--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Mai 2016, nr. 5 (313), an XXVII (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 10

Activităţi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca aprilie 2016

de Dacian But-Căpuşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

La Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu, joi, 31 martie 2016, a avut loconouă întâlnire în cadrul seriei de conferințe Glasul Bisericii în cetate. Invitat a fost Pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaiecarea susținut comunicarea cu titlul: Responsabilitatea morală sub presiunea lumii moderne.

*

În seara zilei de 31 martie 2016, Protos. Asist. univ. dr. Benedict Vesa, secretar eparhial a fost invitatul serii duhovnicești organizată de către Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi „Sf. Martiri Năsăudeni” şi Protopopiatul Năsăud în Parohia Şanţ (jud. Bistrița-Năsăud). Tema aleasă a fost: Să postim de dorul Mirelui.

*

Ambasadorul Republicii Islamice Iran în România, Excelenţa Sa Hamid Moayyer aflat la Cluj-Napoca pentru a participa la Zilele Culturii Iraniene, a vizitat sâmbătă 2 aprilie 2016 Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și a avut întrevederi cu ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății.

*

Duminică, 3 aprilie 2016, Arhim. Prof. univ. dr. Teofil Tia a coordonat o grupă de studenţi în misiune la Parohia Huedin II, unde este paroh Pr. Dan Lupuțan - Protopopul de Huedin şi a rostit un cuvânt de învăţătură, după săvârşirea Sf. Liturghii au vizitat sediului protopopesc și pe cel al complexului de asistență socială al protopopiatului.

*

În data de 3 aprilie 2016, Arhim. Prof. univ. dr. Teofil Tia a susţinut, după slujba vecerniei, în biserica Adormirea Maicii Domnului din cartierul Mănăștur, Cluj-Napoca (paroh Pr. Dr. Dan Hognogi, Protopopul Protopopiatului Ortodox Cluj I), conferinţa: Despre demnitatea suferinței. Suferința ca opus al păcatului în conștiința colectivă ortodoxă.

*

Marți, 5 aprilie 2016, la Casa de Cultură a Studenţilor, sub egida Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi a Organizaţiei Creştine „Agape. Preţuim Familia”, a avut loc conferinţa: Depresia boala a secolului ? Ce ne spune medicul și Biblia susţinută de Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Invitat special a fost medicul psihiatru Loredana Lar.

*

În ziua de 5 aprilie 2016, în sala Auditorium Maximum a Casei Universitarilor, maestrul Dan Puric a susținut conferința: Să fii român ! Manifestarea a fost organizată la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a rostit şi o alocuţiune. În deschiderea evenimentului, publicul, care a umplut până la refuz sala, s-a bucurat de un recital muzical - Simfonia 40 (K 550) de W. A. Mozart - susținut de Orchestra simfonică clujeană de tineret, dirijată de Sergiu Stanciu (debut dirijoral).

*

Mănăstirea Tismana a găzduit în perioada 4-5 mai 2016, lucrările celei de a VIII-a ediţii a Simpozionului Naţional Studenţesc, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova şi Arhiepiscopia Craiovei.

Cele două teme ale manifestării au fost:Educația religioasă în Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție şi Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul în cultura și spiritualitatea ortodoxă. Facultatea noastră a fost reprezentată de către studenții la nivel master: pr. Cătălin-Veronel Varga, Elena Onețiu (Doctrină și hermeneutică creștin-ortodoxă) și Daniela Luminița Ivanovici (Ortodoxie românească și viață liturgică) şi studenții la nivel licență: Dorin Ioan Sălvan (Teologie pastorală), Sânziana-Monica Moldovan (Teologie didactică).

