--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Mai 2016, nr. 5 (313), an XXVII (serie nouă)
Eveniment
--- pagina: 2

Cvartetul Transilvan, meditaţie muzicală şi teologică în Catedrala mitropolitană din Cluj

de Pr. Bogdan Ivanov

Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca şi Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului au organizat miercuri, 20 aprilie, de la ora 19.00, în Catedrala Mitropolitană, un concert susţinut de Cvartetul Transilvan, care a interpretat opusul „Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce”, de Joseph Haydn. Acest eveniment muzical de excepţie oferit credincioşilor clujeni a fost precedat de o introducere teologică susținută de asist. univ. dr. Nicolae Olimpiu Benea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. În cuvântul său introductiv Olimpiu Benea a făcut o călătorie teologică în paginile Sfintei Scripturi descoperind ascultătorilor înţelesurile tainice ale Jertfei Mântuitorului Hristos pe Cruce, dar şi a celor şapte rostiri ale Mântuitorului Hristos care arată împlinirea voii lui Dumnezeu de mântuire a lumii, dar mai ales asumarea cu iubire a acestui calvar care i-a salvat pe oameni din robia păcatului şi a morţii.

Prezent la acest eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a arătat importanţa asumării de către creştini a trăirii intense a acestei ultime perioade a Postului Mare ca un act de jertfă şi iubire arătată lui Dumnezeu. Înaltpreasfinţitul a arătat rolul muzicii şi al oamenilor de har care pot deschide inimi şi îi pot apropia prin acest limbaj îngeresc pe oameni de marele act al iubirii divine arătat lumii prin jertfa de pe Cruce.

https://rolexfashionwatch.blogspot.com https://pickbestwatches.blogspot.com/ https://watchperfectblog.wordpress.com/ https://nicewatchessite.wordpress.com/ https://frrepliquemontre.wordpress.com/ https://frmontre.blogspot.com/

Pe acordurile muzicii lui Jospeh Haydn şi purtaţi de virtuozitatea interpretării membrilor Cvartetului Transilvan (Gabriel Croitoru - vioara I, Nicuşor Silaghi - vioara a II-a, Marius Suărăşan - violă şi Vasile Jucan - violoncel, credincioşii prezenţi în Catedrală au putut retrăi atmosfera răstignirii Domnului, i-au putut asculta rostirile de pe Cruce, dar mai ales au simţit zbuciumul sufletesc al Fiului lui Dumnezeu în acest moment al jertfei Sale. Într-o atmosferă de adâncă trăire şi cu o impecabilă rezonanţă a spaţiului sacru în care s-a desfăşurat acest recital-meditaţie, Cvartetul Transilvan a dat expresie sonorităţilor îngereşte ale muzicii, în care sunetul devine cuvânt viu.

Acest eveniment este un dar muzical oferit clujenilor de membrii Cvartetului Transilvan în apropierea Săptămânii Mari, dar și o invitație de a medita mai mult asupra ultimelor cuvinte ale Domnului, în a căror durere și iubire ne regăsim rostiți și noi, cei de astăzi.