--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Februarie 2016, nr. 2 (310), an XXVII (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 9

Activităţi culturale ale anului 2015, în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

de Pr. Bogdan Ivanov
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Evenimentul anului în Arhiepiscopia Clujului a fost Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa, între 4 şi 7 septembrie 2015. Întâlnirea a fost o premieră pentru întreaga lume Ortodoxă, o oportunitate de a-şi afirma deschiderea ei universală şi ecumenică. La această întâlnire au participat peste 6100 de tineri ortodocşi din ţară, din Republica Moldova şi din diaspora românească, dar şi tineri ortodocşi din 17 ţări din Europa şi Orientul Mijlociu.

O miză importantă a acestei Întâlniri a fost asumarea ei la cel mai înalt nivel al Bisericii, prin prezenţa Preafericitului Patriarh Daniel, alături de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, în calitate de gazdă a evenimentului, dar şi a celorlalţi episcopi prezenţi din ţară sau din străinătate. Acest lucru a arătat că tinerii sunt partenerii de misiune ai Bisericii şi pot aduce multă energie în această lucrare de propovăduire a Evangheliei.

Misiunea în rândul tinerilor:

Un capitol important în reuşita misiunii cu tinerii este şi dezvoltarea unei infrastructuri, care să răspundă aşteptărilor tinerilor. În acest sens, la data de 7 iulie 2015 a fost inaugurat Centrul misionar de tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz Băi. Demarate în vara anului 2012, lucrările au fost susţinute permanent de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, construcţia finalizându-se în numai 3 ani. Clădirea este la ora actuală cea mai modernă din ţară, cu o capacitate de 70 locuri de cazare, o bibliotecă, o sală multifuncțională, săli de mese și cabinet medical, toate completate de spații de recreere, terenuri de sport și zone de relaxare. În primele 5 luni de activitate Centrul a găzduit tabere şi întâlniri la care au participat peste 1750 de tineri.

Anul trecut au fost organizate 16 tabere pentru copii şi tineri, cu peste 1200 de participanţi. Au fost începute lucrările la Centrul de tineret din Câmpeneşti, iar pentru promovarea Centrului de Tineret de la Săcuieu a fost organizat, în sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai, pe data de 29 martie 2015 Concertul Prepascal susţinut de Ionuţ Fulea şi Mariana Anghel, cu participarea actorului Dorel Vişan.

În sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 35 de burse elevilor de liceu, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, în valoare totală de 80.400 de lei, la care se adaugă şi bursele în valoare de 30.000 de lei, acordate de Arhiepiscopie.

Un proiect important al Arhiepiscopiei noastre este, pe lângă proiectul Afterschool „Sfântul Stelian” din Şcoala gimnazială „Ştefan cel Mare” din Bistriţa, şi deschiderea unei şcoli confesionale, ca o ofertă completă pentru copiii şi tinerii din această parte importantă a Eparhiei. În acest sens, cu sprijinul Guvernului, Arhiepiscopia noastră a reuşit achiziţionarea imobilului fostului Liceu de Muzică din Bistriţa, situat în Str. Alexandru Odobescu nr. 4 şi aflat în proprietate privată. În această clădire istorică va funcţiona, după modernizarea Centrul social-educativ “Grigore Pletosu” – Bistriţa şi Şcoala “Grigore Pletosu”.

Un reper important în dinamizarea prezenţei publice a Bisericii şi a discursului etic în forul cetăţii îl reprezintă Seria celor 5 conferinţe pentru familii, susţinute cu mult succes de către Părintele profesor Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj. Programul s-a adresat tuturor categoriilor de vârstă sau sociale care au nevoie de hrana cuvântului lui Dumnezeu şi care doresc să redescopere repere biblice ale vieţii de familie sau să găsească răspunsuri la marile provocări ale lumii, precum homosexualitatea, avortul, divorţul, creşterea copiilor şi căsătoria. Conferinţele au avut o mare audienţă, fiind urmărite în primul rând de tineri, au fost difuzate pe internet şi au avut un mare impact public.