Întâlnirea a adunat peste 30 de participanţi de la cele mai importante Facultăţi de Teologie Ortodoxă din ţară

*

Joi, 7 aprilie 2016, în cadrul Şcolii doctorale de Teologie Ortodoxă „Isidor Todoran” au avut loc susţinerile publice a trei teze de doctorat, alcătuite sub îndrumarea Pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru, specializarea Istoria Bisericii Ortodoxe Române cu noţiuni de paleografie:

-Pr. Dan-Marius Goga, Părintele protopop Grigore Pletosu (1848-1934) - profesor, teolog și cărturar ortodox transilvănean,

- Vasile Rojneac, Sfântul Niceta de Remesiana Viaţa şi activitatea,

- Pr. Petrică-Răzvan Colpoș, Vlădica Teodosie Athanasiu al Romanului (1912-1923). Viața și înfăptuirile sale.

*

Joi, 7 aprilie 2016, în Aula Episcop Nicolae Ivan a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca s-a desfășurat, cu participarea ÎPS Sale Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului a d-lui Acad. Prof univ. Dr. Ioan Aurel Pop, rectorul UBB și a Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății, precedată de un Te-Deum, săvârşit în paraclisul instituţiei, cu hramul "Sf. Nicolae", conferința preoțească de primăvară 2016, la care au luat parte clericii din Protoieriile Cluj I și Cluj II. Pr. prof. dr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca și asistent universitar asociat la facultatea noastră a susținut comunicarea: Educația religioasă a tinerilor în noua ordine morală.

*

Joi, 7 aprilie 2016, în organizarea Asociației Studenților Rromi Romano Suno și a Asociației Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” (preşedinte stud. Crăciun Ioan Lăcătuș), la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă a avut loc, cu ocazia Zilei internaționale a Rromilor șia Zileiintenaționale a Limbii Romani, simpozionul: Rromii, aproapele de lângă noi, între vizibili și invizibili, cuvântul de deschidere a fost rostit de către ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

*

Biserica parohiei Gherla I cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, a găzduit în data de 11 aprilie 2016, ședința lunară a preoților din protopopiat. Evenimentul l-a avut ca invitat pe Protos. asist. univ. dr. Benedict Vesa, secretarul eparhial, care a săvârșit în sobor, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, a rostit un cuvânt de învățătură despre înțelegerea corectă a Tainei Sfintei Cruci ca mister al credinței noastre, iar apoi a ținut o prelegere preoților prezenți, despre întoarcerea Bisericii întru ale sale, prin reîncrederea în Dumnezeu și în mijloacele Lui, adică Cuvântul Evangheliei, Sfânta Euharistie și duhovnicia.

*

Luni, 11 aprilie 2016 un grup de studenţi ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, coordonați de Vitalie Ciobanu au susținut un concert de imne bisericești la Penitenciarul de Maximă Siguranță Gherla și au oferit deținuților iconițe.

*

În cadrul manifestărilor organizate cu ocazia zilei internaţionale a vocii Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a găzduit luni, 11 aprilie 2016, desfășurarea unui workshop cu tema: Igiena vocală pentu studenții la Teologie. Invitat special a fost Dr. Rodica Mureșan, medic specialist în foniatrie.

*

În perioada 13-15 aprilie 2016, Prof. dr. dr. h. c. Hans Schwarz (profesor emerit al Universității din Regensburg) a fost oaspetele facultății noastre, susținând câteva prelegeri:

- Luther și turcii,

- Lucrare, vocație și chemare. Semnificația lor astăzi,

- Diaconia - caracteristică a credinței creștine.

*

Facultatea de Teologie Ortodoxă a fost, împreună cu: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Seminarul Teologic Liceal Ortodox, Liga Studenților, Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Gherla, Liga Tinerilor Dej şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, filiala Cluj coorganizatoare a Pelerinajulului tinerilor pe jos de la Icold la Mânăstirea Nicula, ediţia a VI-a, sâmbătă 16 aprilie 2016.

*

Sâmbătă, 16 aprilie 2016, a avut loc, în parohia Dumbrăvița, jud. Maramureș, în prezența P. S. Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sălajului, Întâlnirea tinerilor ortodocși din Protopopiatul Baia Mare, ediția a III-a. Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană a susținut conferința cu tema: Educația religioasă a tinerilor în Biserică și școală - premise ale unei formări sănătoase.

