--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Mai 2016, nr. 5 (313), an XXVII (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12

Aprilie 2016

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 aprilie: Primeşte la reşedinţă pe Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

Săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite în biserica din Susenii Bârgăului (paroh: Pr. Gabriel Pugna), protopopiatul Bistriţa. Hirotoneşte întru diacon pe Gavrilă Zăgrean. Rosteşte un replica panerai cuvânt de învăţătură.

Săvârşeşte slujba de binecuvântare a paraclisului din incinta Centrului Social pentru Vârstnici din Susenii Bârgăului.

Face o vizită la Mănăstirea Strâmba, protopopiatul Bistriţa.

Face o vizită pe șantierul de construcţie a Bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej (paroh: Prot. Ioan Buftea).

2 aprilie: Primeşte la Facultatea de Teologie pe Excelenţa Sa Hamid Moayyer, Ambasadorul Republicii Iran în România.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie.

3 aprilie: În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot pe diaconul Gavrilă Zăgrean, pe seama parohiei Delureni, protopopiatul Bistriţa.

În Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, participă la festivitatea organizată cu prilejul împlinirii a 166 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române. Săvârşeşte o slujbă de Te-Deum şi rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Pavecerniţa Mică şi rosteşte o cateheză. Hiroteseşte întru duhovnic pe părintele Cosmin Adrian Bucşa, de la parohia Someşul Cald şi pe părintele Ovidiu Cristian Coman, de la parohia Brăişoru, protopopiatul Huedin.

4 aprilie: La Centrul Eparhial din Caransebeş, se întâlneşte cu Preasfinţitul Părinte Lucian.

5 aprilie: În Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Caransebeş, împreună cu ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului şi PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite şi slujba Parastasului pentru adormitul întru Domnul, Emilian Episcopul. Rosteşte un cuvânt evocator.

În Sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor asistă la conferinţa „Să fii român!”, susţinută de maestrul Dan Puric şi la concertul simfonic organizat cu acest prilej. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

6 aprilie: Face o vizită pe şantierul Centrului de Tineret de la Câmpeneşti, protopopiatul Cluj I. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

7 aprilie: La Facultatea de Teologie, asistă la susţinerea publică a tezei de doctorat de către Pr. Marius Goga, de la parohia „Sfântul Toma” din Cluj-Napoca.

În Aula Mare a Facultăţii de Teologie, prezidează conferinţa de primăvară cu preoţii din protopopiatele Cluj I şi Cluj II. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În sala 401 de la Facultatea de Teologie, participă la Simpozionul cu tema „Rromii: aproapele de lângă noi, între vizibili şi invizibili”. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

În capela Seminarului Teologic, oficiază slujba Parastasului pentru adormita întru Domnul Iuliana Chira. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

8 aprilie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite în Biserica Turda – Capelă. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom stavrofor, pe părintele Laurenţiu Ioan Şuteu de la parohia Turda – Capelă I şi pe părintele Alexandru Rus, de la parohia Turda – Capelă II.

Face o vizită pe şantierul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Turda (paroh: Pr. Andrei Gavril Mihai).

9 aprilie: În Piaţa „Avram Iancu”, în faţa statuii marelui patriot, participă la manifestările organizate cu prilejul expunerii steagului de luptă a unei Legiuni a lui Avram Iancu. Săvârşeşte o slujbă de Te-Deum şi rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

În curtea bisericii din Aghireşu Fabrici (paroh: Pr. Sebastian Dumitru Şerban), protopopiatul Huedin, săvârşeşte slujba de înmormântare a adormitului întru Domnul, Mircea Adămuţă. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

În Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Gherla, săvârşeşte slujba Vecerniei şi rosteşte un cuvânt de învăţătură. Acordă părintelui Aurel Mureşan, distincţia „Crucea Arhiepiscopală” şi hiroteseşte întru iconom stavrofor pe părintele Gheorghe Ştir. Premiază elevii laureaţi la concursul pe teme religioase de la nivelul protopopiatului.

În curtea casei parohiale, săvârşeşte slujba de binecuvântare a Centrului Socio-Educaţional „Sfântul Stelian”. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Este însoţit de domnul Liciniu Câmpean, consilierul misionar – social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

10 aprilie: În localitatea Neţeni, filie a parohiei Domneşti, protopopiatul Bistriţa, săvârşeşte slujba de resfinţire a bisericii şi Sfânta Liturghie. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Acordă părintelui paroh, Lucian Blaga, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar domnului Toma Someşan, primarul comunei Mărişelu, distincţia „Crucea Transilvană”. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Pavecerniţa Mică şi rosteşte o cateheză.