Educaţia viitorilor misionari ai Bisericii

În anul universitar 2015-2016 facultatea are înscrişi 599 de studenţi împărţiţi astfel: 438 studenţi la nivel licenţă (împărţiţi pe 4 specializări-Teologie Ortodoxă Pastorală-337, Artă Sacră-38, Teologie Ortodoxă Didactică-37 şi Teologie Ortodoxă-Asistenţă Socială-26) şi 161 studenţi la nivel master (împărţiţi pe 6 specializări- Ortodoxie românească şi viaţă liturgică-24, Pastoraţie şi duhovnicie-24, Doctrină şi hermeneutică creştin ortodoxă-26, Artă Sacră-conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor culturale-24, Bioetică-Morală, etică şi deontologie-21, Consiliere pastorală și asistența psihosocială-42).

Anul trecut erau înscrişi 30 de doctoranzi la cele 10 zece direcţii de pregătire din cadrul Şcolii Doctorale „Isidor Todoran”.

Seminarul Teologic are un efectiv de 639 elevi: la nivel liceal: 291 de elevi; la nivel gimnazial: 75 de elevi; la nivel primar: 273 de elevi.

Toţi elevii sunt pregătiţi de 40 cadre didactice, dintre care 27 sunt titulari, 4 dintre ei având titlul de doctor în teologie.

În Arhiepiscopia Clujului, Religia este predată de un număr total de 347 profesori, 134 în judeţul Bistriţa-Năsăud şi 213 în Judeţul Cluj. Dintre aceştia, 307 sunt mireni cu studii teologice superioare, iar 40 sunt clerici cu studii superioare.

În acest climat instabil care afectează nu doar statutul orei de religie, ci şi stabilitatea profesorilor care predau această disciplina, accentul a căzut pe întărirea vocaţiei misionare a dascălului de religie, pe colaborarea cu parohiile, dar mai ales pe implicarea părinţilor şi a laicatului. La aceste acţiuni se mai adaugă organizarea la nivelul celor 2 judeţe ale Arhiepiscopiei a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie. Acest proiect recuperează o mai veche restanţă socială a Bisericii şi articulează corpul laicatului într-o asociaţie care să apere şi să promoveze temele esenţiale ale vieţii şi ale societăţii.

Având în vedere importanţa demersului de apărare a statutului orei de religie, la nivelul Arhiepiscopiei noastre au fost încheiate anul trecut 275 de parteneriate între parohii şi şcolile de pe raza acestora.

Radio și Editura Renașterea

Radio Renaşterea a produs şi lansat în anul 2015 CD-ul Sus la Slava Ceriului- colinde tradiţionale de la poale de Ţibleş, cu grupul ŢIBLEŞUL, Spermezeu BN în 1500 exemplare. A lansat la 1 Mai 2015 (de ziua radioului) noul site www.radiorenasterea.ro, o versiune modernă, interactivă şi actualizată. Pentru a sublinia calitatea de platformă culturală şi comunitară, Radio Renașterea a primit premiul pentru cea mai bună mediatizare la secțiunea radio, a Târgului de carte „Gaudeamus”, desfășurat în perioada 22-26 aprilie 2015 la Cluj-Napoca.

Anul trecut, în Editura Renaşterea au apărut 31 lucrări, dintre care multe – noi editări, traduceri, retipăriri – sunt esenţiale pentru teologia ortodoxă română şi pentru misiunea Bisericii Ortodoxe. Toate aceste apariţii, dintre care remarcăm în mod special cele 10 traduceri din titluri de mare importanţă în bibliografia teologică, care poziţionează Editura noastră în concertul celor mai importante edituri de carte religioasă din ţară. Dintre traduceri amintim Rico Vitz, Întoarcerea spre Răsărit. Filosofi contemporani şi credinţa creştină veche¸ Bernard Le Caro, Sfântul Ioan de Shanghai (1896-1966) şi vremea sa sau Teologie și spiritualitate la Vladimir Lossky.

În acest sens sunt importante de menţionat prezenţele Editurii Renaşterea la Târgul de carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca din aprilie 2015, la Promenada Cărţilor, luna mai 2015, la Târgul de carte ACADEMICA, organizat în luna mai de Academia Română, filiala Cluj, cu un stand de carte la zilele oraşului Haţeg, dar şi la Festivalul Internaţional de Carte „Transilvania”, ed. a III-a, de la Cluj-Napoca, din octombrie 2015.

Pentru a sublinia deschiderea constantă a revistei spre dialogul dintre Teologie şi ştiinţă, Prezidiul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România a hotărât să acorde Revistei Tabor, Premiul Constantin Noica, în sesiunea festivă din data de 18 septembrie 2015.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>