--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Aprilie 2016, nr. 4 (312), an XXVII (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11

Martie 2016

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 martie: Face o vizită pe șantierul de pictare în tehnica mozaic a cupolei Catedralei Mitropolitane. Este însoțit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

2 martie: La Facultatea de Teologie se întâlnește cu cadrele didactice.

3-5 martie: Se deplasează în Austria pentru a participa la ședința anuală a Academiei Europene de Științe și Arte de la Salzburg. Rostește un cuvânt duhovnicesc. În cale, vizitează și biserica ortodoxă din Miskolc, Ungaria. Este însoțit de PC Pr. Dan-Ionuț Lupuțan, protopopul de Huedin.

6 martie: Săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură în Catedrala Mitropolitană.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului și rostește o cateheză.

7 martie: În sala de ședințe a Centrului Eparhial, prezidează comisia de evaluare a candidaților participanți la examenul de ocupare a posturilor de preot paroh la parohiile Brăișoru și Someșul Cald, protopopiatul Huedin.

8 martie: În sala de ședințe a Centrului Eparhial, prezidează ședința de lucru a Permanenței Consiliului Eparhial cu participarea PC Pr. Protopopi. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

În Aula „Nicolae Ivan” din incinta Centrului Eparhial, prezidează ședința C.A.R.-ului. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

Face o vizită la Mănăstirea „Mihai Vodă” de la Turda. Este însoțit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

9 martie: În Sala „Dumitru Fărcaș” a Casei de Cultură a Studenților, asistă la concertul folcloric organizat cu prilejul zilei de 8 Martie de către parohia „Sfântul Toma” din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Dănuț Goga și Pr. Marius-Dan Goga). Rostește un cuvânt de duhovnicesc.

În Catedrala Mitropolitană, în cadrul slujbei de seară, săvârșește o rugăciune pentru sănătatea Mejestății Sale, Regele Mihai I al României. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

10 martie: În parohia Beudiu, protopopiatul Beclean, săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru diacon, pe tânărul Cosmin Adrian Bucșa. Slujește Parastasul în memoria preoților slujitori mutați la Domnul. Hirotesește întru iconom stavrofor, pe părintele paroh Gavril Emilian Mureșan. Este însoțit de PC Pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca.

Face o vizită la Spitalul din Beclean (slujitor: Pr. Pavel Rus), inspectând lucrările de amenajare a paraclisului din incintă.

11 martie: În Piața „Bobâlna” din Dej, participă la festivitatea organizată cu prilejul întoarcerii Batalionului 811 „Dragonii Transilvani” din teatrul de operațiuni din Afganistan. Săvârșește o slujbă de mulțumire și rostește un cuvânt duhovnicesc.

Face o vizită în Biserica „Sfântul Andrei” din Dej (paroh: Pr. Silviu Pop), în vederea începerii șantierului de pictură. Este însoțit de PC Pr. Nicolae Buda, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Acatistul Bunei Vestiri și rostește un cuvânt de învățătură.

12 martie: În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie și slujește la Litie.

13 martie: În biserica din Cristorel, filie a parohiei Fodora, protopopiatul Cluj I, săvârșește slujba de sfințire a noului iconostas și Sfânta Liturghie. Rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru preot, pe diaconul Cosmin Adrian Bucșa, pe seama parohiei Someșul Cald, protopopiatul Huedin și diacon, pe tânărul Ovidiu Cristian Coman. Hirotesește întru iconom, pe părintele paroh Laurențiu Vasile Grigore.

Săvârșește slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la noua clădire a grădiniței din localitate. Este îsoțit de PC Arhid. Dan Grigore Văscu, directorul tehnic al postului de radio „Renașterea”.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Pavecernița Mică, rostește o cateheză și împlinește îndătinatul Ritual al Iertării de la începutul Postului Mare.

14 martie: La sediul protopopiatului Bistrița, participă la o ședință de lucru cu autoritățile județene.

În biserica mică a mănăstirii de la Cășiel, protopopiatul Dej, săvârșește slujba de înmormântare a adormitei întru Domnul, Nectaria monahia, mama maicii starețe Varvara Georgiu. Rostește un cuvânt de mângâiere. Este însoțit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În Biserica „Sfântul Ștefan” din cartierul clujean Între Lacuri (parohi: Pr. Mircea Bugnariu și Pr. Cosmin Trif), slujește Pavecernița Mare cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Rostește un cuvânt de învățătură.

