu i-a primit cu căldură în cuvânt pe tinerii credincioși, vorbindu-le despre învățăturile Sfântului Siluan într-un mod foarte practic care le-a dat mult curaj tuturor să se apropie mai mult de Dumnezeu și să aplice în viața lor învățăturile acestui mare sfânt. După vecernie și câteva fotografii de grup, autocarele i-au readus pe tinerii pelerini la Clujmai osteniți trupește, dar mult mai bogați sufletește.

Pelerinajul pe jos la Mănăstirea Oașa

Luna octombrie a devenit și mai frumoasă prin prisma unui alt pelerinaj pe jos și cu bicicleta la una dintre mănăstirile de suflet ale tinerilor credincioși, și anume Mănăstirea Oașade pe Valea Frumoasei din județul Alba.

Cel de-al șaptelea pelerinaj a avut loc sâmbătă, 17 octombrie 2015. Plecarea a fost dimineața la ora 6.00 de la Casa de Cultură a Studenților. Autocarele i-au transportat pe pelerini până în localitatea Șugag, de unde au pornit cei cu bicicleta, și până în satul Tău-Bistra de au pornit cei care au mers pe jos. Distanța parcursă cu bicicleta a fost aproximativ 40 de km, iar pe jos de aproximativ 21 de km. A fost un drum deosebit de frumos prin pădurea proaspăt ruginită şi parfumată de aerul tomnatic. Contrar prognozelor meteo descurajatoare, călătorii au avut parte de mult soare și temperaturi perfecte pentru o drumeție de toamnă prin Munții Parâng. Odată ajunşi la mănăstire, s-au bucurat cu toții de cuvântul de învățătură al Părintelui Marcel Hancheş care le-a răspuns la întrebări și le-a vorbit despre adevărata pocăinţă care poate și ar trebui să existe în viața dinamică și de multe ori prea tulbure a tinerilor din ziua de azi. Apoi a urmat vecernia mică și cina delicioasă, care a venit ca o răsplată binemeritată și pentru trupurile ostenite de atâta drum.

De această dată, pelerinii au avut ocazia să aleagă când să se întoarcă la Cluj. Astfel, o parte din ei s-au întors acasă în acea seară, iar o altă parte a rămas la Mănăstirea Oașa până a doua zi, având șansa să participe alături de monahi la slujba de priveghere de sâmbătă noaptea și la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de duminică dimineața. După slujbă, Părintele Stareţ Iustin i-a condus la malul lacului din apropierea mănăstirii, unde le-a împărtăşit din experienţa sa de fost-preşedinte ASCOR şi le-a vorbit despre cât de importantă este această misiune pentru mântuirea celor din Biserică, dar și pentru cei încă departe de ea.

Încă o dată, pelerinii noștri s-au întors, în ciuda efortului ostenitor, odihniţi, întăriţi şi împliniţi.

Revin atelierele la Biserica Studenților

Odată cu începerea noului an universitar, tinerii studenți și nu numai sunt invitați cu drag la atelierele care se desfășoară la Biserica Studenților în fiecare săptămână. Acestea sunt gratuite, majoritatea fiind ținute de către studenți, masteranzi sau absolvenți pricepuți.

Ca în fiecare an, există un program bine-stabilit menit să îi ajute pe cei dornici să își organizeze timpul liber în funcție de atelierul / atelierele la care vor să participe. Unele ateliere au loc din două în două săptămâni, iar altele sunt modulare, având loc în anumite periaode ale anului. Lista care urmează prezintă succint mai multe detalii despre structura atelierelor pe zile, dar și despre responsabiliiacestora:

Luni, ora 20:00Atelier de descoperire a tradițiilor românești – Responsabil atelier: Oana Raluca 0755.810.437

Marți, ora 20:30Atelier de bătut toaca – Responsabil atelier: Bogdan Dincă 0747.992.642. Atelierul va începe efectiv după ce se termină dicuțiile cu Părintele Ciprian, orarul variind de la o săptămână la alta.

