--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Februarie 2016, nr. 2 (310), an XXVII (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 10

Centrul Misionar de Tineret “Ioan Bunea” - o bucurie pentru copii şi tineri

de Pr. Tudor Mudure
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Procesul de asigurare şi modelare a unui om în spiritul moral-creştin este, fără îndoială, unul asiduu şi complex, deoarece implică, pe lângă factorii de mediu social, politic, economic, cultural, și factorul moral - sufletul. Acest proces devine însă sinuos atunci când este vorba despre copii sau tineri şi sănătatea lor spirituală în contextul societăţii contemporane. Apartenenţa la un model de gândire contemporană impune anumite tendinţe de renunţare la tradiţional, de evadare din ceea ce se consideră canonic sau firesc către un nonconformism social menit să individualizeze tinerii.

În contextul creştin, această problemă devine cu atât mai relevantă, cu cât societatea mediatică pare a susţine acest efort de descentralizare creştină a statului, iar tinerii, care sunt publicul ţintă al educaţiei mass-media, rămân captivi în această eronată strategie. Însă o abordare potrivită, capabilă să actualizeze mentalul colectiv creştin la societatea contemporană, ar permite o salvare de la acest declin, prin atragerea susţinută a tinerilor în sânul comunităţilor creştine şi prin educarea acestora în scopul obţinerii unui profil moral.

Semnificaţia profilului moral-creştin este un aspect complex, care fluctuează concomitent cu globalizarea societăţii, devenind astfel tot mai greu de definit sau încadrat în anumite tipare. Pentru tineri, care sunt raliaţi la galopul cotidian de a inova, modifica sau schimba, acest profil moral-creştin devine o ecuaţie tot mai dificil de rezolvat. La acest nivel, intervenţia unei educaţii moral-creştine se impune, pentru menţinerea comunităţilor creştine pe un plafon contemporan actualizat, însă apropiat convingerilor şi principiilor moral creștine.

În acest sens, Arhiepiscopia noastră inițiază și derulează numeroase proiecte cu și pentru tineri, pornind de la programe educative și de catehizare, până la acțiuni socio-culturale și recreative. Scopul este acela de a-i apropia pe tineri de Biserică și tradiție, fără a renunța însă la preocupările lor curente, ci mai degrabă îmbinând practica creștină cu actualitatea activităților de petrecere a timpului într-un mod care să permită modelarea holistică a sufletului.

O săptămână de tabără creștină poate fi echivalentul unui an de cateheză, iar această afirmație este cât se poate de apropiată de adevăr. Acest sentiment l-am simțit personal atunci când am participat pentru prima dată într-o tabără ASCOR la Mărișel, în județul Cluj, unde timp de șase zile am cunoscut tineri care aveau nevoie de noi, aveau nevoie de Biserică și, mai mult, aveau nevoie de prieteni adevărați. Efectul unei tabere este într-adevăr multiplicat, deoarece tinerii participanți, dincolo de asimilarea de învățături creștine, dobândesc abilități și deprinderi diverse pe care, la rândul lor, le pot transmite mai departe în cadrul activităților de formare.

Nu a trecut mult timp și am început să organizăm tabere și în județul Bistrița-Năsăud. Deoarece nu dispuneam de o locație, primele tabere au fost organizate la Colibița, acolo unde ne păstrăm cu drag amintirea primei noastre întâlniri într-o formulă de voluntari și participanți. Odată cu finalizarea lucrărilor de la Centrul Misionar de Tineret din Sîngeorz-Băi, tinerii din Arhiepiscopia noastră au dobândit sentimentul că aici, la centru, se găsește casa lor de vacanță.

