--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Martie 2016, nr. 3 (311), an XXVII (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 4

Călătorie în Austria

de Dan-Ionuţ Lupuţan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

În perioada 3-5 martie 2016, l-am însoţit pe ÎPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei într-un mini-turneu european, care a avut ca destinaţie finală oraşul Salzburg din Austria, unde s-a desfăşurat întrunirea anuală a Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte, al cărei membru este şi Înaltpreasfinţia Sa.

În drum spre Salzburg am poposit în oraşul Miskolt din Ungaria, unde am vizitat biserica ortodoxă în care a primit Taina Botezului Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna. Acest sfânt, Mitropolit al Ardealului, s-a născut în localitatea Miskolt, în data de 20 decembrie 1808, din părinţi macedo-români, Naum şi Anastasia. Biserica ortodoxă din această localitate a fost ridicată cu puţini ani înainte de naşterea sa, prin contribuţia materială a comunităţii ortodoxe româno-greceşti. Printre ctitorii acestei biserici se numără şi bunicii mitropolitului.

Am vizitat apoi muzeul parohial ortodox din Miskolt, loc unde se află şi tabloul care-l reprezintă pe Mitropolitul Andrei Şaguna. L-am întâlnit aici pe preotul paroh ortodox, care ne-a prezentat câteva date istorice referitoare la parohia ortodoxă din Miskolt, precum şi pe doi dintre credincioşii parohiei.

Paşii noştri s-au îndreptat apoi spre Esztergom, unde am vizitat sediul Arhiepiscopiei de Esztergom-Budapesta, care este şi sediul Bisericii Catolice din Ungaria, dar şi impunătoarea catedrală din aceasta localitate (Esztergomi bazilika), construită între 1882-1869.

Seara, am înnoptat la Mănăstirea benedictină din Melk, Austria. În dimineaţa următoare, am vizitat această mănăstire faimoasă, situată pe o colină cu vedere spre valea Wachau a Dunării.

În data de 4 martie, cu ajutorul lui Dumnezeu, am ajuns în Salzburg, unde am vizitat Catedrala Sfântului Rupert, în care a fost botezat Wolfgang Amadeus Mozart, precum şi câteva biserici din centrul oraşului. Spre seară, am vizitat oraşul Mondsee, situat pe malul lacului cu acelaşi nume.

Ziua de 5 martie a culminat cu întrunirea anuală a membrilor Academiei Europeane de Ştiinţe şi Arte din Salzburg. Aceasta academie a fost înfiinţată în anul 1990 de către Prof. Univ. Dr. Felix Unger împreună cu Cardinalul Franz König şi Prof. Nikolaus Lobkowicz. Tema principală a acestei reuniuni a fost Europa viitorului, în căutarea poveştii sale.

În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul Domnul Prof. Univ. Dr. Felix Unger, preşedintele Academiei.

În discuţiile întrunirii forumului academic s-a accentuat faptul că, în prezent, în Europa se manifestă la cel mai înalt nivel o puternică tendință a non-solidarităţii, iar acest fapt trebuie schimbat. S-a constat că trăim un paradox: dacă, în trecut, Europa a fost soluţia, atunci, astăzi, în multe privințe Europa este problema.

În cadrul discuţiilor, a luat cuvântul şi IPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, care s-a adresat celor prezenți în limba franceză, discursul său punând accent pe importanţa deosebită a spiritualităţii pentru viitorul Europei şi atrăgând ferm atenţia asupra urmărilor catastrofale pe care le are fenomenul secularismului pentru prezentul şi viitorul nostru.

În final, s-au desfăşurat câteva momente muzicale, discuţii generale şi au avut loc primiri de noi membri în rândul Academiei. Întrunirea forumului academic s-a încheiat cu intonarea imnului Uniunii Europene.

La Salzburg, s-a adeverit încă o dată că Biserica intră în contact cu Uniunea Europeană în foarte multe domenii şi astfel Europa este chemată să ţină cont de opiniile Bisericii. Creştinismul a jucat un rol important în dezvoltarea culturii şi civilizaţiei europene. Biserica a reuşit să fie pentru Europa locul de unde se dă ora exactă. Este şi motivul pentru care prezenţa bisericii ortodoxe la întrunirea anuală a Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte, prin vocea ÎPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, a reprezentat un eveniment de implicare şi răspundere de cel mai înalt nivel şi prestigiu.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>