*

În cadrul programului: Școala altfel ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!”care se desfășoară în învățământul preuniversitar, luni, 18 aprilie 2016, Facultatea noastră a fost vizitată de două grupuri de elevi de la Liceul Teoretic ”Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca (prof. Manuela Botiș și Grigore Mănarcă) și Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia (prof. Simona Himcinschi). Elevii au avut posibilitatea să vadă spațiile destinate activităților didactice, Aula Episcop Nicolae Ivan și capela facultății. De asemenea, au vizionat un film religios și au audiat conferința: Chipul pe care îl merităm. Elemente de morfopsihologie religioasă susținută de duhovnicul școlii, Arhim. Prof. univ. dr. Teofil Tia.

Joi 20 aprilie 2016 facultatea noastră a primit vizita unei clase de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca (prof. Emilia Stanciu). Încântați de consițiile pe care noua clădire le oferă: capelă, săli de curs, de seminarii, laboratoare și ateliere, în Aula Episcop Nicolae Ivan, viitorii studenți s-au întâlnit cu Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății și Pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea care a rostit o alocuțiune.

În cadrul aceluiași program au mai avut loc următoarele activități:

- 20 aprilie 2016, Iconografia Invierii - prelegere a Conf. univ. dr. Marcel Muntean la Muzeul Mitropoliei,

- 22 aprilie, 2016: Cunoașteți folclorul românesc? Să ne cunoaștem tradiția. Incursiuni în lumea satului tradițional (Concurs pe echipe: proverbe, ghicitori, cântece, frânturi de limbă) - Diac. prof. drd. Daniel Mocanu

- 22 aprilie 2016, Seminar de iconografie pe sticlă - Conf. univ. dr. Marcel Munteanu și prof. Cristian Hideg.

*

Marţi, 19 aprilie 2016, la Muzeul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Conf. univ. dr. Marcel Gheorghe Muntean a susţinut prelegerea: Imnul Acatist în iconografia moldovenească a secolului al XVI-lea.

*

În seara zilei de 19 aprilie 2016, la sediul facultății a fost organizată vizionarea documentarului: A fost odată în Transilvania, precum și o dezbatere (coordonatorul activității a fost studentul Alexandru Stanciu). Seara a fost prefațarea unei excursii de studiu la Treznea, jud. Sălaj, unde este groapa comună și monumentul funerar al victimelor evenimentelor din perioada hortistă.

*

Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, împreună cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a organizat miercuri, 20 aprilie 2016, în Catedrala Mitropolitană un recital al Cvartetului Transilvan (Gabriel Croitoru - vioara I, Nicuşor Silaghi - vioara a II-a, Marius Suărăşan - violă şi Vasile Jucan - violoncel) care a interpretat opusul Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce de Joseph Haydn. Introducerea teologică a fost susținută de asist. univ. dr. Nicolae Olimpiu Benea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

*

Consiliul Judeţean Cluj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj a organizat joi, 21 aprilie 2016, la Casa Universitarilor, în sala Auditorium Maximum, un Concert prepascal. Au fost aduse în scenă de interpreţi de folclor, grupuri vocale, coruri şi solişti instrumentişti: pricesne, muzică bisericească şi cultă. A participat Corul de cameră ”Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii.

*

Sâmbătă 23 aprilie 2016, cu ocazia zilei trompetiștilor, Tubilus Trium, Asociația Trompetiștilor din România, Universitatea Babeș-Bolyai și Consiliul Județean Cluj au organizat un concert de Paști. A participat Corul de cameră ”Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii.

*

În cadrul Salonului Studenţesc de Artă Religioasă, ediţia a XXXIV-a, organizat de Casa de Cultură a Studenţilor din Petroşani în perioada 26 aprilie - 5 mai 2016 au expus lucrări studenţi şi masteranzi membri ai Centrului de Creație și Cercetare Continuă "Sfântul Evanghelist Luca" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, sub coordonarea Asist. univ. dr. Marius-Dan Ghenescu. Vernisajul a avut loc marți 26 aprilie.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>