--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Decembrie 2016, nr. 12 (320), an XXVII (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12

Noiembrie 2016

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 noiembrie

Face o vizită în protopopiatul Cluj II. Vizitează șantierele de construcție ale Bisericilor „Sfântul Mucenic Mina” (paroh: Pr. Dumitru Bărbos), „Sfânta Cuvioasă Parascheva” (paroh: Pr. Virgil Man), „Învierea Domnului” (paroh: Pr. Coriolan Dura) și „Sfântul Ioan Evanghelistul” (paroh: Pr. Călin Popovici). Este însoțit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Participă la o seară de comuniune duhovnicească cu angajații postului de radio „Renașterea”. Este însoțit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

2 noiembrie

Primește la reședință pe Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Europei Centrale și de Nord.

În demisolul Catedralei Episcopale din Baia Mare, se reculege preț de câteva momente la căpătâiul adormitului întru Domnul, Iustinian Arhiepiscopul.

3 noiembrie

În Catedrala Episcopală din Baia-Mare, în sobor de arhierei, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, slujește la Sfânta Liturghie și rostește un cuvânt duhovnicesc.

În Catedrala Episcopală din Baia-Mare, în sobor de arhierei, săvârșește slujba de înmormântare a adormitului întru Domnul, Iustinian Arhiepiscopul. Rostește un cuvânt evocator.

4 noiembrie

Face o vizită pe șantierul Centrului Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei” de pe Calea Turzii, din Cluj-Napoca.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Acatistul Bunei Vestiri și rostește un cuvânt de învățătură.

5 noiembrie

În capela Seminarului Teologic, săvârșește slujba Parastasului pentru adormitul întru Domnul, Iosif Berindeiu. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

În biserica din Băișoara, protopopiatul Turda, oficiază slujba înmormântării adormitului întru Domnul, preot Simion Grozav, fost paroh. Rostește un cuvânt de mângâiere.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie și slujește la Litie.

6 noiembrie

În Catedrala Mitropolitană, slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură.

În Catedrala Mitropolitană, săvârșește slujba Parastasului pentru adormitul întru Domnul, Teofil Arhiepiscopul. Rostește un cuvânt evocator.

În capela Seminarului Teologic, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Matei, fiul părintelui diacon Petru Buta, de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Rostește un cuvânt de învățătură.

Participă la întâlnirea festivă anuală cu membri Coralei Catedralei Mitropolitane. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului și rostește o cateheză.

7 noiembrie

Prezidează comisia de examinare a candidaților participanți la concursul pentru ocuparea posturilor de preoți parohi la parohiile „Sfinții Ioachim și Ana” din Cluj-Napoca (protopopiatul Cluj II), Așchileul Mare (protopopiatul Cluj I), Monor (protopopiatul Bistrița), Băița (protopopiatul Gherla), Bogata de Sus (protopopiatul Dej), Dumbrăveni (protopopiatul Beclean) și Iacobeni (protopopiatul Turda).

8 noiembrie (Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil)

Cu prilejul hramului, în biserica Mănăstirii „Sfinții Voievozi” din Slobozia, județul Ialomița, împreună cu Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură.

În Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Alba-Iulia, săvârșește o slujbă funebră la căpătâiul adormitului întru Domnul, preot Petru Pleșa, fost paroh. Rostește un cuvânt de mângâiere.

9 noiembrie (Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul)

Cu prilejul hramului, săvârșește Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nectarie” din Dej (paroh: Prot. Ioan Buftea). Rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru diacon pe tânărul Leon Drăgan.

La Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, săvârșește slujba de sfințire a noii Troițe amplasate în curte și slujba Parastasului de obște. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

Face o vizită în căminul studențesc din incinta Campusului Teologic „Nicolae Ivan”.

10 noiembrie

În sala de ședințe a Centrului Eparhial prezidează ședința de lucru a Permanenței Consiliului Eparhial cu participarea Preacucernicilor Părinți Protopopi.

În Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Beclean (parohi: Prot. Doru Zinveliu și Pr. Claudiu Zinveliu) participă la deschiderea Conferinţei Internaţionale cu tema „Educaţie, religie, familie în societatea contemporană”. Săvârșește o slujbă de binecuvântare și susține o comunicare. Este însoțit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și de PCuv. Protos. Benedict Vesa, secretarul eparhial.

În curtea bisericii din Făget, protopopiatul Cluj II (paroh: Pr. Petru Cotârlă), săvârșește slujba de sfințire a Crucilor ce vor fi așezate pe acoperișul noii biserici și a celor două noi clopote achiziționate. Rostește un cuvânt de învățătură.

11 noiembrie

În capela Seminarului Teologic, săvârșește o slujbă de Te-Deum cu prilejul întâlnirii preoților militari din cadrul Forțelor Aeriene Române. Rostește un cuvânt de binecuvântare. Acordă comandorului Gabriel Răducanu, Directorul Statului Major al Forțelor Aeriene, distincția „Crucea Transilvană”.

În localitatea Căianu Mic, protopopiatul Beclean (paroh: Alexandru Gherghel), săvârșește slujba de binecuvântare a amplelor lucrări de renovare efectuate la școala din localitate și cea de binecuvântare a bustului lui Ion Căianu Românul, patronul școlii. Rostește un cuvânt de învățătură.

La Centrul de Tineret de la Sângeorz-Băi, se întâlnește cu participanții la tabăra de voluntariat în misiunea cu tinerii. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

12 noiembrie (Sfinții Martiri Năsăudeni)

Cu prilejul hramului, în biserica mănăstirii de la Bichigiu, săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru preot pe diaconul Leon Drăgan, pe seama parohiei Dumbrăveni, protopopiatul Beclean și diacon, pe tânărul Dan Lionte Maluș.

În biserica din Ocnița, protopopiatul Bistrița, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Anastasia Maria, fiica părintelui paroh Silviu Marcel Costin. Rostește un cuvânt de învățătură. Este însoțit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, asistă la concertul folcloric organizat de Parohia „Sfântul Toma” din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Dănuț Goga și Pr. Marius Goga). Rostește un cuvânt de binecuvântare.

Primește la reședință pe Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și pe Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

13 noiembrie

În Catedrala Mitropolitană, alături de PS Părinte Lucian și PS Părinte Visarion, slujește Sfânta Liturghie și rostește un cuvânt ocazional. Hirotonește întru preot, pe diaconul Dan Lionte Maluș, pe seama parohiei Iacobeni, protopopiatul Turda și diacon, pe tânărul Ovidiu Florin Tertiș. Acordă celor doi ierarhi prezenți „Engolpionul și Crucea Transilvană”. Conferă domnilor Teofil Ovidiu Mureșan și Adrian Simion Mureșan, distincția „Crucea Transilvană”.

Împreună cu PS Lucian și PS Visarion, face o vizită la Campusul Teologic „Nicolae Ivan”.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului și rostește o cateheză.

Primește la reședință pe Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

14 noiembrie

Primește la reședință pe Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei.

La Facultatea de Teologie, împreună cu ierarhii invitați, participă la Simpozionul Internațional „Educație și Mărturisire. Formarea creștină a tinerilor în spiritul viu al Tradiției”. Susține o comunicare.

15 – 19 noiembrie

Efectuează un pelerinaj în Sfântul Munte Athos din Grecia. Miercuri, 16 noiembrie, în Paraclisul „Sfântul Pantelimon” de la Mănăstirea Vatoped, slujește Sfânta Liturghie. Este însoțit de PC Arhid. Dan Grigore Văscu, directorul tehnic al postului de radio „Renașterea” și de PC Diac. Petru Buta de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

20 noiembrie

În paraclisul Mănăstirii Rila din Bulgaria, împreună cu Preasfințitul Părinte Evloghie, Episcop de Adrianopol și stareț al mănăstirii, slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură.

21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică)

Cu prilejul hramului, în biserica parohiei Gherla I (parohi: Pr. Vasile Săsărman și Vasile Ciciovan), slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru preot, pe diaconul Ovidiu Florin Tertiș, pe seama parohiei Așchileul Mare, protopopiatul Cluj I și diacon, pe tânărul Ionuț Grigore Rodilă. Este însoțit de PC Arhid. Dan Grigore Văscu, directorul postului de radio „Renașterea”.