11 aprilie: Face o vizită la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someşul Cald, protopopiatul Huedin.

În Sala Sporturilor din Dej, asistă la concertul caritabil de pricesne organizat în beneficiul pruncului Andrei Fagea. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Este însoţit de PC Pr. Dănuţ Liviu Hognogi, protopopul de Cluj I.

12 aprilie: Prezidează conferinţa de primăvară cu preoţii din protopopiatul Bistriţa. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Acordă domnului pictor Simion Seserman, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.

Săvârşeşte slujba Punerii Pietrei de Temelie pentru biserica parohiei Viişoara II, protopopiatul Bistriţa (paroh: Pr. Călin Sigartău). Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În curtea bisericii din Măgoaja (paroh: Pr. Gavril Ioan Gretinuc), protopopiatul Dej, săvârşeşte slujba de înmormântare pentru adormita întru Domnul, Maria, mama părintelui Ioan Chirilă, preşedintele senatului Universităţii „Babeş Bolyai” şi a părintelui Gavril Chirilă, secretarul protopopiatului Dej. Rosteşte un cuvânt de mângâiere. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PC Pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

La Galeria „Horeb” de la demisolul Bisericii „Sfântul Ilie” din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Vasile Istrate şi Pr. Sergiu Bălaj), participă la vernisajul expoziţiei „Lumină Lină: lumina ortodoxiei”, a domnului Dan Tivadar. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

13 aprilie: În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Denia Canonului celui Mare şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În Cimitirul Central din Cluj-Napoca, săvârşeşte o slujbă funebră la căpătâiul adormitului întru Domnul, Constantin Cosma.

14 aprilie (Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin): Săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica din Gledin (paroh: Pr. Ioan Titieni), protopopiatul Bistriţa. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Acordă domnului Peter Schuller şi domnului Dorin Arsinte, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.

Face o vizită pe şantierul casei parohiale din Şieuţ, protopopiatul Bistriţa (paroh: Pr. Ştefan Pralea). Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului

15 aprili: În biserica reformată din Tetiş, judeţul Sălaj, asistă la slujba de înmormântare a adormitului întru Domnul Ioan Tãmaş, tatăl doamnei Izabela Luca, contabilul şef al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei, Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Denia Acatistului Bunei Vestiri.

16 aprilie: Săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica din Vultureni, protopopiatul Cluj I. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte întru sachelar, pe părintele paroh Vlad Ciceo.

Săvârşeşte slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la casa parohială, la Centrul de Informare Turistică şi la terenul de sport din incinta şcolii. Este însoţit de PCuv. Protos. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

La Mănăstirea Nicula, întâmpină tinerii participanţi la tradiţionalul pelerinaj organizat de A.S.C.O.R. Cluj. Săvârşeşte o slujbă de mulţumire şi rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Este însoţit de domnul Cristian Moldovan, directorul Centrului de Pelerinaje „Renaşterea”.

17 aprilie: Săvârşeşte slujba de resfinţire a Bisericii „Sfântul Ioan Gură de Aur” de la Sic, protopopiatul Gherla. Săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom, pe părintele paroh Anchidim Fetinca. Conferă domnului Alexandru Nagy, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar domnului Marius Petean, Ordinul „Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni”. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Pavecerniţa Mică şi rosteşte o cateheză.

18 aprilie: Săvârşeşte slujba de binecuvântare a paraclisului şi chiliilor Mănăstirii „Sfinţii Martiri Brâncoveni” de la Mărişel, protopopiatul Huedin. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

Face o vizită în parohia Poiana Horii, cu filiile Giurcuţa de Sus şi Smida (paroh: Pr. Păunel Petran). Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

În biserica din Someşeni (parohi: Pr. Ioan Roman, Pr. Ioan Pop şi Pr. Ioan Avram), slujeşte Pavecerniţa Mare şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

19 aprilie: Prezidează conferinţa de primăvară cu preoţii din protopopiatul Huedin. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Premiază elevii laureaţi la concursul pe teme religioase de la nivelul protopopiatului.

