--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iulie 2016, nr. 7 (315), an XXVII (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 10

Activităţi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj, iunie 2016

de Dacian But-Căpuşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

În perioada 26 mai - 2 iunie 2016 Casa de Cultură a Studenților din Petroșani a organizat tabăra studențească de arte vizuale, cu secțiunile sculptură și pictură. Din partea facultății au participat trei studenți de la specializarea Artă sacră, nivel licență și master și două cadre didactice: Conf. univ. dr. abil. Marcel Muntean și Asist. univ. dr. Marius Dan Ghenescu.

*

Vineri 3 iunie 2016, în Aula Episcop Nicolae Ivan a Facultății de Teologie Ortodoxă a avut loc o reuniune dedicată comemorării a 70 de ani de la manifestările studențești din 1946. Invitați: Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universității Babeș-Bolyai, Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai și Pr. dr. Bogdan Inavov. Au participat IPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei și unii martori ai evenimentului. Moderator a fost Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii.

*

Cu ocazia împlinirii a 110 ani de la înfiinţarea Corului “Timotei Popovici” din Sibiu, în cadrul manifestării intitulate: “In memoriam Timotei Popovici şi Gheorghe Şoima”, care s-a desfăşurat într-un parteneriat cultural aniversar între Mitropolia Ardealului și Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Corul “Timotei Popovici” al Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijat de Diac. asist. univ. dr. Dan-Alexandru Streza a concertat la Cluj-Napoca, duminică 5 iunie 2016, când a cântat Liturghia de Timotei Popovici în Catedrala mitropolitană, iar Corul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijat de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu a concertat la Sibiu în 12 iunie 2016, şi a cântat “Liturghia dogmatică” de Gheorghe Şoima în Catedrala Mitropolitană. IPS Mitropolit Laurențiu i-a conferit părintelui decan Crucea șaguniană pentru preoţi, în semn de preţuire faţă de activitatea coralei Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, dar şi faţă de legăturile culturale, academice şi teologice dintre cele două Facultăţi de Teologie.

*

Joi, 16 iunie 2016, la Casa de Cultură a Studenţilor, sub egida Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi a Organizaţiei Creştine „Agape. Preţuim Familia”, a avut loc conferinţa: Dependențele o sclavie? Alcoolism, droguri, jocuri de noroc… susţinută de Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

*

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul Limbii Române ca Limbă Europeană (ILR-LE) a găzduit, în perioada 17 mai-16 iunie 2016, a-18-a ediţie a „Şcolii de vară ASU (Arizona State University) în România şi Europa Centrală”. Programul este condus de Prof. univ. dr. Ileana Alexandra Orlich, Consulul General Onorific al României, în Arizona, şi coordonatoarea celui mai mare program de Studii româneşti din Statele Unite la Universitatea de Stat din Arizona (ASU), şi de Conf. univ. dr. Elena Platon de la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Babeş-Bolyai”. La ediția de acest an au participat 10 studenţi americani, care au urmat un program ce a cuprins studiul unor teme de cultura şi civilizaţia românească, cursuri de limba română, activități culturale și excursii tematice în locurile de importanță istorică, spirituală și economică din Transilvania. Facultatea de Teologie Ortodoxă a fost invitată să participe cu un modul de prelegeri introductive în Teologia, spiritualitatea și misiunea Bisericii Ortodoxe. Programul oferit de facultatea noastră a cuprins un număr de patru cursuri ce au fost susținute de Pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea. Prima prelegere a fost o introducere în istoria și Teologia ortodoxă și s-a intitulat Cine sunt creștinii ortodocși?, a doua a vizat principiile de bază ale hermeneuticii ortodoxe, a treia s-a intitulat Schisma dintre Apus și Răsărit. Cauze și efecte, iar a patra Misiunea Bisericii într-o lume în schimbare. Participarea facultății noastre a fost foarte apreciată, motiv pentru care invitația de a fi parte în programul scolii de vară s-a extins și pentru edițiile viitoarele.

*

În perioada 22-30 iunie 2016 la Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” a fost organizată expoziţia de icoane Iconari clujeni. Au expus studenţi, masteranzi şi absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea Artă sacră şi iconari ai Asociaţiei Meşterilor Populari Cluj. Vernisajul a avut loc miercuri 22 iunie 2016, invitat fiind Conf. univ. dr. abil. Marcel Gheorghe Muntean.

*

Între 27 iunie şi 4 iulie 2016 s-au desfăşurat examenele de finalizare a studiilor. În urma probei scrise şi a susţinerii tezelor de licenţă au fost declaraţi licenţiaţi în Teologie 59 de absolvenţi ai specializării Teologie ortodoxă pastorală, 4 ai specializării Teologie ortodoxă didactică, 5 ai specializării Teologie ortodoxă asistenţă socială şi 8 ai specializării Artă sacră. De asemenea, prin susţinerea disertaţiilor au încheiat studiile ciclului de Master 51 de absolvenţi ai programelor de studii la acest nivel. Luni, 4 iulie toţi aceştia au depus jurământul de credinţă faţă de Biserica Ortodoxă, în capela Facultăţii cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” din incinta Campusului teologic Nicolae Ivan. Momentul solemn s-a desfăşurat în prezenţa corpului profesoral al şcolii şi a ÎPS Sale Arhiepiscopul şi Mitropolitul Andrei, care a adresat celor prezenţi un cuvânt.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>