Miercuri, ora 17:00Atelier de sculptură în lemn – Responsabil atelier: Ovidiu Joldeș 0744.894.989. Acest atelier va dura 4 ore, așa căcei dornicipot veni și după ora 18:00 în cazul în care programul nu lepernite altfel.

Joi, ora 16:00Atelier de lectură – Responsabil atelier: Raveca Constantin

Vineri, ora 17:00Atelier de fluier – Responsabil atelier: Călin Lăcătuș 0740.409.035. acest atelier are loc o dată la două săptămâni.

Atelier de vioară, – Responsabil atelier: Claudia Zob 0753.049.686

Atelier de chitară – Responsabil atelier: Vladimir Dan 0757.328.899

Atelier de litografii/lipit icoane pe lemn – Responsabil atelier: Andrei Lupşe 0753.758.655. Acest atelier se ține în săptămâna când nu se face atelierul de cântat la fluier.

Atelier de teatru – Responsabil atelier: Oana Raluca 0755 810 437. Acest atelier nu se va ține în mod constant, ci în sistem modular. Acest lucru înseamnă că participanții vor lucra la câte o piesă timp de 2-3 săptămâni.

Duminică, ora 17:00Atelier de muzică psaltică – Responsabil atelier: Alexandru Plian 0755.500.502

În principiu aceste ateliere au loc în sălile de curs de la Cantina de la Bisericuța Studenților, dar participanții sunt rugați să țină legătura cu responsabilii de ateliere pentru a verifica de fiecare dată locația concretă. O altă propunere constructivă a organizatorilor este întâlnirea cu 5 minute mai devreme în fața Bisericuței pentru a merge împreună spre sala pe care o vor primi.

Un alt îndemn adresat celor interesați este să vină la aceste ateliere încă de la început, pentru a evita anumite dificultăți care apar în momentul în care responsabilul de atelier trebuie să reia din nou o serie de informații.

Toți cei interesați sunt așteptați cu mare drag!

Campania „40 de zile pentru viață”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei am participat,între 22 septembrie și 1 noiembrie, la a doua ediție a campaniei intitulată„40 de zile pentru viață”, o mișcare pe plan internațional de promovare a culturii vietii.

Ca și la prima editie, membri ASCOR Cluj,alături de credincioșii de la mai multe biserici ortodoxe din oraș și-au ales ca zi de rugăciune vinerea, ziua în care ne amintim de Patimile Mântuitorului.

De data aceasta, locația nu a fost în fața unei instituții de stat, cum a fost Spitalul „Dominic Stanca” în campania trecută, ci în Piața Cipariu, în apropierea unei instituții private. Participanții nostri au citit Psaltirea neîncetat între orele 7:00 și 21:00 pentru patimile copiilor avortați în pântece, dar șipentru mamele lor, au purtat icoane și însemne cu mesaje pentru încurajarea dreptului la viață al tuturor copiilor și pentru sprjinirea familiei așa cum a lăsat-o Dumnezeu.

Adevărul înfricosător arată că în ultimii 50 de ani, în România s-au înregistrat în clinicile de stat peste 22 de milioane de avorturi, un număr care însumează populația din prezent a țării noastre. Faptul și mai îngrijorător este că acest număr monstruos nici măcar nuia în calcul avorturile făcute declinicile private. Acestea au de asemenea o contribuție covârșitoare din cauza faptului că femeile cu o situație financiarămai bunăapelează la serviciile acestor instituții private axate pe profit și mai puțin pe niște valori morale fundametale. Respectarea dreptului omului de a alege a ajuns să fie atât de greșit înțeles, încât o parte din aceste cabinete private chiar își afișează pe site, fără nicio reținere, prețurile pentru toate tipurile de avort.

Nădăjduim că mărturia și rugăciunea celor care au stat câte o oră în apropierea acestei clinici vor rodi în timp, ajutând măcar câteva viitoare mămici să regândească situația în care se află și să aleagă corect, să aleagă pentru viață.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>