--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Mai 2016, nr. 5 (313), an XXVII (serie nouă)
Filocalia - supliment
--- pagina: 13

Expoziția „După chipul și asemănarea lui Dumnezeu”

de Ana-Maria Neag

Vineri, 15 aprilie 2016, la demisolul Bisericii Studenţilor din Campusul Haşdeu a avut loc o întâlnire cu jurnalistul şi fotograful George Crăsnean, care a colaborat la publicații cu tematică ortodoxă precum Lumea credinţei, Lumea monahilor, Formula AS, Familia Ortodoxă. Întâlnirea de duh a fost posibilă cu ocazia vernisării expoziției „După chipul și asemănarea lui Dumnezeu”.

Expoziţia cuprinde portrete ale unor părinţi români sau athoniți, între care Rafail Noica, Neonil de la Frăsinei, Iulian de Prodromu, Petroniu Tănase, Iustin Pârvu, Arsenie Papacioc, Savatie Baștovoi ș. a.

Dincolo de imaginea care expune chipuri de avvă, se află câte o poveste, al cărei tâlc stă la granița dintre vremelnic și veșnic. Pentru a capta acest tâlc, George Crăsnean a avut curaj, dar și multă răbdare, panerai radiomir replica adăstând pe lângă acești părinți. Inițial, a căutat legătura duhovnicească și apoi le-a cerut permisiunea de a-i fotografia. Mărturisește că ceea ce face provine dintr-o convingere, nu se rezumă la o meserie, motiv pentru care a investit timp, bani și energie fizică și sufletească (a vizitat Sfântul Munte mai bine de 100 de ori). Deși comparația poate părea lipsită de delicatețe, fotograful se recunoaște în postura unui îndrăgostit care umblă pe urmele iubitei. De altfel, din fotografii răzbat nu numai chipurile celor fotografiați, ci și chipul din spatele obiectivului, un chip însetat de Adevăr, de frumusețea nevăzută.

Foto: preluată de pe: https://sfantulmunteathos. wordpress.com/tag/george-crasnean/