15 martie: Face o vizită de lucru în protopopiatul Cluj II. Vizitează bisericile în construcție „Sfântul Ioan Evanghelistul” (paroh: Pr. Călin Popovici și Pr. Matei Popovici), „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Mănăștur (parohi: Pr. Vasile Raus, Pr. Vasile Bancoș, Pr. Nicolae Maja și Pr. Radu Onac), „Sfântul Ioan Gură de Aur” (paroh: Pr. Marian Bogdan), „Învierea Domnului” (parohi: Pr. Coriolan Dura și Pr. Ștefan Iloaie), „Sfânta Cuvioasă Parascheva” (paroh: Pr. Virgil Man) și „Sfântul Mina” (paroh: Pr. Dumitru Bărbos).

În Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cluj-Napoca (paroh: Pr. Marcel Sabău) slujește Pavecernița Mare cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Rostește un cuvânt de învățătură.

16 martie: În biserica din Figa (paroh: Pr. Călin Vasile Motogna), protopopiatul Beclean, oficiază slujba înmormântării adormitului întru Domnul, Preot Ioan Beudean, fost paroh. Rostește un cuvânt de mângâiere.

Face o vizită pe șantierul de pictură al Bisericii „Sfântul Andrei și Sfinții Martiri Brâncoveni” din Beclean (parohi: Pr. Vincențiu Doru Zinveliu și Pr. Claudiu Zinveliu). Este însoțit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” de pe strada Eugen Ionesco din Cluj-Napoca (paroh: Pr. Cosmin Vele), slujește Pavecernița Mare cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Rostește un cuvânt de învățătură.

17 martie: Face o vizită în protopopiatul Cluj I. Vizitează parohiile ”Intrarea Domnului în Ierusalim” –Florești (paroh: Pr. Sebastian Rusu), Gilău III (paroh: Pr. Vasile Bandrabulă), Hășdate (paroh: Pr. Viorel Şuteu), filia Săvădisla a parohiei Vălișoara (paroh: Pr. Mihai Ranta). Este însoțit de PC Pr. Dan Hognogi, protopopul de Cluj II.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Pavecernița Mare cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul și rostește un cuvânt de învăţătură, în cadrul serilor duhovnicești organizate de A.S.C.O.R. Cluj.

18 martie: La statuia marelui om de stat Alexandru Vaida Voevod de lângă Teatrului Național, participă la manifestările organizate de Inspectoratul Județean de Jandarmi Cluj, care îi poartă numele. Săvârșește o slujbă de pomenire și rostește un cuvânt evocator.

În capela Seminarului Teologic din Cluj-Napoca (duhovnic: Arhim. Samuel Cristea) săvârșește Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite și rostește un cuvânt de învățătură.

19 martie: În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie și slujește la Litie.

20 martie: În biserica din Șomcutu Mic, protopopiatul Dej, săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru preot, pe diaconul Ovidiu Cristian Coman, pe seama parohiei Brăișoru, protopopiatul Huedin. Acordă părintelui paroh Ioan Țolca, distincția ”Crucea Arhiepiscopală”. Este însoțit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Pavecernița Mică și rostește o cateheză.

21 martie: Face o vizită pe șantierele Tipografiei și Brutăriei Arhiepiscopiei și pe șantierul Centrului de Tineret de la Câmpenești. Este însoțit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

22 martie: Face o vizită în protopopiatul Năsăud. Vizitează șantierul de construcție a Capelei Mortuare din Rebrișoara (paroh: Pr. Nicolae Hoha), șantierul de construcție a casei parohiale din parohia Ilva Mică I (paroh: Pr. Ștefăniță Potra), șantierul de construcție a casei parohiale din parohia Sângeorz-Băi III (paroh: Pr. Alexandru Buia), Mănăstirea Salva și parohia Mititei (paroh: Pr. Călin Costel Imbuzan).

23 martie: În Câmpia Turzii, săvârșește o slujbă funebră la căpătâiul adormitului întru Domnul, Nicolae, fratele părintelui Claudiu Teodor Șumandea, parohul din Budești, protopopiatul Beclean.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la spectacolul Requiem-Parastas, susținut de corul, orchestra și soliști ai Operei Naționale din Cluj-Napoca, spectacol filantropic organizat în sprijinul profesoarei de religie Crina Cârcu din Bistrița. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

Întâmpină la Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca și primește la Centru Eparhial, delegația din Grecia ce a adus spre închinare moaștele Sfântului Gheorghe de Drama, delegație condusă de ÎPS Părinte Pavel, Mitropolit de Drama și Exarhul Macedoniei.

