--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iunie 2013, nr. 6 (278), an XXIV (serie nouă)
In memoriam
--- pagina: 6

Preotul Vasile Coţia, adormit în Domnul (1957-2013)

de Pr. Vasile Nemeş
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Părintele Vasile Coția de la parohia Sfântul Nicolae din Cluj-Napoca s-a născut la data de 12 septembrie 1957, în localitatea Feldru, jud. Bistrița-Năsăud din părinții Octavian și Nastasia. A urmat școala primară și gimnazială în localitatea natală în perioada 1964-1973, după care, însuflețit de atmosfera de evlavie și credință din familie, manifestând vocație pentru misiunea preoțească s-a îndreptat spre Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Astfel, în urma examenului de admitere, a urmat cursurile acestei școli în perioada 1973-1978, obținând la examenul final de diplomă media 9,20.

După efectuarea stagiului militar, a urmat timp de patru ani cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu pe care le-a absolvit în anul 1983, când și-a susținut teza de licență cu titlul „Istoria vieții bisericești din Țara Năsăudului”, notată cu 100, încheind ca șef de promoție.

În anul 1980 s-a căsătorit cu tânăra Pașcu Mărioara din aceeași localitate, Dumnezeu binecuvântându-le căsnicia cu doi copii : Vasile (1985) și Horia Nicolae (1993).

Înaltpreasințitul Părinte Arhiepiscop Teofil Herineanu, apreciindu-i rezultatele de excepție la învățătură și purtare din timpul anilor de studii l-a numit preot la parohia Sfântul Nicolae dinb Cluj-Napoca. Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit diacon în biserica parohială în data de 27 decembrie 1983, iar după trei zile, în 30.12.1983, l-a hirotonit preot în Catedrala Arhiepiscopală.

A urmat cursurile de doctorat în Teologie la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1985-1988) și în perioada 1992-1996 a urmat cursuri de specializare pentru doctorat în domeniul Patrologiei la Universitatea Martin Luther Bound din Erlangen – Germania.

Pentru o scurtă perioadă doar de un an (1991) a fost lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca după care a rămas pe mai departe preot la parohie.

În anul 1989, în semn de apreciere pentru activitatea sa pastoral misionară, s-a acordat distincția de „iconom”, iar în ultimul timp a activat ca apărător al preoților în Consistoriul Eparhial.

Părintele Vasile Coția a slujit în parohia pentru care a fost hirotonit timp de 30 de ani, până în anul 2008, ci PC Pr. Ioan Pop și apoi cu subsemnatul. Firul vieții sale s-a rupt însă devreme, la vârsta de 55 de ani, în urma unei boli necruțătoare în zi de duminică, 19 mai 2013, înainte de slujba Vecerniei.

A fost un preot înzestrat de Dumnezeu cu mulţi talanţi pe care, cu timp şi fără timp, s-a străduit să-i fructifice. A fost modest, evlavios, discret, inimos, duios în grai şi permanent dispus să vină în sprijinul păstoriţilor săi, fie vârstnici, tineri sau copii. S-a remarcat de asemeni ca foarte bun liturghisitor şi predicator ce avea cuvânt cu putere multă.

A iubit pe Dumnezeu, Biserica şi neamul din care a răsărit căutând permanent să-i întărească pe credincioşi în credinţă, nădejde şi dragoste şi să le aline suferinţele prin rugăciunile sale.

Adormitul în Domnul a fost depus marţi 21 mai, în biserica Sfântul Nicolae unde seara, după Vecernie a fost săvârşită slujba de pomenire şi priveghere de către un sobor de preoţi dintre care mulţi foşti colegi, în frunte cu PC Protopop Gheorghe Braica.

Slujba înmormântării a avut loc miercuri la orele 12 în biserica parohială şi a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părintul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unui număr mare de credincioşi şi a rostit un ziditor cuvânt de învăţătură duhovnicească.

Dumnezeu să-i aşeze sufletul în ceata aleşilor săi, în rândurile celor care au iubit „frumuseţea case Sale”, adormiţi în Domnul întru nădejdea învierii şi a vieţii celei veşnice.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>