--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Decembrie 2016, nr. 12 (320), an XXVII (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 9

Activităţi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, noiembrie 2016

de Dacian But-Căpuşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

În perioada 30 octombrie - 2 noiembrie 2016 s-a desfășurat la Arad, Simpozionul Național de Teologie, pus sub genericul: Teologia în Universitate. 25 de ani:asumare a tradiției de formare teologică și cercetare științifică în Facultatea de rolex swiss replica watches cheap Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad (1991-2016).

Facultatea noastră a fost reprezentată de: Pr. prof. univ. dr. Valer Bel, care a susținut referatul: Vocaţia misionară şi doxologică a teologiei academice și de pr. conf. univ. dr. Gabriel Gârdan, care a susținut referatul: Dimensiunea ecumenică a educaţiei teologice contemporane.

*

La campania de donare de sânge iniţiată de Universitatea Babeş-Bolyai, în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, Donăm împreună, UBB dă startul a luat parte un număr de peste 50 de studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în ziua de 10 noiembrie a. c., avându-l în frunte pe Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultăţii.

*

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Protopopiatul Ortodox Beclean, în parteneriat cu Universitatea „Babeş-Bolyai” din replica iwc watches Cluj-Napoca și Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, a organizat în perioada 10-11 noiembrie 2016, la Beclean, ediţia I a Conferinţei internaţionale Educaţie, religie şi familie în societatea contemporană (CIERFSC), cu participarea ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Reprezentanți ai Facultății noastre acre au susținut referate au fost:

Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Redescoperirea valenţelor pedagogice şi misionare ale familiei creştine

Protosinghel asist. univ. dr. Benedict Vesa, Educaţie şi experienţă – itinerariul de la text la context. O perspectivă teologică.

*

În perioada 11-12 noiembrie 2016 s-a desfăşurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, primul simpozion al bibliştilor ortodocşi din România. Pe ordinea de zi a întâlnirii a fost şi înfiinţarea Societăţii Bibliştilor Ortodocşi Români (SBOR). Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a fost reprezentată de Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă şi Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană.

*

În perioada 11-13 noiembrie 2016, la Facultatea de Teologie Romano-catolică din Cluj-Napoca a avut loc conferinţa: Teologie pentru societate, prilejuită de împlinirea a 29 de ani de existenţă a acestei facultăţi în Universitatea “Babeş-Bolyai”. Pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a susţinut o alocuţiune intitulată: Prieteni catolici ai Bisericii Ortodoxe.

*

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca împreună cu International Ecumenical Fellowship a organizat duminică 13 noiembrie 2016 conferinţa internaţională: Orthodoxy around the World. Invitat special a fost Fr. Samji Thazhathadathu George, Vicar St. George Orthodox Church, Edavattom, India. De asemenea a fost prezentată expoziția de fotografie: Ortodoxia în Kenya a dr. Paul Siladi.

*

Prof. univ. Dr. Charbel Maalouf de la Institutul Catolic din Paris, a susținut un curs de Patrologie, miercuri 16 noiembrie 2016, adresat studenților de la specializarea Teologie pastorală.

*

Cercul studențesc „Baladă pentru Basarabia” (responsabil stud. Vitalie Ciobanu) a organizat miercuri 16 noiembrie 2016, prezentarea filmului „Durak”.
După film au avut loc discuții cu invitatul special a serii, Pr. conf. univ. dr. Octavian Moșin de la Universitatea de Stat din Chișinău, despre mesajul teologic al filmului.

*

În cadrul Școlii doctorale de Teologie Ortodoxă „Isidor Todoran” a avut loc în data de 17 noiembrie 2016 susţinerea tezei de doctorat a Pr. Emanuel Valică, Necrologul creștin - gen omiletic în tradiția patristică a secolelor IV-V și actualitatea lui pastorală, specializarea Omiletică și catehetică, sub îndrumarea Pr. prof. univ. dr. Vasile Gordon.

*

În perioada 18-20 noiembrie 2016 un grup de studenţi de la specializarea de master Artă sacră - conservarea, restaurarea și crearea bunurilor culturale din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, coordonaţi de Conf. univ. dr. habil. Marcel Gh. Muntean a efectuat o excursie de studii şi documentare la mânăstirile din Oltenia: Cozia, Curtea de Argeș, Govora, Dintr-un lemn, Surpatele, Bistrița, Arnota, Hurezi, Polovragi, Tismana și Lainici.