Activitățile derulate aduc o dublă satisfacție: pe de-o parte, beneficiarilor care trăiesc bucuria de a fi într-o comunitate diversificată și activă, și pe de altă parte voluntarilor care, la sfârșit de tabere sau activități, rămân cu împlinirea și satisfacția că au reușit să facă niște oameni fericiți. Această dublă satisfacție a făcut ca, din momentul inaugurării, să avem mereu centrul plin de copii, tineri și alți oaspeți de seamă. Astfel, taberele au avut loc în intervalele 6-11 iulie; 13-18 iulie; 20-25 iulie; 27 iulie - 1 august; 3 - 8 august; 10-15 august; 17-22 august; 24-29 august; 1 septembrie “O zi trăită din plin la centrul de tineret”, organizată de Cercul pastoral-misionar Sîngeorz-Băi; 8-15 septembrie, tabără organizată în parteneriat cu Centrul Județean pentru Cultură și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, cu participarea unui grup de romani din Ucraina; 5-8 noiembrie, tabără de pregătire a voluntarilor intitulată “Cu voluntarii în tabără nu-i de joacă! Fii pregătit!”, proiect finanțat de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, 5-9 februarie și 10-14 februarie 2016, tabără de copii.

Pe lângă taberele organizate, au avut loc și o serie de activități culturale, dar și duhovnicești, cu un impact deosebit în rândul participanților. Astfel, pe data de 5 octombrie a avut loc ședința de toamnă a preoților din protopopiatul Năsăud, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pe 9 octombrie a avut loc ședința de lucru a responsabililor de asociații de tineret din cele trei protopopiate ale județului nostru, prezidată de ierom. dr. Benedict Vesa, pe 13 octombrie a avut loc întâlnirea de lucru a inspectorilor din cadrul Inspectoratului Școlar Județean, prezidată de către d-na inspector școlar general Camelia Tabără, iar în 13-15 noiembrie a avut loc un team building al profesorilor de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Bistrița, coordonat de către prof. Lucica Iacob.

Activitatea centrului nu se limitează doar la tabere sau întâlniri de lucru. Astfel, prin implicarea pr. Paul Gavriloaie, directorul centrului, a fost inițiat un grup de tineri care se întâlnesc săptămânal la centrul nostru și desfășoară activități specifice. Dintre acestea amintim: serile de film, conferințele duhovnicești, întâlnirea de 1 Decembrie intitulată ”De ce iubim România?”, concertele de colinde și cântece patriotice, concertul caritabil de colinde ”Mai demult era așa”, Festivalul de Colinde și Tradiții de Crăciun, toate acestea cu participare a peste 550 de copii și tineri, rugăciunea pentru cei care au suferit în clubul Colectiv (în 6 noiembrie la Centrul de Tineret au participat la o rugăciune comună peste 300 de copii și tineri alături de pr. Ioan Dâmbu, protopopul Năsăudului).

Astfel, de la inaugurare și până în prezent, a trecut pragul centrului de tineret un număr foarte mare de copii, tineri și alți oaspeți, în total peste 1700 de participanți, care au lăsat și câteva impresii despre modul în care au perceput experiența trăită pe parcursul activităților organizate în acest loc. Fie că este vorba de bucuria trăirii unor momente unice, de împărtășirea sentimentului de uniune în credință, sau de fericirea revederii prietenilor, mărturiile lor vorbesc de la sine despre semnificația pe care centrul de tineret o poarta în sufletele celor care îi calcă pragul.

În final, indiferent de natura lor, toate aceste activități pentru tineri reprezintă o cărămidă în edificiul pe care încercăm să îl ridicăm în vederea consolidării unei comunități cu un sens al moralității bine-dezvoltat. Considerăm că educarea spirituală a copiilor și tinerilor reprezintă nu doar o responsabilitate a comunităţii creştine, ci mai ales un test pe care aceasta îl dă, în condiţiile în care societatea contemporană exercită piedici şi influenţe negative asupra personalităţii tinerilor. Raportată la schimbări sociale permanente, omenirea trebuie să se muleze unui tipar al gândirii creştine, pentru a-şi menţine sănătatea spirituală în pofida obstacolelor ce se interpun în evoluţia morală a omului. Rolul nostru și al Bisericii, în acest sens, este unul crucial, deoarece avem funcţia de liant între elementele care modelează profilul moral al tânărului - familia, şcoala, societatea și anturajul. Centrul de tineret, prin ansamblul activităților găzduite, încearcă să sprijine acest demers prin inițierea de formatori care să prolifereze mesajul de bună credință în cât mai multe alte comunități.
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>