--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Februarie 2016, nr. 2 (310), an XXVII (serie nouă)
Filocalia - supliment
--- pagina: 13

Început de an cu activităţi mai vechi şi mai noi la ASCOR Cluj-Napoca

de Iulia Anamaria Mureşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

La început de an, ASCOR Cluj-Napoca la Mănăstirea Măgura Jina

Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR), filiala Cluj-Napoca, și-a început activitatea în anul 2016 cultivând apropierea mirenilor de mănăstiri, pentru a găsi exemple de trăire vie a lui Dumnezeu, a cuvintelor și a poruncilor Sale, de care să se folosească în misiunea pe care și-o propun pentru noul an calendaristic. De asemenea, s-a încercat și promovarea prețuirii legăturii omului cu natura și căutarea urmelor Ziditorului în creația necuvântătoare. În acest sens, tinerii au ales să petreacă anul nou calendaristic la Mănăstirea Măgura Jina din județul Sibiu.

Situată la 1200 m altitudine, departe de freamătul satului și strălucind ca un soare în mijlocul unor căsuțe de lemn răsfirate pe dealurile din jur, unele locuite, altele ca niște strecurători prin care trec razele soarelui, acest așezământ monahal a fost pentru tinerii de la ASCOR Cluj-Napoca gazdă primitoare în primele trei zile din noul an.

Fiecare zi din cele trei petrecute la Măgura Jina au fost marcate de Sfânta Liturghie și de Priveghere, la care tinerii au participat activ, având ocazia să citească la strană canoanele Sfinților, Apostolul, să cânte condace și tropare, dar și alte texte liturgice. Mesele luate împreună cu obștea au fost adevărate agape, iar drumețiile pe dealurile din împrejurimi o încântare pentru ochi și pentru întreaga ființă. Trupul pășea pe țărâna din care a fost luat, iar duhul își recunoștea frumusețea Stăpânului în lucrarea Acestuia. Comuniunea cu strămoșii a fost cât se poate de vie, datorită straielor românești de sărbătoare, pe care ascoriștii le-au purtat cu drag la Liturghii.

Cei 42 de tineri au fost primiți cu multă căldură și cu bucurie de către Părintele duhovnic Nicon și de către maicile și surorile acestei mănăstiri, care au oferit un exemplu demn de urmat în ceea ce privește iubirea frățească și dăruirea de sine în folosul și spre bucuria aproapelui.

Cele trei zile petrecute în sânul mănăstirii au fost o adevărată „cină cu lumină” și un „scaun de hodină”, cum spune un colind vechi. În acele zile, la mănăstire, a fost prezent un psalt înzestrat cu mult dar, Părintele diacon Marius Teofan de la Sibiu, care i-a încântat pe cei prezenți cu o frumoasă psalmodiere. Cântarea lui s-a împletit cu cea a maicilor, cu cea a câtorva membri din strana Bisericuței Studenților și cu rugăciunile rostite de Părintele Nicon și, astfel, s-a înmulțit bucuria de a participa la toate slujbele din acele zile petrecute la Mănăstirea Măgura Jina.

După vacanță și după sesiune, ASCOR a reînceput misiunea

La săniuș cu copiii de la Liceul pentru deficienți de vedere

După vacanța de iarnă, dar și după sesiunea de examene, ASCOR Cluj și-au reluat activitățile. Când în Cluj s-a așternut pentru câteva zile un strat de zăpadă, voluntarii ASCOR au știut cum să profite de darurile naturii: au ieșit la săniuș cu o parte din copiii de la Liceul pentru deficienți de vedere. Copiii nevăzători sunt poate cei mai sinceri atunci când își exprimă bucuriile și tristețile. Fulgii de nea le produc mereu veselie, iar clinchetele râsetelor celor care știu cum arată zăpada doar prin simțul tactil răsună mereu în Pădurea Hoia, acolo unde merg de obicei la săniuș. Pentru a-i feri de accidente, voluntarii ASCOR au format împreună cu copiii echipe a câte două persoane. Când echipa era pregătită, se dădea startul și sania pogora la vale. De acolo, în ritm alert, pentru a prinde cât mai multe ture, copii urcau zglobiu spre locul de pornire. Pe post de sanie au servit și pungile îndesate cu perne, foliile s-au adeverit a fi foarte alunecoase și prielnice pentru o asemenea activitate, nu au lipsit nici capacele de plastic sau cauciucurile. Între reprizele dintre un deal și o vale, copiii au primit ceai care să îi încălzească și care să le dea vioiciune pentru o nouă tură de săniuș.

Tot printre activitățile dedicate copiilor nevăzători se numără și atelierul culinar pe care îl organizează ASCOR Cluj-Napoca. În cadrul acestui eveniment, copiii dau dovadă de multă creativitate și de ingeniozitate. Voluntarii de la ASCOR îi mai bucură pe copiii cu deficiență de vedere și cu întâlniri în cadrul cărora cântă împreună la chitară, muzica folk fiind foarte îndrăgită de nevăzători.

Conferințe și pelerinaje pe jos în luna februarie

La început de februarie, ASCOR Cluj-Napoca a organizat două conferințe dedicate susținerii familiei, evenimente ce au avut loc în cadrul campaniei intitulate „Săptămâna familiei”. Pe parcursul acestor zile, la Cluj-Napoca au avut loc mai multe acţiuni orientate spre sprijinirea familiei tradiționale, mai ales în contextul în care apare necesitatea demarării unor proiecte ce au drept scop ocrotirea familiei întemeiate pe căsătorie, aşa cum a fost rânduită şi binecuvântată de Dumnezeu.

Prima conferință a fost susținută de Părintele Mihai Andrei Aldea și a avut ca temă: „Familia – mica Biserică”. Iar la cea de-a doua întâlnire, în cadrul căreia s-a dezbătut același subiect – „Familia și Biserica”, a vorbit Părintele Ciprian Negreanu, preotul misionar al Bisericii Studenților din Cluj-Napoca.

La sfârșitul lunii februarie, ASCOR Cluj-Napoca va organiza primul pelerinaj pe jos din anul acesta. Tinerii vor merge de data aceasta la mănăstirile din Moldova, urmând să parcurgă pe jos, așa cum sunt obișnuiți, o distanță de circa 20 de kilometri. Pelerinii se vor închina și vor participa la slujbe la Mănăstirile Secu, Neamț, Sihăstria. Peste noapte vor fi găzduiți de către monahii de la Mănăstirea Sfinților Arhangheli Gavriil și Mihail de la Petru-Vodă, unde vor avea posibilitatea și binecuvântarea de a se închina la mormântul Părintelui Iustin Pârvu. În drumul spre casă, dacă timpul le va permite, vor mai face popasuri și pe la alte mănăstiri.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>