--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iulie 2016, nr. 7 (315), an XXVII (serie nouă)
Filocalia - supliment
--- pagina: 13

Tabără studențească de vară în Ținutul Pădurenilor

de Tatiana Onilov

ASCOR Cluj-Napoca organizează și anul acesta tabără studenţească de vară. Evenimentul se va desfășura în perioada 2-13 august 2016, în Ţinutul Pădurenilor, în satul Ghelari, judeţul Hunedoara.

Tema taberei – Comorile de omenie şi credinţă din lada de zestre a satului românesc. Satul românesc – între moarte şi renaştere este profund legată de fenomenul părăsirii satelor şi a gospodăriilor româneşti care se înregistrează în prezent. Prin abandonarea localităților rurale, se atestă și o îndepărtare de adevărata înţelegere a credinţei pe care omul de la sat o cuprindea prin simplitatea inimii. Organizatorii taberei intenționează să efectueze cercetări sociologice care vor aborda subiectul părăsirii satelor românești, mergând prin localitățile din apropierea taberei și vorbind cu țăranii din regiune. De asemenea, se dorește să se meargă prin satele din împrejurimile Mănăstirii Prislop, pentru a vorbi cu oamenii care l-au cunoscut pe Părintele Arsenie Boca, cu scopul de a aduna noi mărturii despre lucrarea marelui duhovnic al poporului nostru.

Așa cum s-a obișnuit, tinerii vor putea participa zilnic la Sfânta Liturghie, Vecernie (Paraclisul Maicii Domnului) și la discuțiile cu Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul și îndrumătorul membrilor ASCOR Cluj și ai comunității Bisericii Studenților din campusul universitar din Cluj-Napoca. De asemenea, vor fi organizate diferite ateliere, precum dezvoltarea îndemânării de a bate toaca, cusături pe pânză, litografii, metaniere, cioplituri în lemn, modelaj de Fimo, lectură etc. Totuși, spre deosebire de alți ani, activitatea principală a taberei din Ținutul Pădurenilor va fi legată de drumețiile și cercetările sociologice.

Din program nu vor lipsi întâlnirile cu invitați deosebiți. Subiecte diverse vor fi abordate de către: ÎPS Andrei Andreicuț, ÎPS Serafim Joantă, PS Gurie Georgiu și PS Macarie Drăgoi, Părintele Andrei Coroian, Părintele Vasile Vlad și etnograful Rusalin Ișfanoni.