Face o vizită la Mănăstirea Râşca Transilvană. Vizitează filia Dealu Negru a parohiei Finciu (paroh: Pr. Vicenţiu Vamoş Sandro), parohia Călăţele (paroh: Pr. Aurel Şaitiş), filia Alunişu a parohiei Sâncraiu (paroh: Pr. Dănuţ Călătean) şi filia Nearşova a parohiei Nadăşu (paroh: Pr. Marian Văcariu), protopopiatul Huedin. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

20 aprilie: Înregistrează o emisiune pentru TVR Cluj.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la concertul susţinut de Cvartetul Transilvan, care va interpreta lucrarea „Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce” a lui Joseph Haydn, cu o introducere teologică a domnului profesor Olimpiu Benea. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

21 aprilie: La Facultatea de Teologie, în calitate de conducător de doctorat, participă la susţinerea, în catedră, a Tezei de Doctorat de către domnul profesor Hadrian Conţiu.

Participă la şedinţa Consiliului Profesoral pentru confirmarea Părintelui Profesor Vasile Stanciu în funcţia de decan.

În cadrul Târgului de Carte „Gaudeamus”, participă la lansarea volumelor „Mai aproape de Hristos” a Înaltpreasfinţiei Sale şi „Muntele Athos: istorie şi înnoire în paradisul monahilor” a lui Graham Speake, apărute la editura „Renaşterea”, a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului .

În sala mare a Muzeului Mitropoliei, participă la lansarea cărţii Părintele Dometie de la Râmeț, adevăratul duhovnic, scrisă de Stavrofora Ierusalima Ghibu, fosta stareţă a Mănăstirii Râmeţ. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

22 aprilie: În biserica parohiei Fizeşu Gherlii (paroh: Pr. Dacian Silviu Pop), slujeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

23 aprilie (Sâmbăta Sfântului Lazăr): Cu prilejul hramului, săvârşeşte Sfânta Liturghie pe altarul de vară al mănăstirii de la Cristorel, protopopiatul Cluj I. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru diacon pe tânărul Cosmin Biriş. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

Participă la Procesiunea de Florii, organizată pe străzile municipiului Bistriţa. Săvârşeşte slujba Vecerniei şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

24 aprilie (Intrarea Domnului în Ierusalim, Sfânta Cuvioasă Elisabeta): Cu prilejul hramului, pe o scenă special amenajată, săvârşeşte Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot pe diaconul Cosmin Biriş, pe seama capelei din incinta Spitalului de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca. Conferă domnului chestor Tudor Grindean, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj, distincţia „Crucea Transilvană”. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Denia din Sfânta şi Marea Zi de Luni şi rosteşte o cateheză.

25 aprilie: Face o vizită la Secţia exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarul Gherla (slujitor: Pr. Ioan Simion). Este însoţit de domnul Liciniu Câmpean, consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Transmite, prin intermediul presei, mesajul de Sfintele Paşti.

În Biserica „Sfântul Marcu” din Floreşti (paroh: Pr. Dănuţ Gordan), protopopiatul Cluj I, slujeşte Denia din Sfânta şi Marea Zi de Marţi. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

26 aprilie: În biserica din Aiton (paroh: Pr. Georgel Andreica), protopopiatul Turda, slujeşte Denia din Sfânta şi Marea Zi de Miercuri. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

27 aprilie: În biserica din Valea Fânaţelor (paroh: Pr. Nicolae Petru Buran), protopopiatul Cluj II, săvârşeşte Denia din Sfânta şi Marea Zi de Joi. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

28 aprilie: În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia. Rosteşte cuvântul de învăţătură şi împlineşte ritualul Spălării Picioarelor.

Pe platoul din spatele Catedralei Mitropolitane, participă la manifestările dedicate Zilei Veteranilor de Război. Săvârşeşte o slujbă de Te-Deum şi rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

Primeşte la reşedinţă pe Preasfinţitul Părinte Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla.

În Catedrala Mitropolitană slujeşte Denia celor douăsprezece Evanghelii şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

29 aprilie: Face o vizită la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Denia Prohodului Domnului şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

30 aprilie: Face o vizită la Centrul pentru Vârstnici „Sfântul Sava” din Copăceni (slujitor: Pr. Alexandru Rus) şi la Centrul pentru Vârstnici „Sfântul Nicolae” de la Mociu (slujitor: Pr. Iustin Câmpeanu).

O vizitează pe distinsa doamnă preoteasă Maria Lupu, din Turda.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>