În parohia Muntele Băișorii, protopopiatul Turda (paroh: Pr. Ioan Mija) săvârșește slujba de sfințire a unei fântâni și a unei icoane amplasate acolo. Rostește un cuvânt de învățătură. Conferă doamnei Minodora Susana Luca, primarul comunei Băișoara, distincția „Crucea Transilvană”.

Face o vizită la Mănăstirea „Sfântul Ilie” de la Băișoara.

22 noiembrie

La Biblioteca Județeană din Bistrița, săvârșește slujba de sfințire a bustului poetului național George Coșbuc și participă la seminarul de istorie ”Mihai Viteazul, apărător al creștinătății”. Susține o comunicare.

În localitatea Chețiu, protopopiatul Beclean (paroh: Pr. Marius Teodor Cornea), săvârșește slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la casa parohială. Rostește un cuvânt de învățătură.

23 noiembrie

În capela din incinta Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj (slujitor: Pr. Radu Procopie Cotuțiu), săvârșește slujba de Te-Deum și rostește un cuvânt de binecuvântare cu prilejul întâlnirii clerului militar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Acatistul Mântuitorului și rostește un cuvânt de învățătură.

24 noiembrie

La Centrul Eparhial din Baia-Mare, în calitate de locțiitor de Episcop al Maramureșului și Sătmarului, prezidează ședința Permanenței Consiliului Eparhial.

La Cinema „Florin Piersic” din Cluj-Napoca, asistă la conferința „Glăsuind în neguri” susținută de maestrul Dan Puric.

25 noiembrie (Sfânta Muceniță Ecaterina)

Cu prilejul hramului, în capela Gimnaziului Teologic din Cluj-Napoca, săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură.

În Sala „Firenze” a Hotelului „Grand Italia”, participă la lansarea cărții "Politically (IN)CORRECT" a domnului Vasile Sebastian Dâncu, Vice Premier în Guvernul României. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

26 noiembrie

În capela protopopiatului din Huedin, oficiază Taina Sfântului Botez pentru Casiana, fiica părintelui protopop Dan Lupuțan. Rostește un cuvânt de învățătură. Este însoțit de PCuv. Protos. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie și slujește la Litie.

27 noiembrie

În biserica din Corvinești, protopopiatul Beclean, săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru preot, pe diaconul Ionuț Grigore Rodilă, pe seama parohiei Bogata de Sus, protopopiatul Dej.

Săvârșește slujba de sfințire a noii case parohiale din localitate. Hirotesește întru iconom, pe părintele paroh, Vlad Rareș Murgoi. Acordă Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, domnului Emil Radu Moldovan, Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și domnului Ioan Cadar.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului și rostește o cateheză.

28 noiembrie

În sala mare a Muzeului Mitropoliei, împreună cu domnul Academician Ioan Aurel Pop, Rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, realizează o emisiune pentru Televiziunea Trinitas.

Face o vizită în parohia „Sfinţii Ioachim şi Ana” din Cluj-Napoca (paroh: Pr. Mihai Racolţa), în vederea stabilirii amplasamentului pentru construcţia noii biserici. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

La Facultatea de Teologie, participă la momentul lansării cărţii „Patericul Mare – Colecţia tematică”, ediţie reprezentând traducerea din limba greacă a Părintelui Profesor Univ. Dr. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie din Bucureşti. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

29 noiembrie

La demisolul Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi şi Sfânta Treime” din Feldru, protopopiatul Năsăud, săvârşeşte slujba înmormântării adormitei întru Domnul, Crina Florina Narcisa Cârcu. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei)

În Catedrala Mitropolitană, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură.

Primeşte la reşedinţă, preoţi şi credincioşi, autorităţi centrale, judeţene şi locale, civile şi militare, veniţi să-l felicite cu prilejul zilei onomastice.

Face o vizită la Spitalul de Ortopedie din Cluj-Napoca (slujitor: Pr. Eugen Mera).

Face o vizită pe şantierul Centrului Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei„ de pe Calea Turzii.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>