24 martie: Împreună cu ÎPS Pavel, face o vizită la Seminarul Teologic Ortodox.

În Aula Mare a Universității ”Babeș Bolyai” participă la festivitatea decernării titlului de Doctor Honoris Causa, distinsei doamne Ana Blandiana.

Primește la reședință pe ÎPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei și pe PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la slujba Pavecerniței Mari unită cu Litia.

Primește la reședință pe ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, PS Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei și PS Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

În cadrul unei ceremonii, la Reședința Mitropolitană, conferă ierarhilor prezenți ”Engolpionul și Crucea Transilvană”.

25 martie (Buna Vestire): Primește la reședință pe PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului. Îi conferă ”Engolpionul și Crucea Transilvană”.

În Catedrala Mitropolitană, împreună cu ierarhii prezenți, slujește Sfânta Liturghie unită cu Vecernia. Rostește un cuvânt evocator cu prilejul împlinirii a 10 ani de la reînființarea Mitropoliei și 5 ani de la întronizarea sa ca Mitropolit al Clujului. Acordă domnului Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte, distincția ”Crucea Transilvană”.

Primește la reședință, oficialitățile centrale, județene și locale, civile și militare, prezente la eveniment.

În Biserica „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Titus Moldovan și Pr. Petru Ilea), asistă la Te-Deum-ul oficiat de ÎPS Părinte Pavel cu prilejul Zilei Naționale a Greciei.

În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, împreună cu ÎPS Pavel și ÎPS Teofan, participă la concertul anual al Fundației ”Mitropolitul Bartolomeu”. Rostește un cuvânt evocator.

26 martie: La școala Horea, împreună cu ÎPS Pavel, îi binecuvintează pe elevii participanți la Concursul de Religie „Urmarea lui Hristos”.

Face o vizită la Facultatea de Teologie.

În Piața Unirii din Cluj-Napoca, participă la deschiderea Marșului pentru Viață. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

Împreună cu delegația din Grecia, vizitează Mănăstirea Nicula și Biserica ”Sfânta Treime” din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Cons. Cristian Baciu și Pr. Ioan Jeler).

27 martie: Împreună cu ÎPS Pavel, Mitropolit de Drama, săvârșește Sfânta Liturghie în biserica din Viișoara, protopopiatul Turda. Rostește cuvântul de învățătură. Săvârșește slujba Parastasului pentru adormitul întru Domnul, Ioan, ctitorul bisericii. Hirotesește întru iconom stavrofor pe părintele Niculiță Stoica (Viișoara I) și Dacian Lucian Mureșan (Viișoara II).

Face o vizită în parohia Ceanu Mic (paroh: Pr. Ioan Puiu).

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Pavecernița Mică și rostește o cateheză.

28 martie: Cu prilejul împlinirii a 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România, la bustul lui Onisifor Ghibu din curtea școlii ce-i poartă numele, participă la manifestările organizate. Săvârșește o slujbă de Te-Deum și rostește un cuvânt evocator.

Face o vizită pe șantierul bisericii de pe Valea Viilor, din Beclean.

Face o vizită în parohia Fundătura (paroh: Pr. Alexandru Marian Man), protopopiatul Gherla.

29 martie: În sala de ședințe a Centrului Eparhial, prezidează comisia de evaluare a candidaților participanți la examenul de Capacitate Preoțească.

La Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, participă la masa rotundă unde s-a dezbătut problema Sfântului și Marelui Sinod Pan-Ortodox.

30 martie: În capela Facultății de Teologie din Cluj-Napoca (duhovnic: Arhim. Teofil Tia), săvârșește Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite. Rostește cuvântul de învățătură.

31 martie: În localitatea Băița de sub Codru, județul Maramureș, săvârșește slujba de înmormântare pentru adormita în Domnul, Carlota, mama părintelui Silviu Pop, de la parohia „Sfântul Andrei” din Dej. Rostește un cuvânt de mângâiere.

Face o vizită în satul natal și la Mănăstirea ”Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus.

În sala mare a Muzeului Mitropoliei din Cluj-Napoca, participă la lansarea cărții de predici „Amvon”, a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Rostește un cuvânt de binecuvântare.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>