--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Martie 2016, nr. 3 (311), an XXVII (serie nouă)
Filocalia - supliment
--- pagina: 13

Primul pelerinaj pe jos din 2016, în ținuturile Moldovei

de Romina Sopoian
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Având în vedere că anul 2015 s-a deosebit prin mulțimea pelerinajelor pe jos și cu bicicleta organizate de membrii ASCOR, nici anul 2016, în care am pășit cu nădejde, nu putea să se lase mai prejos. Încurajați de minunatele experiențe de viață și de bucurie duhovnicească dobândite în fiecare din pelerinajele anului 2015, tinerii studenți, și nu numai, au dorit să participe cu multă sârguință și la primul pelerinaj pe jos din noul an.

Experiența pelerinajelor anterioare i-a găsit pregătiți pe drumeți cu toate cele necesare pentru două zile pline de descoperiri ale minții și sufletului în ținutul Moldovei. Bineînțeles că fiecare și-a lăsat loc în lărgimea sufletului său și pentru noile descoperiri pe care le aduce inevitabil fiecare pelerinaj în parte. Atrași de noua destinație – Moldova rezonând în mintea oricui cu numele marilor duhovnici din această parte a țării –, pelerinii s-au lăsat cu atât mai mult deschiși întâlnirilor în trup și duh. Astfel, sfârșitul de săptămână din 27-28 februarie a început de fapt la ora 2:00 dimineața la Casa de Cultură a Studenților unde autocarele și-au îmbarcat călătorii, alături de bagaje și biciclete.

După o călătorie lungă de vreo șapte ore, prima destinație a fost Mănăstirea Sihăstria, atât de cunoscută datorită Părinților Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Ioanichie Balan și Ioanichie Moroi, care sunt înmormântați aici. După ce s-au închinat în biserică la icoane și la Sfintele Moaște, pelerinii și-au plecat capetele cu multă evlavie și la mormintele marilor duhovnici care au schimbat atât de multe vieți prin chemarea plină de iubire a oamenilor la Dumnezeu. Chilia Părintelui Ilie Cleopa i-a primit cu multă căldură pe toți, așa cum făcea odinioară părintele însuși. Obiectele de îmbrăcăminte și de lucru ale marelui duhovnic erau expuse spre bucuria tuturor, dar și spre o înțelegere mai profundă a personalității uriașe care obișnuia să-I slujească lui Dumnezeu, dar și oamenilor, în aceste cămăruțe de o simplitate impresionantă.

De la Sihăstria s-a pornit cu bicicleta spre Mănăstirile Sihla, Secu și Neamț, acest tur acumulând în final aproximativ 28 de km. Cei care au ales să meargă pe jos au străbătut în jur de 18 km până la Mănăstirile Secu, iar apoi Neamț. Cea care a înfrumusețat drumurile a fost zăpada cu care pelerinii nu se așteptau să se mai întâlnească anul acesta. Mănăstirea Secu adăpostește moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, care au fost motivul principal al organizării acestui pelerinaj în această parte a țării. Având în vedere că la data de 24 februarie sunt prăznuite prima și a doua descoperire a capului Sfântului Ioan Botezătorul, Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul tinerilor de la Bisericuța din Hasdeu, a hotărât această destinație spre o mai mare cinstire a Înaintemergătorului Domnului.

De la Mănăstirea Neamț s-a pornit cu autocarele spre Mănăstirea Petru Vodă, unde cea mai mare parte a pelerinilor a participat la privegherea de noapte și unde a înnoptat. Deși o mică parte s-a întors la Cluj în acea seară, cei care au rămas au participat duminică la Sfânta Liturghie, care a fost urmată de un cuvânt de învățătură. Șansa de a se închina la mormântul Părintelui Iustin Pârvu, Părintelui Gheorghe Calciu și al poetului creștin Radu Gyr i-a bucurat pe toți, în special pe cei care încearcă să le urmeze îndeaproape exemplul.

După masa de prânz oferită cu mare drag de părinții, monahii și frații de la Mănăstirea Petru Vodă, autocarele i-au așteptat din nou pe pelerini pentru a-i duce acasă. Totuși, în drum spre Cluj, s-a mai făcut o oprire, la Mănăstirea Durău. După două zile de bucurie și strădanie, fiecare s-a întors la viața sa de zi cu zi, dar cu o altă încărcătură, cu un alt elan duhovnicesc.

Următorul pelerinaj pe jos se va desfășura în Oltenia, în perioada 19-20 martie. Tinerii și toți iubitorii de drumeții duhovnicești pe jos vor avea posibilitatea să parcurgă următorul traseu: Mănăstirea Horezu – Mănăstirea Polovragi, în total distanța va fi de 25 km. Iar cei ce vor merge cu bicicleta, vor urma traseul: Mănăstirea Govora – Mănăstirea Horezu – Mănăstirea Polovragi, cumulând 40 de km. Se știe că drumul de la Mănăstirea Horezu la Mănăstirea Polovragi este un drum bătut pe jos de nenumărate ori de ÎPS Bartolomeu Anania. Fiind situat lângă poalele munţilor, în această zonă a Novacilor, traseul este de o frumuseţe deosebită.

După un timp de odihnă petrecut la Mănăstirea Polovragi, pelerinii se vor îndrepta spre Mănăstirea Lainici, unde se află Moaştele Sfântului Irodion. Duminică, 20 martie vor participa la Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Lainici, urmând ca apoi să se întoarcă la Cluj cu un scurt popas la Mănăstirea Prislop, la mormântul Părintelui Arsenie Boca.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>