*

Luni, 21 noiembrie 2016, a avut loc întâlnirea corpului profesoaral al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca cu Prof. univ. dr. Bruce McCormack de la Princeton Theological Seminary (SUA).

*

Marţi, 22 noiembrie, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a găzduit conferinţa Mihai Viteazul, apărător al creştinătăţii (organizată în colaborare cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca). Cu acest prilej, au luat cuvântul: ÎPS Părinte Mitropolit Andrei, Acad. Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, Rectorul UBB, Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă Președintele Senatului UBB şi criticul Alex Ştefănescu. Moderatorul evenimentului a fost Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta şi amfitrion - managerul Bibliotecii, Pr. drd. Ioan Pintea.

*

Marți, 22 noiembrie 2016, la Casa de Cultură a Studenţilor, sub egida Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi a Organizaţiei Creştine „Agape. Preţuim Familia”, a avut loc conferinţa: Crăciunul azi, fără Hristos!? susţinută de Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Evenimentul a fost întregit de un microrecital de colinde, susținut de Lucian, Adelina și copiii Susanu, Maria, Petronela și pr. Ciprian Taloș.

*

Marți, 22 noiembrie 2016, în organizarea Centrului de Studii Ecumenice și Interreligioase și a Facultăţilor de Teologie Romano-catolică, Ortodoxă, Reformată și Greco-catolică ale UBB a avut loc conferința Prof. univ. dr. Bruce McCormack de la Princeton Theological Seminary (SUA), cu tema: Fundamentul hristologic al înțelegerii ecumenismului în Teologia lui Karl Barth.

*

Joi, 24 noiembrie 2016, Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană și d-na Elena Ivanca, actriță a Teatrului Național din Cluj-Napoca au participat la conferința Împreună dărium speranță, organizată de Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca Direcția de Asistență Socială și Medicală, cu ocazia Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități.

*

În cadrul zilelor academice andreiene, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” a Universității Lucian Blaga din Sibiu s-a desfășurat un simpozion al studenților, în perioada 23-24 noiembrie 2016. Temele pentru discuții au fost Comunicarea online și offline în Biserică și Tehnici de comunicare în Biserică. Din partea Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a participat stud. Dorin Ioan Sălvan.

*

În zilele de 25 şi 26 noiembrie 2016, a avut loc Simpozionul Internaţional al Centrului de Studii Biblice, cu tema: Hermeneutics of Religious Texts: Religion and Politics. Din partea Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a participat: Lect. univ. dr. Paula Bud, cu referatul: Fundamentalism and the Risk of Turning the Cult into an Instrument to Defending Identity.

*

În zilele de 26-27 noiembrie Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu a fost oaspetele comunității românești din Nothpton - Anglia, și a săvârșit Sf. Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură la biserica ortodoxă păstorită cu multă dăruire de Pr. dr. Florin Simionca.

*

În cadrul Școlii doctorale de Teologie Ortodoxă „Isidor Todoran” a avut loc în data de 28 noiembrie 2016 susţinerea a două teze de doctorat alcătuite sub îndrumarea Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, la specializarea Studiul biblic şi exegetic al Noului Testament:

- Andrei Tudor Moldovan (ierod. Iosif): Fiul Omului în Sfintele Evanghelii - O contribuție la dezvoltarea hristologiei neotestamentare.

- Daniela Dolha: Istoricitate şi teologie în episodul Emaus (Luca 24, 13-35) - O evaluare critică a cercetării biblice moderne.

*

Luni 28 noiembrie 2016 a avut loc la sediul facultății lansarea cărții Patericul mare. Apoftegmele părinților pustiei. Colecția tematică, apărută recent la Editura Bizantină. Evenimentul a fost moderat de către Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și s-a bucurat de prezența ÎPS Mitropoli Andrei. Au vorbit: Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, Protos. asist. univ. dr. Benedict Vesa,dr. Paul Siladi, directorul Radio Renașterea și traducătorul cărții: Pr. prof. univ. dr. Constantin Coman.

*

Miercuri 30 noiembrie 2016, Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Președintele Senatului și profesorii Facultăţii de Teologie Ortodoxăl-au felicitat pe IPS Mitropolit Andrei la reședința mitropolitană cu prilejul zilei onomastice.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>